Mokymo programos
Duonos Ir Pyrago Gaminių Kepėjo Mokymo Programa
Valstybinis kodas: 211054107
Kodas pagal ISCED: 23354
Lygmuo ir/ar tipas:
Pagrindinis profesinis mokymas
Gamyba ir perdirbimas
Pakopa: Programos, skirtos asmenims, neturintiems pagrindinio išsilavinimo
Baigimo sertifikatas: Kvalifikacijos pažymėjimas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Programos teikimo ir vykdymo prielaidos

1.Programos poreikio pagrindimas:
Lietuvoje veikia stambios, vidutinio stambumo ir smulkios duonos ir pyrago gaminių kepimo įmonės. Didžiuosiuose prekybos centruose veikia mini kepyklos. Vien Kauno mieste ir rajone veikia ~ 22 įvairaus pajėgumo įmonės ir ~ 25 prekybos centrų kepimo skyriai. 2006 metais Kauno darbo biržoje (sausio - rugsėjo mėn.) buvo užregistruotos 56 šios profesijos laisvos darbo vietos.
2. Programos tikslas:
Parengti specialistą, kuris gebėtų:
iškepti kvietinę ruginę duoną, pyrago, pagerinto pyrago bei mielinius gaminius, riestainius, traškučius;
naudotis technologine įranga;
įvertinti gaminių kokybę jusliniu būdu.
3.Programos statusas:
tai 2-jo profesinio išsilavinimo lygio I pakopos kvalifikuoto darbuotojo kvalifikaciją ir pagrindinį išsilavinimą suteikianti pagrindinio profesinio mokymo programa. Pagal ją gali būti vykdomas mokymas visų, turinčių steigėjo licenciją, mokymo įstaigų.


Programos anotacija:

1.Mokymosi turinys (specialiųjų, praktinių įgūdžių, bendrųjų dalykų, bendrakultūrinių, bendrojo lavinimo dalykų)
2. Praktinio mokymo trukmės ir vietų apibūdinimas.
3.Mokslo baigimo kvalifikacijos egzamino apibūdinimas.
Duonos ir pyrago gaminių kepėjo mokymo programos anotacija:
Mokomasi:
1. Specialiųjų dalykų teorijos: maisto prekių mokslo, darbuotojų saugos ir sveikatos, mitybos fiziologijos ir higienos, mielinių gaminių technologijos, riestainių, traškučių gamybos technologijos, kvietinės duonos gamybos technologijos, ruginės duonos gamybos technologijos, technologinių įrengimų, pyrago gaminių technologijos, pagerinto gamybos technologijos, apskaitos ir kalkuliacijos specialybės užsienio kalbos, informacinių technologijų.
1. 2. Praktinių įgūdžių: mieliniai gaminiai, riestainių, traškučių gamybos technologija, kvietinės duonos gamybos technologija, ruginės duonos gamybos technologija, technologiniai įrengimai, pyrago gamybos technologija, pagerinto pyrago gamybos technologija.
1.3. Bendrųjų dalykų: civilinės saugos, ekonomikos ir verslo pagrindų, gamtos apsaugos.
1.4.. Bendrakultūrinių dalykų: dorinio ugdymo, estetikos, pilietinės visuomenės pagrindų, kalbos kultūros ir specialybės kalbos, kūno kultūros.
1.5.Bendrojo lavinimo dalykų: pagal pagrindinio išsilavinimo 10 klasės programą (I pakopa).
2. Mokomosios (28 savaičių trukmės) ir baigiamoji praktika (15 savaičių trukmės) atliekama mokyklos labaratorijose, duonos ir pyrago gaminių įmonėse, prekybos centrų kepyklose.
3. Baigiamieji kvalifikacijos egzaminai vykdomi vadovaujantis 2005-06-01 Švietimo ir mokslo ministro įsakymu ISAK-Nr. 991 ,,Dėl pagrindinio profesinio mokymo baigiamųjų kvalifikacijos egzamino tvarkos aprašo patvirtinimo". Egzaminų vertinimo komisijos sudėtį skiria ir tvirtina Prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Baigiamasis kvalifikacijos egzaminas susideda iš dviejų dalių: teorijos žinių vertinimo; praktinių įgūdžių vertinimo. Vadovaujantis vertinimo komisijos protokolais suteikiama kvalifikacija ir išduodamas kvalifikaciją patvirtinantis dokumentas (kvalifikacijos pažymėjimas).

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Profesinės kvalifikacijos aprašas

Įgyjamos kompetencijos;
1.darbo aprašymas
2.profesinės perspektyvos

Įgyjamos kompetencijos.
1. Sėkmingai baigęs duonos ir pyrago gaminių kepėjo mokymo programą įgyja duonos ir pyrago gaminių kepėjo kvalifikaciją ir kompetencijas:
- parinkti tinkamas žaliavas ir medžiagas duonos, pyrago gaminių gamybai;
- atlikti žaliavos paruošimo technologines operacijas naudojantis įrengimais bei įrankiais;
- nustatyti maisto produktų kokybę jusliniu būdu;
- saugiai dirbti;
- gaminti mielinės tešlos gaminius;
- atlikti paprastų pyrago gaminių gamybos technologines operacijas;
- atlikti pagerintų pyrago gaminių technologines operacijas;
- atlikti riestainių, traškučių technologines operacijas;
- įvertinti įvairių pyrago gaminių kokybę;
- atlikti kvietinės duonos gamybos technologines operacijas;
- atlikti ruginės, ruginės kvietinės duonos gamybos technologines operacijas;
- įvertinti kvietinės, ruginės, ruginės kvietinės duonos kokybę jusliniu būdu;
- suprasti duonos, pyrago gamybos įmonių veiklą;
- suprasti darbo rinkos keliamus reikalavimus;
- tinkamai pasiruošti darbo vietą.

1.Darbo aprašymas.
Duonos ir pyrago gaminių kepėjas dirba duonos ir pyrago gaminių įmonėse, prekybos centrų kepyklose. Jis parenka ir paruošia žaliavas, užmaišo įvairias duonos, pyrago mielinių gaminių, riestainių traškučių tešlas, formuoja ir kepa gaminius, įvertina gaminių kokybę.
2.Profesinės perspektyvos.
Asmuo, įgijęs profesinėje mokykloje duonos ir pyrago gaminių kepėjo kvalifikaciją gali dirbti smulkiose, vidutinėse ir stambiose duonos ir pyrago gaminių įmonėse, prekybos centrų kepyklose. Kvalifikacija gali būti tobulinama savarankiškai arba stažuotėse. Gali tęsti mokymąsi vakarinėje mokykloje.


Direktoriaus pavaduotoja ugdymui,
profesijos mokytoja ekspertėDalė Zita Gustaitienė

2007-02-07
Švietimo ir mokslo ministerijos Profesinio mokymo skyriaus darbuotojo, atsakingo už duomenų teikimą, vardas, pavardė ir parašas.

2007 -03-27 A.Urnavičius

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Kauno maisto pramonės mokykla Kaunas Taikos pr. 133
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju