Straipsniai
Atgal
Sekanti KTU absolvento stotelė – Kinija
2016-10-12

Kauno technologijos universitete (KTU) Europos studijų bakalaurą įgijęs Ovidijus Krivas jau 12 kartų buvo išvykęs semtis tarptautinės patirties. Iš Druskininkų kilęs absolventas šiuo metu yra dar vienoje naujoje stotelėje Kinijoje, kur Pekino technologijos institute praleis dvejus metus.


Vaikinas jau spėjo sukaupti nemenką tarptautinę patirtį: aplankė 26 pasaulio šalis, stažavosi prabangiuose Rumunijos parlamento rūmuose ir tarptautinėje organizacijoje „DreamApply“. Jis taip pat žino, kaip savaitę išgyventi su 2 eurais kišenėje.
„Tarptautinių mainų ir keliavimo „karštligė“ prasidėjo dar mokykloje, 10-oje klasėje. Tuo metu papildomai lankiau dailės mokyklą ir pasinaudojau kvietimu išvykti į tarptautinius mainus Lenkijoje,“ – apie savo keliavimo pradžią pasakojo O. Krivas.
Studijuodamas antrajame kurse O. Krivas prisijungė prie savo fakulteto studentų atstovybės ir Tarptautinės KTU studentų organizacijos „Erasmus Student Network“ (ESN). Taip pat dalyvavo keliuose tarptautiniuose projektuose Estijoje ir Albanijoje. Vėliau buvo atrinktas „Erasmus+“ mainų programai ir išvyko į Rumuniją, kur studijavo „Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti“ (SNSPA) universitete.
„Per pusmetį gyvendamas ir mokydamasis Rumunijoje pamilau šią šalį. Man patiko dėstymo metodai, žavėjo studijų kokybė, todėl mainų programos terminą prasitęsiau iki vienerių metų. Su vietiniais studentais vykau į tarptautinius projektus Turkijoje, Ispanijoje, tad iš arčiau susipažinau su jų kultūra, išmokau šokti tradicinius rumunų šokius, dainuoti populiarias jų dainas,“ – teigė O.Krivas.
Rumunijos studentai – stropesni
Atvykęs į Rumuniją, O. Krivas buvo nustebintas puikiomis studentų ir kitų vietinių žmonių anglų kalbos žiniomis. Pasak vaikino, rumunai už lietuvius daug geriau kalba angliškai. O ten besimokantys studentai – stropūs ir darbštūs.
„Egzaminų sesijos Lietuvoje ir Rumunijoje skiriasi kaip juoda ir balta. Jaunimas ten studijuoja žymiai uoliau ir skiria mokslui didžiulį dėmesį. Ten įprasta važiuojant metro pamatyti besimokantį studentą, skaitantį knygas ar kitą paskaitų medžiagą,“ – studijų skirtumais dalijosi O.Krivas.
Studentas iš Lietuvos atkreipė dėmesį, kad rumunai ne tik sunkiai dirba, bet ir prasmingai leidžia laisvalaikį, yra atviri. Su daugeliu jų vaikinas šiltus santykius palaiko ir dabar.
„Būdamas Rumunijoje stengiausi dažnai keliauti ir kiek įmanoma labiau pažinti jų kultūrą. Dažniausiai laisvalaikį leisdavau ne su „Erasmus+“ studentais iš kitų Europos šalių, bet su vietiniais rumunais. Šioje šalyje praleidau visą trečią kursą ir atlikau keturių mėnesių akademinę praktiką Rumunijos parlamente“, – pasakojo druskininkietis.
Išgyvenimas savaitę su 2 eurais kišenėje
Būdamas aktyvus studentas O. Krivas greitai įsiliejo į rumunų bendruomenę ir drauge su vietiniais studentais buvo pakviestas sudalyvauti dviejų savaičių trukmės tarptautiniame projekte Ispanijoje. Nors pats projektas buvo sėkmingas, jo viešnagės metu studentui iš Lietuvos teko patirti, ką reiškia būti apšvarintam apsukrių ispanų kišenvagių. Likus trims dienoms iki atgalinio skrydžio į Bukareštą, KTU absolventui vienoje Malagos gatvių buvo pavogta piniginė ir jis liko tik su 40 euro centų kišenėje.
