Straipsniai
Atgal
Kaip viesulas į KTU šokių klubą įsiliejęs vokietis varžybose skina pirmąsias vietas
2016-06-17

Kauno technologijos universiteto (KTU) kolektyvo „Viesulas“ šokėjus jau 30 metų treniruojantis Gediminas Kavaliauskas sako, kad šiuo metu klube dominuoja KTU studentai ir absolventai, tačiau yra ir jaunimo iš kitų aukštųjų mokyklų. „Viesulas“ visada buvo atviras visai Kauno studentijai. Anksčiau, į reguliariai organizuotus šokių kursus ateidavo net jaunuolių iš Karo akademijos“, – prisimena vyriausiasis „Viesulo“ treneris, pirmą kartą treniruojantis ir vieną užsienio studentą – Marcelį Glaglą iš Vokietijos.


Per savo karjerą G. Kavaliauskui teko dirbti su tūkstančiais studentų: vieni, vedini smalsumo, lankydavo Universitete organizuojamus šokių kursus, kiti pasilikdavo kur kas ilgiau: „Viena iš „Viesulo“ šokėjų, savo grupės čempionė, šoka jau dešimt metų.“
Siekiant, kad studentai susipažintų su šokių įvairove, lavintų laikyseną, koordinaciją, elgesio kultūrą bei norint priimti naujų narių, „Viesulas“ kiekvieno semestro pradžioje organizuoja šokių kursus.
G. Kavaliauskas stebisi, kad prieš 10 metų „Viesule“ trūkdavo šokėjų vaikinų, tačiau šiandien situacija kitokia – trūksta merginų. Vyriausiasis treneris apgailestauja, kad šiandien dalis šokėjų po paskaitų skuba į darbus ir skirti daugiau laiko šokiui neturi galimybių.
Varžybose – nepralenkiami
Įstoję į KTU ir sužinoję apie galimybę mokytis sportinių ir laisvalaikio šokių, repeticijose dalyvauja jaunuoliai ne tik iš Lietuvos, bet ir KTU studijuojantys užsieniečiai. Kai kuriems iš jų teko lankyti choreografijos pamokas mokyklose, šokti sportinius šokius, tačiau yra ir tokių, kurie kursuose žengia pirmuosius šokio žingsnelius.
„Viesulo“ šokėjai kasmet dalyvauja Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) programos „Sportas visiems“ įvairiose Hobby (mėgėjų) klasės varžybose, organizuoja tradicinį tarptautinį konkursą „KTU taurė“, kuriame dalyvauja Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos ir kitų šalių mėgėjų poros bei vykta į užsienio kolegų organizuojamus konkursus.
Šokėjai dalyvauja standartinių (valsas, tango, Vienos valsas, fokstrotas, kvikstepas) ir Lotynų Amerikos (samba, čia čia čia, rumba, džaivas, pasadoblis) šokių konkursuose. G. Kavaliauskas pažymi, kad „Viesulo“ šokėjai tobulina ne tik šių šokių atlikimą, bet taip pat mokosi šokti salsą, svingą, ritminį fokstrotą, linijinius šokius, susipažįsta su šokių pasaulio naujienomis.
„Paprastai sportinių šokių varžybose išrenkamos šešios geriausios poros. Tame šešetuke neretai karaliauja KTU šokių klubo „Viesulas“ šokėjai“, – auklėtinių pasiekimais džiaugėsi G. Kavaliauskas.
Paklaustas, ar pats turi mėgstamiausią šokį, vyriausiasis treneris atsako: „Taip, tai – fokstrotas. Šis šokis nėra lengvas, jis šokamas tik aukščiausiame, penktajame, sportinių šokių lygyje. Nors visi šokių stiliai suteikia daug galimybių improvizacijai, bet fokstrote jų ypatingai daug. Muzikine ir judesio prasme šis šokis yra labai įdomus.“
Vyriausiojo trenerio teigimu, visi šokiai yra išmokstami – sunkiausia yra atskleisti šokio charakterį. Taip pat, ne mažiau svarbu yra ir tinkama šokėjų stovėsena, laikysena. Sportiniai šokiai – tai labai „sveikas“ sportas, kuriuo galima užsiimti iki pat senatvės.
