Straipsniai
Atgal
Profesorius iš Lietuvos egzaminavo Saudo Arabijos rezidentus
2015-04-14

Saudo Arabijos sveikatos specialistų komisija (angl. Saudi Commision for Health Specialities) kreipėsi į profesorių Narimantą Evaldą Samalavičių, Nacionalinio vėžio instituto Onkochirurgijos centro vadovą ir Lietuvos koloproktologų draugijos prezidentą, pakviesdama dalyvauti Saudo Arabijos kolorektalinės chirurgijos specialybės rezidentų egzaminų komisijoje.


Pagal Saudo Arabijoje nusistovėjusią universitetų egzaminų tvarką, egzaminų  komisiją paprastai sudaro 4 Saudo Arabijos profesoriai ir 4 tarptautiniai ekspertai. Šį kartą be prof. Narimanto Evaldo Samalavičiaus kaip tarptautiniai ekspertai dalyvavo prof. Jose Garcia-Aquilar iš Sloan Kettering Memorial vėžio centro Niujorke, JAV, prof. Nigel Hall iš Kembridžo universiteto Addenbrooke's ligoninės, Jungtinėje Karalystėje bei prof. Mohhammed Abunada iš Hamad medicinos korporacijos ligoninės, Dohoje, Katare.
Prof. N. E. Samalavičius nemažai dirba su Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto chirurgijos specialybės rezidentais, taip pat dėsto trečiojo kurso studentams. “Man ne kartą yra tekę būti vizituojančiu profesoriumi, bendrauti su rezidentais ir studentais įvairiose šalyse – JAV, Tailande, Indijoje, Irane, Šri Lankoje, Sirijoje, – pasakojo prof. Narimantas E. Samalavičius. – Šį kartą patirtis buvo ypač naudinga ir įdomi. Mūsų aštuonių žmonių komisija dirbo po du ekspertus (vietinis ir tarptautinis) keturiose atskirose sekcijose, egzaminavome šešis Saudo Arabijos kolorektalinės chirurgijos rezidentus net keturias valandas. Buvo parinkti aštuoni klinikiniai atvejai ir atsakydami į klausimus rezidentai turėjo parodyti tiek savo klinikinį, tiek teorinį išprusimą. Atvejai buvo parinkti visiems vienodi, ir visi rezidentai buvo egzaminuojami visų aštuonių ekspertų pakaitomis. Toks egzamino vyksmas, be abejo, užtikrino tiek vertinimo objektyvumą, tiek skaidrumą.”
Prof. N. E. Samalavičius kovo 29 – balandžio 1 d. lankėsi Rijade, Saudo Arabijoje,  kur kaip tarptautinis lektorius dalyvavo tarptautinėje konferencijoje, skirtoje storosios žarnos ligų klausimams. „Konferencijos rengėjų prašymu perskaičiau du pranešimus: apie sudėtinį tiesiosios žarnos vėžio gydymą bei apie išplitusio storosios žarnos vėžio chirurginio gydymo aktualijas, – sako profesorius. – Pristatydamas pranešimus pasidalijau patirtimi, sukaupta Nacionaliniame vėžio institute. Lietuvos instituto duomenys buvo puikiai įvertinti, aptartos ir tolesnio bendradarbiavimo su Saudo Arabija onkologinės chirurgijos srityje galimybės.“

Komentarai