Mokymo programos
Želdynų dizainas Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653H93005
Kodas pagal ISCED: 52162
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti želdynų dizaino inžinierius, kurie gebėtų projektuoti ir vadovauti parkų, sodybų ir kitų kultūrinio kraštovaizdžio objektų apželdinimui ir pertvarkymui, parinkti augalus, įrengti vejas, gyvatvores, gėlynus, takus ir kitus smulkiosios architektūros objektus, taikyti ekologiškas apsaugos priemones nuo ligų ir kenkėjų, rengti ir tvarkyti apželdinimo darbų techninę dokumentaciją, sąmatą, įgyvendinti projektą ir vykdyti jo priežiūrą, auginti, prižiūrėti ir realizuoti dekoratyvinius sumedėjusius, sodo, daržo ir vaistinius augalus, gėles, rengti gamtosauginius projektus apribotos ūkinės veiklos teritorijose ir kt.
Būsimieji želdynų dizaino specialistai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: kalbos kultūrą ir profesinę kalbą, užsienio kalbą, teisę, darbo ir civilinė saugą, taikomąją matematiką, braižybą ir piešimą, meno ir architektūros istoriją, kompiuterinę grafiką ir kt.; studijų pagrindųdalykus: botaniką, dendrologiją, gėlininkystę, floristiką, sodininkystės ir sumedėjusių augalų auginimo pagrindus, kraštovaizdžio architektūros pagrindus, kraštotvarką, želdynų įrengimą ir priežiūrą, želdynų marketingą, verslo ekonomiką ir vadybą bei specialiuosius profesinius dalykus: priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- dekoratyvinių augalų auginimo (selekciją ir sėklininkystę, sodininkystę, vaistinių augalų auginimą ir medelynų tvarkymą);
- parkų ūkio (rekreacinę miškininkystę, ūkininkavimą parkuose ir poilsio organizavimas, gyvūnų bioekologiją);
- želdynų kūrimo (želdynų projektavimą, kompoziciją ir maketavimą, kraštovaizdžio modeliavimą).
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 33 dalykai.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: pažintinė-mokomoji, specializacijos ir priešdiplominė praktika. Praktinių studijų trukmė – 25 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami augalų pažinimo, auginimo ir priežiūros, apsaugos priemonių ir želdynų formavimo bei kt. įgūdžiai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas profesijos bakalauro kvalifikacnis laipsnis ir inžinieriaus profesinė kvalifikacija.
Baigus želdynų dizaino studijų programą, studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo technologijos mokslų studijų srities, kraštotvarkos studijų krypties programas.
Želdynų dizaino studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti inžinieriais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Inžinieriaus kvalifikacija reikalinga norint dirbti želdynų dizaino inžinieriumi.
Asmuo, įgijęs želdynų dizaino kvalifikaciją, turi:
gebėti pažinti dekoratyvinius, sodo, daržo ir vaistinius augalus, analizuoti dirvožemyje vykstančius procesus, nagrinėti sumedėjusių augalų, gėlių ir daržovių auginimo ypatumus, parinkti tinkamiausias augalų auginimo technologijas, numatyti ir organizuoti sanitarines želdinių apsaugos priemones, atlikti projektinius tyrimus, įvertinti ūkinės veiklos įtaką aplinkos kokybei, įsisavinti kompozicijos meninės raiškos priemones, atlikti geodezinius matavimus ir parengti planinę medžiagą bei projektuoti įvairių tipų želdynus naujausiomis technologijomis, taikyti metodus ir priemones kraštovaizdžio komponentų išsaugojimui ir gerinimui, numatyti želdinamos teritorijos paruošiamuosius darbus, įvertinti želdynų būklę, pritaikyti žemdirbystės, agrochemijos ir melioracijos priemones augalų auginimo sąlygoms reguliuoti, organizuoti želdinių priežiūros darbus, nagrinėti floristinio komponavimo stilius ir kompozicijų kūrimo principus, kurti floristines kompozicijas ir fitodizainą, analizuoti verslo aplinką, parengti įmonės verslo planą, analizuoti ir planuoti padalinio veiklą, laikytis profesinės ir verslo etikos reikalavimų;žinoti kraštovaizdžio vystymosi ir formavimo dėsningumus, meninio komponavimo pagrindus, gėlių ir sumedėjusių augalų dekoratyvines savybes, teisinius dokumentus, reglamentuojančius darbo teisę, aplinkos apsaugą, gamtos turtų teisinį reguliavimą, įvairaus tipo įmonių steigimo Lietuvoje tvarką bei rinkos ekonomikos esmę;mokėti priimti valdymo sprendimus, analizuoti ir vertinti bendravimo ypatybes, klientų poreikius.
Želdynų dizaino kvalifikaciją galima įgyti kolegijoje, vykdančioje studijas pagal želdynų dizaino studijų programą.
Norintiems siekti želdynų inžinieriaus kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti želdynų dizaino inžinieriumi nėra pripažįstami.
Įgiję želdynų dizaino inžinieriaus kvalifikaciją asmenys gali dirbti želdynų dizaino inžinieriumi medelynuose, gėlininkystės ūkiuose, nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, botanikos soduose, gėlių parduotuvėse ir salonuose

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju