Straipsniai
Atgal
KTU „Santakos“ slėnyje įsikūrusiai dizaino bibliotekai – itališki kokybės standartai
2016-10-10

Išskirtinė Kauno tarpukario architektūra sulaukia vis daugiau dėmesio ir susidomėjimo visame pasaulyje. Simboliška, kad būtent laikinojoje sostinėje įsikūrusiame Kauno technologijos universitete (KTU) pradėjo veikti unikali dizaino biblioteka „DesignLibrary Kaunas“.


Kaunas prisijungė prie Milano, Stambulo ir Šanchajaus miestų, kuriuose iki šiol veikė netradicinės dizaino bibliotekos. Jų padalinys „DesignLibrary Kaunas“ įkurtas viename didžiausių ir moderniausių Baltijos regione mokslo, studijų ir verslo centre KTU „Santakos“ slėnyje.
Pagal geografinį išsidėstymą Lietuva laikoma „kultūriniu tiltu“ tarp senųjų ir naujųjų Europos Sąjungos (ES) narių, kur dizainas kasdien tampa vis aktualesne tema. Todėl naująjį „DesignLibrary“ padalinį buvo nuspręsta atidaryti būtent laikinojoje sostinėje, nuo seno išsiskiriančioje savitu stiliumi, mada ir architektūra.
Unikalumu garsėjanti biblioteka įsteigta bendradarbiaujant Italijos kultūrinei organizacijai „DesignLibrary Milano“ ir KTU Dizaino centrui.
„DesignLibrary“ veiklos modelis ir kultūra siejama su terminu „Pagaminta Italijoje“, pasaulyje simbolizuojančiu išskirtinumą ir aukščiausią kokybę. Atverdama duris Kaune naujoviška biblioteka siekia išlaikyti Italijos partnerių kokybės standartus ir tapti išskirtine diskusijų, kultūrinės integracijos, bendradarbiavimo bei dizaino projektų erdve,“ – teigė KTU Dizaino centro vadovė, doc. Rūta Valušytė.
Dirbdami pagal „DesignLibrary“ frančizę, netradicinės bibliotekos Kaune darbuotojai sulaukia patarimų iš Italijoje dirbančių kolegų, kurie dalinasi žiniomis apie sėkmingo ir efektingo verslo modelio plėtojimą, organizacinę kultūrą bei veiklos kokybę. Šią patirtį jie sukaupė dirbdami dizaino srityje Milane ir pasitelkdami tarptautinius ryšius.
„DesignFriends“ – erdvė bendradarbiavimui
Atsižvelgiant į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių norą didinti studijų, mokslo bei verslo sinergiją, kartu su „DesignLibrary Kaunas“ erdve įkurta ir bendradarbiavimo erdvė „DesignFriends“. Ji skirta profesionalams, norintiems vystyti naujas idėjas tarpdisciplininėje dizaino, technologijų ir verslumo aplinkoje.
„Mes kuriame geresnę vietą darbui, kitaip tariant, geresnį būdą dirbti. Įkvepianti ir dizainui atsidavusi profesionalų bendruomenė pasitinka jus erdvėje, kurioje galima visiems susiburti ir bendradarbiauti, užmegzti ryšių tinklą ir dalintis nepaprastomis idėjomis. Tai tobula vieta tiems, kurie siekia kurti pridėtinę vertę,“ – sakė Lorenzo Piazzi, DesignLibrary Milano vadovas.
„DesignLibrary“ kartu su KTU Dizaino centru kviečia užsukti į „naujuosius namus“, kur lankytojus pasitiks išskirtinė aplinka, orientuota į naujoves, dizainą ir bendradarbiavimą. Projekto organizatoriai tikisi, kad naujai atidaryto „DesignLibrary Kaunas“ filialo entuziazmas bei dizaino kultūra įkvėps naujai mąstyti apie kasdienes galimybes.
Siekia Europos kultūros sostinės vardo
2015 m. Kaunas tapo pirmuoju Rytų ir Vidurio Europos miestu, gavusiu UNESCO dizaino miesto statusą. Tokie miestai priklauso Kūrybinių miestų tinklui (šiuo metu jų yra 116), kurį UNESCO įkūrė 2014-aisiais. Šiam tinklui priskiriami už indėlį muzikai, literatūrai, kinui ir gastronomijai nominuoti miestai. Jis skatinta tarptautinį bendradarbiavimą tarp miestų, įsipareigojusių investuoti į kūrybišką tvaraus miesto plėtrą, socialinį įsitraukimą bei kultūros dinamiškumą.
Britų dienraštis „The Guardian“ šiemet Kauną paskelbė vienu geriausių miestų dėl savo art deco stiliaus architektūros išskirtinumo. Kaunas nusileido tik Paryžiui, kur šis stilius ir susiformavo.
Kaunas – viena ryškiausių vietų Šiaurės ir Rytų Europos dizaino, mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) bei inovacijų srityse. Siekiant tapti Europos kultūros sostine 2022 metais, Kaunas prisistato kaip „moderni sostinė“.
Europos kultūros sostinės iniciatyva skirta pabrėžti kultūrų įvairovę Europoje, išskirti europiečių kultūrinių bruožų ypatumus bei ugdyti jų bendrumo jausmą ir suvokimą, kad visi priklauso bendrai kultūrinei erdvei. Tai puiki galimybė atnaujinti miestus, kelti jų tarptautinį prestižą ir miestiečių pasididžiavimą, įkvepiant naują gyvybę kultūriniame gyvenime bei skatinant turizmą, ekonomiką.
Lietuva – tarp pažangiausių ES
Lietuvos ekonomika – viena sparčiausiai augančių visoje ES, tad Pasaulio banko reitinge „Doing Business 2016“ Lietuvai šiemet atiteko 20-oji vieta pagal verslo pradžios, statybos leidimų gavimo, prisijungimo prie elektros tinklų ir kitus rodiklius. Lietuviai gali didžiuotis, kad yra nepralenkiami pagal šviesolaidinio interneto plėtrą ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Daugelyje šalies vietų yra nemokamos Wi-Fi ryšio zonos, tad išvengiami didesni mokesčiai už naudojimąsi internetu.
Taip pat šalyje įteisinta „Startuolių viza“ bei atliktos reformos ES mėlynajai kortelei gauti, kuri suteikia galimybę teisėtai apsigyventi ir prisijungti prie novatoriškų projektų piliečiams, gyvenantiems už ES ribų.
Tyrimais nustatyta, kad Lietuvoje yra apie 422 startuolius, galinčius suteikti 2,466 darbo vietas elektroninės prekybos, kompiuterinių žaidimų, mobiliųjų programėlių, techninės ir programinės įrangos nuomos sektoriuose.

Komentarai