Tuomet O. Krivas nepasimetė ir griebėsi šiaudo – viename iš Malagos barų pasiprašė plauti indus, kur po darbo dienos užsidirbo 5 eurus ir buvo pavaišintas pietumis. Šios kuklios sumos jam pakako nuvykti iki oro uosto ir dar liko 2 eurai kišenėje pragyvenimui Bukarešte savaitę. Būtent tiek vaikinui buvo likę iki Velykinių atostogų Lietuvoje.
Vaikinas į susiklosčiusią situaciją pažvelgė praktiškai ir priėmęs išradingus sprendimus virtuvėje lengviau rinkosi iš anksto apgalvotus pirkinius parduotuvėje.
Bukareštas – Seulas – Talinas
Išsilaikęs egzaminus Rumunijos universitete O. Krivas grįžo į Lietuvą, bet ilgai čia neužsibuvo – po kelių dienų išskrido į Aziją.
Dar būdamas Rumunijoje KTU absolventas pateikė paraišką semestrui išvykti studijuoti į Pietų Korėją. Jo pavardė pateko į laimingųjų sąrašus, galėjusių krautis lagaminus ir vykti į didžiausią šalies miestą ir sostinę Seul studijuoti Pietų Korėjos „Chung-Ang“ Universitete.
„Po pusmečio Seule grįžau į Kauną ir gavau praktikos vietą vienoje iš KTU partnerių įmonių „DreamApply“ Estijoje. Taline praleidau mėnesį, vėliau darbavausi kompanijos filiale Rygoje, kur įgijau puikų praktinių žinių bagažą. O apsigynęs bakalaurą džiaugiausi vasaros atostogas leisdamas gimtuosiuose Druskininkuose“, – kalbėjo pašnekovas.
Magistrantūrą O. Krivas tęs Pekino technologijos institute, kur mokysis kinų kalbos: „Po studijų gausiu mokslo baigimo diplomą, tad tikiuosi, kad iš Kinijos su įvairiomis mainų programomis galėsiu vykti į Australijos, JAV universitetus. Atsiveria neribotos galimybės.“
KTU absolventas patikino, kad studijų sąlygos Pekino technologijos institute – kuo puikiausios: „Man buvo rezervuotas bendrabučio kambarys, suteiktas sveikatos draudimas, stipendija kasdienėms išlaidoms.“
Tarptautinė patirtis užgrūdina
O. Krivio nuomone, studentai, neturėdami tarptautinės patirties, taip ir nesužinos, kas vyksta gretimame „kambaryje“: „Nereikia bijoti, nes kiekviena patirtis, net ir blogiausia, išmoko, užgrūdina, ir paruošia tolimesniam gyvenimui. O kiekvienas iššūkis daro tave lankstesniu ir atsparesniu.“
Vaikinas tiki, kad dalyvavimas mainų programose ir tarptautiniuose projektuose leidžia pramokti kitą užsienio kalbą, pažinti naują kultūrą, papildo kontaktų sąrašą, pažinčių ratą.
„Užsienyje lietuviai, paklausti apie savo gimtinę, instinktyviai piešia tobulos šalies paveikslą, kur pati gražiausia gamta, skaniausias maistas, darbščiausi žmonės. Bet mano patirtis parodė, kad pasidalinus su užsieniečiais ne tik gražiąja valstybės puse, bet ir atskleidus tam tikras socialines ar politines problemas, sunkumus, pokalbis tampa nuoširdesnis, tikresnis“, – įsitikinęs O. Krivas, manantis, kad svarbu mokėti pasijuokti ne tik iš kitų, bet ir iš savęs.
Net ir po visų kelionių ir tarptautinių patirčių O. Krivo svajonių šalimi išlieka Rumunija.
„Norėčiau ten dirbti ir bent jau kurį laiką pagyventi. Bukarešte manęs laukia bičiuliai, su kuriais nuolat bendraujame, tačiau gyvenimas – nenuspėjamas. Kol kas negaliu pasakyti, kas manęs laukia grįžus iš Kinijos“.

Komentarai