Straipsniai
Atgal
Priežastys, kodėl kompiuteriniai žaidimai turėtų tapti laisvalaikio dalimi
2018-01-29

 Diskusijos apie kompiuterinių žaidimų žalą netyla jau daugybę metų – vis dar yra griežtai prieš juos pasisakančių ir manančių, kad būtent toks laisvalaikio praleidimo būdas yra daugelio psichinių ir netgi fizinių problemų priežastis. Vis dėlto, egzistuoja ir kita medalio pusė, tad jeigu iki šiol skeptiškai žiūrėjote į šį užsiėmimą, siūlome susipažinti su kontrargumentais, galbūt pakeisiančiais dabartinę Jūsų nuomonę.


 Padeda priimti sprendimus. Intensyvus žaidimo greitis priverčia ilgai negalvojant apsispręsti dėl tolimesnių veiksmų, o lėti strateginiai kompiuteriniai žaidimai skatina dar geriau apmąstyti savo žingsnius, tad užsiimdami tokia veikla, ilgainiui ir realiame gyvenime pradedame kur kas greičiau susitvarkyti su stresinėmis situacijomis.


Gerina socialinius įgūdžius. Galima drąsiai teigti, kad apie kompiuterinių žaidimų mėgėjus sklandantys gandai yra visiškas mitas – juk daugelis juos vis dar įsivaizduoja kaip savyje užsisklendusius, socialinio gyvenimo neturinčius asmenis. Realybė gerokai skiriasi nuo šių stereotipų – buvo atliktas ne vienas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad žaidėjai tokie patys draugiški ir socialūs žmonės, o be to, žaisdami tinkle ar drauge su kitais šio užsiėmimo mėgėjais, jie gali užmegzti naujas pažintis ir netgi išmokti komandinio darbo subtilybių.


Gali pagerinti gebėjimą mokytis. Nors populiaru teigti, kad kompiuteriniai žaidimai trukdo mokymosi procesui, vis dėlto, saikingi užsiėmimai netgi gali pagerinti mūsų smegenų lankstumą. Taip yra dėl to, kad žaisdami strateginius ar kitus mąstymo reikalaujančius žaidimus, mes išmokstame vienu metu susitvarkyti su didesniais informacijos srautais ir laikui bėgant greičiau apdorojame naują informaciją, kas neabejotinai praverčia mokymosi procese. Tad jeigu ieškote mąstymą lavinančių įtraukiančių žaidimų, platų jų pasirinkimą rasite Pigu.lt elektroninėje parduotuvėje.


Padeda lengviau susikaupti ir susikoncentruoti. Daugelis tėvų dažniausiai jaudinasi dėl to, kad vaikai sėdėdami mokyklos suole, galvoja apie žaidimo strategijas, o ne apie tai, ką pasakoja mokytojas, tačiau jeigu kontroliuojate prie kompiuterio praleidžiamą laiką, dėl to nerimauti nevertėtų. Priešingai – atlikti eksperimentai parodė, kad vaikai, daugiau laiko žaidžiantys kompiuteriu, geba geriau sukoncentruoti dėmesį ir įsigilinti į naujus dalykus taip, kaip dažnai tenka elgtis ir virtualioje erdvėje.


Gali padėti įveikti blogą nuotaiką ar depresiją. Ne paslaptis, jog žaisdami galime visiškai atsipalaiduoti ir pasinerti į iki šiol nepažintą pasaulį, taip kuriam laikui pamiršdami savo kasdienius rūpesčius, tad tokia meditacija laikui bėgant gali turėti teigiamų pasekmių mūsų savijautai. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kompiuteriniai žaidimai buvo kur kas veiksmingesnė depresijos gydymo priemonė nei įprastos konsultacijos. Be to, žaisdami kompiuterinius žaidimus tinkle, galime užmegzti naujas pažintis, kurios padės praplėsti akiratį ir nebesijausti vienišiems, kas neabejotinai taip pat turės įtakos mūsų nuotaikai ir savijautai.


Kaip dar vieną kompiuterinių žaidimų privalumą būtų galima paminėti ir vaizduotės lavinimą – dėl puikios grafikos galime visiškai įsijausti į savo vaidmenį, patirti neįtikėtinus nuotykius ir pamatyti iki šiol neregėtą pasaulį. Vis dėlto, kaip ir bet kurioje kitoje situacijoje, žaidžiant žaidimus taip pat yra reikalingas saikas – tik derindami šį užsiėmimą su kita aktyvia veikla ir kasdieniais darbais, galėsime mėgautis aukščiau išvardintais privalumais ir neprarasime to, kas vadinama tikru gyvenimu.

Komentarai