Straipsniai
Atgal
Ar skandinaviškas organizacijų modelis gali būti efektyvus Lietuvos įmonėms?
2016-07-19

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto vadovų magistrantūros studentai bendradarbiaudami su verslo įmonėmis atliko eksperimentą, kurio metu nemokamai konsultavo Lietuvos verslininkus ir analizavo realias organizacijų problemas. Išnagrinėję pasiūlytas sritis, magistrantai, remdamiesi skandinavišku verslo organizacijų modeliu teikė konsultacinius projektus verslo įmonėms ir panaudodami naujausias žinias, analizavo, kaip efektyviau būtų galima vystyti Lietuvoje įsikūrusius verslus.


„Neretai Lietuvos įmonės neįperka išorinių konsultantų paslaugų, o patarimų jiems reikia. Esame socialiai atsakingi, tad dėmesį kreipiame į mažiausius, tačiau ne mažiau svarbius rinkos veikėjus. Smulkios ir vidutinės įmonės Lietuvoje sudaro net 99.8 procentų visų įmonių. Ne pelno siekiančios organizacijos prisideda įvairiapusiškai prie nacionaliniu lygmeniu svarbių problemų sprendimo, tačiau joms dažnai trūksta vadybinių kompetencijų”, – sako ISM universiteto vadovų magistrantūros naujojo „Organizacijų konsultavimo” modulio vadovė Dr. Lineta Ramonienė.
Vadovės teigimu, nors toks projektas buvo eksperimentimis ir vykdomas pirmą kartą, jame norėjo dalyvauti net apie 40 verslo įmonių. O projektui vos spėjus pasibaigti jau plūsta nauji verslo įmonių prašymai.
„Mums tai didžiausias komplimentas ir objektyvus įvertinimas iš verslo pusės, kad „Organizacijų konsultavimo” studijos reikalingos bei naudingos verslui jau dabar”, – sakė L.Ramonienė.
Vadovų magistrantūros studijų dalyvių ir verslo įmonių projekte dalyvavo 5 vidutinio ir smulkaus dydžio Lietuvos įmonės iš reklamos, logistikos, gamybos, informacinių technologijų, architektūros sričių bei „Organizacijų konsultavimo” studijų ekspertai.
Projekto metu studentai, panaudodami naujausias žinias bei universiteto autoritetų paramą, sprendė realių organizacijų problemas ir komercinius galvosūkius. Išanalizavę pasiūlytas sritis, konsultantai siūlė konkrečius žingsnius pokyčiams. Vieniems atliko rinkos analizę ir klientų segmentavimą, kitiems siūlė rinkodarinius, procesų efektyvinimo ar personalo bei kitus valdymo sprendimus.
Projektui pasibaigus, organizacijų atsiliepimai pranoko lūkesčius. Įmonių atstovai teigia, kad bendradarbiavimas su magistrantais padėjo sutaupyti laiko ir kaštų bei pasižiūrėti į savo organizaciją iš šono.
„Rekomenduočiau dalyvauti visiems, nes tai nemokama kompetetingų žmonių konsultacija, kuri gali padėti įmonėms efektyviau judėti link norimo tikslo. Be to šis projektas įtraukė ne vieną mūsų įmonės darbuotoją bei padidino jų motyvaciją siekti užsibrėžto tikslo”, – sako Jolanta Gaučytė, projekte dalyvavusios įmonės „Tromina” pardavimų vadovė.
Pirmieji „Organizacijų konsultavimo” magistrantai, išbandę studijų žinių naudą verslui, žada ir toliau tęsti bendradabiavimą su įmonėmis. Jau artėjančio rudens semestro metu „Organizacijų konsultavimo” projekte kviečiamos dalyvauti ne pelno siekiančios organizacijos bei smulkios ir vidutinės Lietuvos įmonės.
ISM Vadovų magistrantūros „Organizacijų konsultavimo” studijos pagal skandinavišką modelį sujungia naujausias žinias ir verslo tendencijas, reikalingas inovatyviam rytdienos verslui vystyti. Šis studijų modelis ugdo profesionalaus patarėjo savybes, kurios užtikrina vertę kuriantį ir ilgalaikį pokytį organizacijose.
Norintieji studijuoti ISM Vadovų magistrantūros „Organizacijų konsultavimo” modulį gali registruotis iki rugsėjo 4d.

Komentarai