Straipsniai
Atgal
Viešajame sektoriuje daugės tarptautinės patirties turinčių profesionalų
2016-05-16

Užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ ir Ūkio ministerijos 2012 metais inicijuota ir tarptautinio pripažinimo sulaukusi Jaunųjų profesionalų programa (JPP) „Kurk Lietuvai“ toliau plečiasi. Gegužės 16 d. pradedama penktosios JPP „Kurk Lietuvai“ kartos atranka, o 26 tarptautinės patirties turintys jaunieji profesionalai šalies viešojo sektoriaus institucijose pradės dirbti rugsėjo mėnesį.


„Praėjusiais metais didelės sėkmės sulaukė programos plėtra į šalies savivaldybes. Šiais metais jaunieji profesionalai, įgyvendino nacionalinio lygmens projektus, tačiau matėme puikius pavyzdžius, kaip jie rado būdų prisidėti didinant regionų konkurencingumą“, - teigė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Pavyzdžiui, vienas iš programos dalyvių Karolis Navickas organizavo daugiau nei 200 sutraukusį Alytaus verslo forumą. Šis forumas ateityje taps viešojo sektoriaus, verslo ir kitų sričių ekspertų bendradarbiavimo platforma, prisidėsiančia stiprinant Alytaus regioną.
Norintys dalyvauti atrankoje anketas gali pildyti nuo rudens. Šiuo metu užsiregistravusių jau daugiau nei 130. Tikimasi, kad šių metų atranka bus rekordinė kandidatų skaičiumi.
„Kurk Lietuvai“ programą Ūkio ministerijoje kuruojanti viceministrė Rasa Noreikienė pažymi, kad dalyvių įgyvendinti projektai stebina rezultatyvumu. „Gegužės pabaigoje dalyviai pristatys pirmosios rotacijos projektų rezultatus. Kadangi turėjau galimybę stebėti projektų eigą, džiaugiuosi, kad turėsime teigiamų naujienų mums ir verslui aktualiais kvalifikuotos darbo jėgos trūkumo klausimais, ir organizacijoms, svarstančioms apie socialinio verslo plėtros galimybes“, - džiaugėsi viceministrė.
„Šiais metais į JPP „Kurk Lietuvai“ atrinkti dalyviai per vienerius metus atliks po 2 rotacijas ministerijose, joms pavaldžiose įstaigose, savivaldybėse ar kitose viešojo sektoriaus institucijose. Siekdami auginti ir tobulinti programą, programos dalyviams sudarysime sąlygas inicijuoti valstybės pažangai reikalingus darbus“ – teigė programos vadovė Agila Barzdienė.
Ji taip pat teigia, kad rotacijų metu dalyviai įgyvendins projektus, susijusius su Valstybės pažangos strategijos „Lietuva 2030“ tikslų įgyvendinimu. Jaunieji profesionalai, remdamiesi geriausia užsienio patirtimi bei studijų ir darbo metu įgytomis žiniomis, mėgins atrasti efektyviausius būdus ir sprendimus padėsiančius įgyvendinti strategiją. Dalyviai konsultuosis su suinteresuotomis šalimis, o galutinius sprendimus ir jų įgyvendinimo būdus pasiūlys Valstybės pažangos tarybai.
Programos organizatoriai pastebi, kad „Kurk Lietuvai“ ne viena dalyviui tapo tramplinu sėkmingą karjerą. Programoje dalyvavo dabartinis Panevėžio savivaldybės tarybos narys, Alytaus vicemeras, Šiaulių tarybos sekretorius, dalis VšĮ „Investuok Lietuvoje“ darbuotojų, asociacijos „Infobalt“ vadovas, nuosavų verslų steigėjai.
Programos dalyviai yra įsteigę alumnų asociaciją, kuri tęsia programoje pradėtus darbus ir taip prisideda gerinant šalies konkurencingumą. „Kurk Lietuvai“ alumnų asociacija buvo viena iš iniciatyvos „Dirbanti Lietuva“ organizatorių ir iniciatorių. Be to, alumnai kartu su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu ir Lietuvos internetinės žiniasklaidos asociacija inicijavo ir įgyvendino projektą „Aktualijų naujienlaiškis. O ką manai Tu?“.
Nuo pradžios programoje dalyvavo 84 jaunuoliai, kurie pateikė daugiau 350 pasiūlymų, padedančių didinti šalies konkurencingumą ir viešojo sektoriaus efektyvumą. Dėl programos jaunuoliai į Lietuvą grįžo iš daugiau nei 30 skirtingų šalių, įskaitant tokias egzotiškas šalis kaip Singapūras, Australija, Japonija ar Indonezija.

Norintieji dalyvauti atrankoje iki š.m. birželio 16 d. turėtų užpildyti paraišką svetainėje www.kurklt.lt. Pildant paraišką reikia pateikti gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką bei 2 rekomendacijas.

Komentarai