Straipsniai
Atgal
MRU – tarptautinis jaunimo forumas antikorupcijos klausimais
2011-07-11

Liepos 11-15 dienomis Mykolo Romerio universitete antrą kartą vyks tarptautinė „Transparency International“ antikorupcinė vasaros mokykla. Šiame tarptautiniame renginyje šiemet dalyvaus beveik aštuoniasdešimt jaunimo lyderių iš dvidešimt keturių pasaulio šalių. Vasaros mokyklos tikslas yra suteikti dalyviams konkrečių praktinių žinių, kaip aktyviai kurti skaidrią ir atskaitingą visuomenę.


Liepos 11 d. 12 val. (I-414 aud.) mokyklos atidarymo ceremonijoje dalyvaus ir renginio dalyvius sveikins Prezidentė Dalia Grybauskaitė, MRU studijų prorektorius doc. dr. Giedrius Viliūnas. Vasaros mokyklos metu studentams paskaitas skaitys patyrę antikorupcijos ir skaidrumo ekspertai iš Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Vokietijos, Šveicarijos, Čekijos, Rusijos, Latvijos ir Lietuvos. MRU Teisės fakulteto dekanė doc. dr. Rima Ažubalytė pabrėžia, kad korupcija - vienas iš pavojingiausių socialinių reiškinių, keliantis grėsmę žmogaus teisėms, demokratijai ir teisinei valstybei. „Korupcija kaip bet kuris socialinis reiškinys yra persipynusi su kitomis valstybės, visuomenės ir žmogaus gyvenimo sritimis. Mes visi, net nebūdami valstybės tarnautojai ar pareigūnai, sąmoningai ar ne, susiduriame jei ne su pačia korupcija, tai su jos priežastimis, prielaidomis, šio reiškinio toleravimu“, – sako R. Ažubalytė.

MRU Teisės fakulteto dekanė pastebi, antrą kartą su „Transparency International“ organizuojama vasaros mokykla yra puiki vieta jauniems ir patyrusiems akademinės sferos žmonėms, kuriems rūpi antikorupcinė veikla, pasidalinti savo patirtimi ir įžvalgomis, kaip diegti antikorupcinę mąstyseną, antikorupcinio elgesio modelį, nepakantumo korupcijai atmosferą.

„Mokyklos tikslas yra įkvėpti ateities lyderius siekti pokyčių savo kasdieniame gyvenime. Mūsų patirtis rodo, kad daug jaunų žmonių domisi antikorupcinėmis iniciatyvomis, bet netiki, jog gali ką nors pakeisti, jei mato neteisybę arba galimą korupcijos atvejį, nežino, kaip aktyviai siekti didesnio skaidrumo iš politikų, valstybės tarnautojų ar privataus sektoriaus atstovų. Tikime, kad mokykla gali tapti puikia bendravimo platforma bendraminčiams ir impulsu visiems skirti daugiau dėmesio antikorupciniam švietimui. Jau dabar matome, kad pernai vykusios pirmosios mokyklos dalyviai dalinasi idėjomis ir palaiko tarpusavio sąntykius ir mokyklai pasibaigus, susidomėjimas mokykla išaugo, o mūsų parodytą pavyzdį siekiama atkartoti kitose šalyse,“ - teigia „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas.

„Vienas iš strateginių „Transparency International“ tikslų yra didesnis dėmesys jaunimo vertybėms ir aktyvesnis jaunų žmonių įsitraukimas į antikorupcines iniciatyvas. Taigi Vasaros mokykla Mykolo Romerio universitete yra labai svarbus viso „Transparency International“ tinklo renginys. Jis suburia į vieną vietą patyrusius antikorupcijos ekspertus ir jaunosios kartos atstovus ir parodo, kad kova su korupcija yra konkretūs veiksmai, kurių gali imtis kiekvienas iš mūsų,“ - pastebi „Transparency International“ direktoriaus pavaduotojas Miklosas Marschallas.Penkias dienas truksiančio anglų kalba vykstančio paskaitų, diskusijų ir praktinių užsiėmimų metu dalyviai aptars viešojo ir privataus sektorių korupcijos priežastis bei būdus su ja kovoti. Dalyviai taip pat diskutuos apie korupciją sporte, santykį tarp korupcijos ir organizuoto nusikalstamumo, interneto įrankių vaidmenį siekiant didesnio skaidrumo ir atskaitingumo.

Tarptautinę „Transparency International“ mokyklą organizuoja „Transparency International“ Lietuvos skyrius, bendradarbiaudamas su Mykolo Romerio universitetu. Mokyklą remia Juodosios jūros regioninio bendradarbiavimo fondas, Suomijos bei JAV ambasados Vilniuje, Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje ir „Transparency International“ Sekretoriatas.

Visiems studentams, sėkmingai išklausiusiems Vasaros mokyklos kursą, bus įskaityta 2 ECTS kreditų.

Komentarai