Straipsniai
Atgal
VGTU Studentų atstovybė: kaip padidinti stipendijų skaičių?
2011-05-10

Daugiau nei 20 proc. sumažėjus stipendijų fondui Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU), pasekmes pajautė ne vienas studentas. Reaguodami į susidariusią situaciją bei nusiskundimus, studentų atstovybės (SA) nariai pateikė poziciją universiteto administracijai imtis esminių pokyčių tobulinant stipendijų ir pašalpų skyrimo tvarką.


„Stipendijų ir pašalpų skyrimas – viena aktualiausių visos akademinės bendruomenės temų. Dėl prieš kelis metus pasikeitusio valstybės skiriamų lėšų studentų skatinimui aukštosiose mokyklose skaičiavimo metodo, kiekvienais metais skaitinamųjų stipendijų fondai sparčiai mažėja, todėl tampa natūralu, jog labai gerus studijų rezultatus pasiekę studentai nebegauna piniginės paskatos. Vis dėlto nesame linkę susitaikyti su tokia tendencija, todėl įvertinę situaciją nurodome savo sprendimus, galinčius taisyti esamą padėtį.“ – teigia VGTU Studentų atstovybės prezidentas Vilius Morkūnas.

Visų pirma, VGTU SA siekia didinti studentų, gaunančių stipendijas, skaičių, todėl siūlo vardines ir aukšto meistriškumo sportininkų piniginius įvertinimus dotuoti iš kitų universiteto, socialinių partnerių ir kitų lėšų, o anksčiau tam naudotas - perskirstyti skatinamosioms stipendijoms. Taip pat norima sudaryti galimybę visiems studentams (ištęstinių ir nuolatinių studijų formų, mokantiems ir nemokantiems už studijas) pretenduoti gauti vardines ir skatinamąsias išmokas. Tokiu būdu būtų skatinami visi labai gerai besimokantys studentai bei stipendijų skyrimo tvarkoje būtų įtvirtintas studentų lygiateisiškumo principas.

Studentų atstovai siūlo didinti ir aukščiausias skatinamąsias stipendijas bei jas skirstyti prioritetinės eilės principu. Tokiu būdu būtų atsisakoma svertiniais vidurkiais apibrėžtų ribų, nuo kurių yra skiriamas vieno ar kito dydžio paskatinimas. Vertinant esamą situaciją, universiteto adminstracijai siūloma taupyti lėšas, jas skirstant racionaliau: atsižvelgiant tik į studijų metu gautus rezutatus bei skatinant studentus tik studijų laikotarpiu.

,,Analizuojant paskutiniųjų semestrų statistiką, apskaičiavome, jog įgyvendinus pateiktus siūlymus, net 15–20 proc. daugiau studentų gautų skatinamąsias stipendijas. Pabrėžiame, jog tokio pokyčio galime tikėtis net šiek tiek padidinę (nuo 195 iki 260 litų) didžiausią skatinamąją išmoką. Žinoma, norėdami įgyvendinti studentų mums užbrėžtus tikslus, turime siūlyti ir šiek tiek skausmingus pokyčius, tačiau džiaugiamės, jog vertinant bendrą rezultatą buvo sulauktas studentų palaikymas.“ – sako V. Morkūnas.

Siūlydami naujus stipendijų ir pašalpų skyrimo tvarkos pakitimus VGTU studentų atstovai remiasi prieš metus atlikta daugiau nei 200 akademinių grupių seniūnų apklausa apie stipendijas bei gautais rezultatais iš pastarųjų savaičių diskusijų su akademinių grupių seniūnais nuomonės, aptariant formuojamos pozicijos klausimus.

VGTU SA tiki, jog konstruktyvus dialogas su universiteto administracija ir bendrų sprendimų priėmimas įvairiais socialiniais ir akademiniais klausimais, ypač susijusiais su socialinės aplinkos gerinimu, yra labai svarbūs. Būtina įvertinti nuolatinius pokyčius tiek universiteto, tiek valstybės lygmeniu bei reaguojant į tai, koreguoti esamas studijų procesą reglamentuojančias tvarkas.

Susipažinti su VGTU Studentų atstovybės pozicija galima interneto svetainėje www.vgtusa.lt, skiltyje „Dokumentai“.
 

Komentarai