„Mokymasis šokti poroje yra labai gera dviejų žmonių interesų derinimo mokykla: ugdomi susikalbėjimo, susitarimo, kompromisų radimo įgūdžiai. Reguliariai lankydami repeticijas, studentai geriau planuoja ir valdo savo laiką“, – neabejoja pašnekovas.
Skynė pirmąsias vietas
Vokietijos Dortmundo universiteto studentas Marcelis Glagla, į Kauno technologijos universitetą atvyko studijuoti informatikos. „Kraudamasis lagaminus įsidėjau ir savo šokių batelius, nes žinojau, kad Lietuva garsėja sportinių šokių atlikėjais ir tikėjausi čia susirasti klubą, kuriame galėčiau šokti, – sakė M. Glagla. – Mano džiaugsmui toli ieškoti nereikėjo, sužinojau, kad sportinių šokių klubas veikia čia pat Universitete.“
Pasak jo, skirtingai nuo KTU, Dortmundo universitete nėra sportinių šokių kolektyvo, todėl Vokietijoje vaikinas buvo priverstas treniruotis netoliese esančiame privačiame šokių klube.
M. Glagla šokti pradėjo nuo 14 metų, o dalyvauti įvairiuose konkursuose ir varžybose – sulaukęs 16 metų. Nuo to laiko jis buvo daugiau kaip 50-ies varžybų ir konkursų dalyvis ir prizininkas. Visgi, prieš tapdamas sportinių šokių šokėju, vaikinas išbandė ir ne vieną sporto šaką: aikido, sportinę gimnastiką, baidarių irklavimą, tekvondo bei šoko linijinius šokius.
Nuo šių metų vasario iki birželio mėnesio, atstovaudamas KTU šokių klubui „Viesulas“, M. Glagla su šokių partnere Milda Preckailaite dalyvavo ketveriose varžybose.
Lietuvos 2016 m. Hobby klasių čempionatas, vykęs kovo mėnesį Ukmergėje, buvo pirmosios varžybos, kuriose M. Glagla ir M. Preckailaitė išbandė savo jėgas. Pora pasirodė labai sėkmingai ir tapo Lietuvos vicečempionais. Po mėnesio šokėjai dalyvavo varžybose Kaune, kur taip pat džiaugėsi 2-ąja vieta. Gegužės mėnesį, sportinių šokių varžybose Rygoje, M. Glagla ir M. Preckailaitė iškovojo 1-ąją vietą. Prieš vaikinui išvykstant atgal į Vokietiją, pora dalyvavo tarptautiniame Vilniaus šokių festivalyje, kur Marceliui ir Mildai nebuvo lygių – pora iškovojo 1-ąją vietą.
„Šokant „Viesule“ įgyta patirtis, Lietuvoje iškovotos prizinės vietos man yra be galo svarbios. Visa tai mane skatina neapleisti savo pomėgio ir toliau šokti grįžus į Vokietiją“, – kalbėjo šokėjas.
Informatikas – sportinių šokių vicečempionas
M. Glagla džiaugėsi, kad „Viesulo“ treneriai ir šokėjai į savo būrį vaikiną priėmė labai entuziastingai ir draugiškai.
„Milda Preckailaitė, KTU studentė ir mano naujoji porininkė, man padėjo ne tik treniruočių metu, bet ir atsakė į visus klausimus, susijusius su Lietuva, Kauno miestu, Universitetu. Repeticijų metu ji „dirbo“ ir mano vertėja, nes treneriai su šokėjais bendrauja lietuvių kalba“, – sakė M. Glagla.
