Straipsniai
Atgal
Mokslinių tyrimų užsakymams iš verslo skirta virš 1 mln. eurų
2016-10-13

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) skyrė daugiau kaip 1 mln. eurų mokslo ir studijų institucijoms už užsakomųjų darbų pagal verslo poreikius atlikimą.


Priemonę, kuri skatina mokslo ir verslo partnerystę bei mokslinių tyrimų pagal verslo poreikius vykdymą, MITA administruoja jau penkerius metus. Ši priemonė finansuojama Švietimo ir mokslo ministerijos lėšomis.
Bendras priemonės biudžetas šiemet siekė 2 mln. eurų, iš kurių daugiau kaip 1 mln. eurų skirta atsižvelgus į atliktus užsakomuosius mokslinių tyrimų darbus, o likusi suma paskirstyta proporcingai visoms 26 valstybinėms mokslo ir studijų institucijoms pagal jų 2 paskutinių metų mokslo veiklos vertinimo rezultatus.
„Ši priemonė – tai mokslo ir verslo bendradarbiavimo žemėlapis mūsų šalyje. Matome, kad tik pusė visų mokslo įstaigų telkia daugiau pastangų užmegzti ilgalaikę partnerystę su verslu, turėti sutarčių ne tik su Lietuvos, bet ir užsienio įmonėmis. Labai trūksta verslo užsakymų socialinių ir humanitarinių mokslų srityje. Paraginčiau kitų mokslo įstaigų vadovus aktyviau siūlyti savo paslaugas verslui ir diegti mokslinių tyrimų rezultatus praktikoje, pritaikyti juos verslo poreikiams“, – teigia Kęstutis Šetkus, MITA direktorius.
2016 m., kaip ir ankstesniais metais, daugiausiai lėšų skirta technologijos mokslams (580 tūkst. Eurų), fiziniams mokslams (300 tūkst. Eurų) ir biomedicinos mokslams (90 tūkst. Eurų). Šių sričių mokslininkai turi didžiausią bendradarbiavimo sutarčių su verslu skaičių ir dideles darbų apimtis. Mažiausiai lėšų skirta humanitariniams mokslams (45 tūkst. Eurų) bei socialiniams mokslams (51 tūkst. Eurų). Šiose srityse jau ne vienerius metus Lietuvoje trūksta intensyvesnio mokslo ir verslo bendradarbiavimo.
Daugiausiai priemonei skirtų lėšų tenka penkioms aktyviausiai su verslu bendradarbiaujančioms mokslo institucijoms: Kauno technologijos universitetui, Vilniaus universitetui, Fizinių ir technologijos mokslų centrui, Lietuvos energetikos institutui ir Vilniaus Gedimino technikos universitetui.
Pagal priemonę vienai mokslo ir studijų institucijai skiriamų lėšų dydis gali siekti iki 50 proc. visų verslo užsakomųjų darbų vertės. Šie užsakomieji darbai turi atitikti mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklos požymius. MITA užduotis – pasitelkus ekspertus, įvertinti, ar verslo užsakomieji darbai atitinka MTEP darbams keliamus reikalavimus ir paskirstyti lėšas.

Komentarai