Straipsniai
Atgal
Naujame Vaikų dienos centre Zarasų mieste – daugiau galimybių pasiruošti gyvenimui
2017-01-20

Zarasuose pradėjo veikti naujas vaikų dienos centras, kuriame po pamokų veiklos suras ir rūpesčio sulauks apie 20 vietos vaikų, stokojančių saugių ir stabilių gyvenimo sąlygų savo šeimose. Vaikų dienos centrą ,,Draugai“, finansuojamą Circle K Lietuva, UAB, ketvirtadienį atidarė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios inicijuotos socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ tikslas – padėti pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.


Vaikų dienos centras Zarasų mieste (Malūno g. 2) įkurtas jungiant vietos savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos (NVO) „Gelbėkit vaikus“ ir Kanados kapitalo mažmeninės degalų prekybos bendrovės „Circle K Lietuva“ jėgas. Savivaldybė vaikų dienos centrui suteikė patalpas, NVO – savo žinias, o „Circle K Lietuva“ – 5 tūkst. Eurų bei būtiniausius daiktus.

„Vaikų dienos centrus dažniausiai lanko vaikai iš šeimų, kurioms reikia papildomos pagalbos ir socialinio rūpesčio. Mes padedame jiems mokytis, ugdome socialinius įgūdžius, taip pat vaikai turi saugią erdvę paruošti namų darbus, pavalgo. Dažnam vaikui, kuris užsuka į dienos centrą, trūksta socialinių įgūdžių, jie nepasitiki savimi, yra baukštūs, todėl padedame jiems išmokti pasitikėti savimi ir kitais, prisiimti atsakomybę. Vaikų dienos centras yra viena iš priemonių, padedančių ne tik vaikams, bet ir galinčių sustiprinti šeimą. Būtent todėl jie neatsiduria vaikų globos namuose“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Naujajame vaikų dienos centre Zarasuose dirbs du socialiniai pedagogai, o vaikai galės ruošti pamokas, gaminti maistą, praleisti laiką mokydamiesi gerų manierų, pagarbaus bendravimo.

„Circle K Lietuva“ generalinis direktorius Skirmantas Mačiukas teigia, kad socialiai atsakingo verslo pareiga – prisidėti sprendžiant skaudžiausias visuomenės problemas. Iki šių metų gegužės mėnesio bendrovės pastangomis šalyje bus atidaryti dar du nauji vaikų dienos centrai.

„Prisijungėme prie prezidentės inicijuotos socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ siekdami realių pokyčių. Prisidėdami prie saugumo salelių vaikams kūrimo tikimės, kad didinant vaikų užimtumą bei ugdant socialinius įgūdžius, empatiją, jie įgis tvirtesnius pagrindus, reikalingus norint kurti tolimesnį savo gyvenimą. Kiekvienas vaikas, išgelbėtas iš gatvės, yra didelis pasiekimas“, – sako S. Mačiukas.

Bendrovės „Circle K Lietuva” įsipareigojo per metus ne tik finansiškai prisidėti prie trijų naujų vaikų dienos centrų įkūrimo šalyje, bet ir padėti socialiniams pedagogams, atokių mokyklų lankymą remti degalais.

Zarasų rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Gaigalienė sakė, kad idealiu atveju bent po vieną vaikų dienos centrą turėtų veikti kiekvienoje seniūnijoje.

„Dienos centrus lankantys vaikai paruošia pamokas, tampa tvarkingesni, išmoksta pagarbiai bendrauti, tampa mažiau linkę į rizikingą elgesį. Siekiame jiems užtikrinti įvairias įdomias edukacines veiklas, pabendrauti kviesime specialistus, kurie padės vaikams geriau integruotis į visuomenę ir apsaugos nuo pagundų įsitraukti į gatvės gyvenimą“, – teigia I. Gaigalienė.

Statistikos departamento duomenimis, Zarasų rajono savivaldybėje 2015 metų pabaigoje buvo 127-ios socialinės rizikos šeimos. Kas dešimtas vaikas auga socialinės rizikos šeimoje.

„Circle K Lietuva“ investuotojai, Kanados kapitalo grupei „Alimentation Couche-Tard, Inc.“, panašios iniciatyvos nėra naujiena. Visame pasaulyje veikianti kompanija socialinę atsakomybę laiko viena pagrindinių vertybių ir kiekvienoje šalyje stengiasi kaip įmanoma daugiau padėti vietos bendruomenėms.

Komentarai