Informatikos mokslus gvildenantis šokėjas iš pradžių dalyvauti varžybose net neketino. Jo teigimu, „Viesulas“ turėjo tapti vieta, kur galima smagiai praleisti laiką bendraminčių tarpe. „Kai treneris pasiūlė pirmą kartą dalyvauti šokių konkurse, sutikau ir priėmiau tai, kaip naują patirtį ir iššūkį“, – sakė vaikinas.
Kadangi repeticijos vyksta 3-4 kartus per savaitę, M. Glagla pripažino, kad dėl to šiek tiek nukenčia jo socialinis gyvenimas: „Varžybos paprastai vyksta savaitgaliais, tad penktadieniais tenka atsisakyti buvimo su draugais, vakarėlių, nes reikia treniruotis. Kad ir kaip bebūtų, šokiai yra mano laisvalaikis ir dalis mano socialinio gyvenimo, todėl kažko atsisakyti vardan savo pomėgio man nėra sudėtinga. Dalyvaudamas varžybose ir konkursuose jaučiuosi labai laimingas“.
M. Glagla mėgstamiausių šokių sąraše – rumba – dėl savo jausmingumo ir ritmingumo bei pasadoblis – dėl savo dinamikos, stiprios energetikos.
Šokiai – ir menas, ir sportas
Šokėjo nuomone, sportiniuose šokiuose susijungia tiek menas, tiek sportas. Norint tapti geru šokėju, sėkmingai dalyvauti varžybose, reikia treniruoto kūno ir išugdytos fizinės ištvermės.
Sėdėjimas vienodoje kūno padėtyje ilgą laiko tarpą universitetų auditorijose, o vėliau darbe, mažas fizinis aktyvumas kenkia ir silpnina kūną. M. Glagla pažymi, kad sportiniai šokiai pagerina žmogaus sveikatą ir savijautą, nes šokant tvirtėja nugaros, kaklo, kojų raumenys.
„Kodėl menas? Nes šokio judesiai turi būti plastiški, elegantiški, žiūrovams reikia pateikti tikrą šou ant parketo. Pavyzdžiui, šokant rumbą, meilės šokį, publikai perteikti jo nuotaiką padeda flirtas tarp partnerių ir net apsimetimas tikra pora“, – pasakojo studentas.
Vaikino nuomone, Universitetui sportinių šokių klubas yra labai reikalingas. „KTU šokių klubas „Viesulas“ man suteikė galimybę Lietuvoje užsiimti mėgstama veikla ir dar labiau patobulėti“, – džiaugėsi M. Glagla.
Pasak jo, atvykus į kitą šalį ir į kitą universitetą su „Erasmus+“ mainų programa, daugiausiai bendrauti tenka su studentais iš užsienio šalių. „Viesule“ M. Glagla susipažino ir susidraugavo su bendraamžiais iš Lietuvos, geriau pažino šalį ir jos kultūrą.
Šventė veiklos penkiasdešimtmetį
KTU šokių klubą „Viesulas“ 1963 m. įkūrė žinoma Lietuvos šokėjų pora Dalia ir Vidas Kamaičiai. Šiuo metu vyriausiojo trenerio pareigas einantis Gediminas Kavaliauskas yra trečiasis kolektyvo vadovas.
„Viesulo“ vyriausiasis treneris, buvęs Lietuvos sportinių šokių čempionas G. Kavaliauskas, prieš tapdamas kolektyvo vadovu, buvo ne tik vienas iš Kauno sportinių šokių klubo „Sūkurys“ šokėjų, bet ir Kauno politechnikos instituto (dabar – KTU) automatizuotų valdymo sistemų žinybinės laboratorijos vedėjas.
Nuo 2012 m. G. Kavaliauskui talkina buvusi klubo narė, trenerė Meda Bagušinskė, kuri puikiai pažįsta „Viesulo“ narius, žino darbo specifiką ir klubo tradicijas.
KTU yra viena iš dviejų Lietuvos aukštųjų mokyklų, turinčių sportinių šokių klubą.

Komentarai