Straipsniai
Atgal
Trejų metų trukmės pažangos projektas Lietuvos bibliotekas pakeitė neatpažįstamai
2016-12-09

Beveik 1200 renginių, kuriuose apsilankė per 40 tūkst. žmonių, daugiau nei 90 naujoviškų paslaugų, 215 naujų produktų ir priemonių – šie skaičiai liudija pakitusį atsinaujinusių Lietuvos bibliotekų požiūrį į savo lankytoją ir bendruomenę. Prie visų šių pokyčių prisidėjo trejus metus trukęs Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuotas projektas „Bibliotekos pažangai 2“.


Į baigiamąją projekto „Bibliotekos pažangai 2“ konferenciją Nacionalinėje bibliotekoje susirinkusius šalies viešųjų bibliotekų ir savivaldybių atstovus, kultūros politikos formuotojus, taip pat partnerius iš užsienio bibliotekų pasveikino robotas Zoras. Jis džiaugėsi, jog gerai jaučiasi tarp žmonių, ypač todėl, kad tenka bendrauti su tokia kūrybinga ir dalytis žiniomis norinčia bendruomene.

Ne vienas konferencijos kalbėtojas pažymėjo, kaip per trejus projekto „Bibliotekos pažangai 2“ įgyvendinimo metus keitėsi šalies viešosios bibliotekos ir jų svarba bendruomenėms, o svečiai iš užsienio bibliotekų pasidalijo savo gerosiomis patirtimis. Susirinkusiems taip pat buvo pristatyta unikali, naujų technologijų pritaikymu pagrįsta virtualiosios realybės paslauga „Laiko portalas“.

Pasak „Bibliotekos pažangai 2“ vadovo Eugenijaus Stratilatovo, šis pažangos projektas tapo geru katalizatoriumi ir paskatins bibliotekas toliau vystytis, prisitaikyti prie besikeičiančios visuomenės poreikių net ir projektui pasibaigus.

„Per trejus metus bibliotekos ne tik kūrė naujas, už tradicinės bibliotekos sampratos ribų toli išeinančias paslaugas, jos pačios nuolat ugdė savo darbuotojų kompetencijas: mokėsi rengti projektus, ieškoti papildomo finansavimo jiems įgyvendinti, pritraukti naujų partnerių, efektyviai komunikuoti ir į bibliotekų veiklas įtraukti vietos bendruomenes, galiausiai – dalytis patirtimi ir mokytis vieniems iš kitų. Dabar per 1000 Lietuvos viešųjų bibliotekų formuoja naują suvokimą apie besiplečiančias bibliotekos funkcijas ir misiją visuomenėje“, – sakė E. Stratilatovas.

Apie bibliotekos vaidmenį šalies kultūriniame gyvenime kalbėjo Lietuvos Respublikos Seimo narys dr. Arūnas Gelūnas: „Mes turime milžinišką bibliotekų tinklą ir, jei kalbame apie regioninę kultūrą, tai yra visos prielaidos startuoti su labai solidžiu institucijų tinklu, kuriame dirba profesionalai, intelektualūs žmonės. Kaip šiandien girdėjome, jie dar įgijo papildomų kompetencijų – kompiuterinio raštingumo, darbo su bendruomenėmis, politikais ir partneriais. Šios visai naujos funkcijos dar labiau sustiprina jų vaidmenį.“

Šiandien bibliotekos – jau ne tik žinių kaupimo centrai ir knygų saugyklos. Jose nuolat ir sistemingai vyksta įvairiopa veikla: kūrybinės dirbtuvės ir susitikimai, filmų, komiksų, muzikos įrašų kūrimo, programavimo, inžinierinių gebėjimų lavinimo, robotikos pamokos. Čia organizuojami įvairaus tipo mokymai ir tobulinimo kursai moksleiviams, suaugusiesiems bei senjorams.

Projekto vykdymo laikotarpiu 37 bibliotekose surengtuose mokymuose dalyvavo per 13 tūkst. žmonių, kurie įgijo naujų įgūdžių informacinių ir ryšių technologijų, profesijos, verslumo, kūrybinių industrijų srityse. Edukacinėse veiklose per pastaruosius dvejus metus dalyvavo daugiau kaip 20 tūkst. lankytojų.

Įgyvendinant projektą „Bibliotekos pažangai 2“, bibliotekose buvo surengta apie 1190 renginių; tai ir naujų paslaugų pristatymai, parodos, ekskursijos, kūrybinės dirbtuvės, protų mūšiai, konkursai, susitikimai su žmonėmis, filmų peržiūros ir pan. Minėtuose renginiuose apsilankė daugiau nei 40 tūkst. žmonių.

Projektas suteikė galimybę viešosioms bibliotekoms sukurti ar patobulinti per 90 paslaugų, tarp jų – psichologinė pagalba vaikams pasitelkiant kompiuterines komunikavimo priemones, virtualaus mokymosi paslaugos, interaktyvūs kalbų kursai, mobiliosios laboratorijos ir IT centrai, garso įrašų studijos ir t. t. Dabar šalies viešųjų bibliotekų lankytojai gali naudotis laisvalaikio ir mokymosi erdvėmis, užsiimti fotografija, kurti vaizdo ir garso medžiagą, naudotis bibliotekų turima infrastruktūra ir technologijomis (pvz., 3D modeliavimo programomis, 3D spausdintuvais).

Projektą „Bibliotekos pažangai 2“ įgyvendinančios 45 viešosios bibliotekos per 2015–2016 m. sugebėjo pritraukti paramos ir papildomo finansavimo, kurių bendra vertė viršijo 380 tūkst. eurų. Nors pagrindiniai bibliotekų partneriai išlieka viešasis sektorius ir savivaldybės, net 25 bibliotekos per porą metų iš privačiojo sektoriaus sugebėjo pritraukti apie 54 tūkst. eurų ir užmegzti bendradarbiavimą su verslo sektoriumi.

„Šiemet 45 Lietuvos viešosios bibliotekos sėkmingai baigė įgyvendinti projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, kuriais buvo siekiama pagerinti vietos bendruomenių gyvenimo kokybę. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms toliau plėsti paslaugų pasiūlą, stiprinti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir kitomis bibliotekomis. Iš viso šiems projektams finansuoti buvo skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų“, – sakė E. Stratilatovas.

Komentarai