Straipsniai
Atgal
LEU mokslininkai vis labiau įsitraukia į mokslo, verslo ir kultūros bendradarbiavimą
2015-05-27

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) aktyviai prisideda prie verslo, mokslo ir kultūros bendradarbiavimo. Autentiškame XIX a. pramonės paveldo objekte – buvusiame alaus daryklos bokšte Stakliškėse (Prienų r.) – įkurtas unikalus Midaus muziejus. Bokštas atkurtas pagal visus paveldosaugos reikalavimus. Prie senojo Stakliškių bokšto restauravimo kaip mokslininkas aktyviai prisidėjo LEU mokslo ir plėtros prorektorius prof. dr. Aivas Ragauskas. Bokšto muziejaus ekspoziciją papildys ir akademiko Eugenijaus Jovaišos padovanota midaus rago kopija.


Balandžio viduryje Stakliškėse atidarytas restauruotas buvusios alaus daryklos salyklo bokštas, kuriame dabar įrengtas muziejus. Vykdant šį verslo, kultūros ir mokslo bendradarbiavimo projektą, restauruota bokšto cokolinė akmens mūro dalis, nuvalytos plytos ir įrengtos palangės. Ištrupėjusios plytos, skardinė stogo danga pakeistos naujomis. Tokiu būdu išsaugota XIX a. statyto salyklo bokšto istorinė išvaizda.

Stakliškių salyklo bokšte veikusi džiovykla buvo itin pažangus reiškinys aludarystės istorijoje. Bokštas buvo labai svarbus technologinis įrenginys, nes salyklo džiovinimas reikalauja tiksliai laikytis technologinio režimo – ir dėl temperatūros, ir dėl laiko.

Bokšte atidarytame muziejuje pristatoma buvusios alaus daryklos istorija, lietuviško midaus kelias, jo vartojimo šalyje tradicijos. Vienus eksponatus išsaugojo patys Stakliškių krašto žmonės, kitus originalus ar jų kopijas paskolino Trakų istorinis ir kiti muziejai. Tarp muziejaus eksponatų – ir senovinio lietuviško rago, iš kurio V–VI a. buvo gertas midus, kopija. UAB „Lietuviškas midus“ užsakymu meistras atkūrė archeologų tarp įkapių rasto autentiško rago metalinius apkaustus ir papuošimus. Profesoriaus A. Ragausko manymu, tai būta rago, iš kurio midų gėrė kilmingi lietuvaičiai.

Muziejaus lankytojai Stakliškių bokšte galės pamatyti ir daugiau įdomių eksponatų, bus demonstruojamos skaidrės, rodoma filmuota medžiaga, o nedidelės lankytojų grupės galės ne tik susipažinti su midaus gamybos procesu, bet ir padegustuoti.

Bokšto renovacijos ir pritaikymo turizmui iniciatorius yra UAB „Lietuviškas midus“. Jo generalinis direktorius Egidijus Valiukevičius visiems svečiams, susirinkusiems į atidarymo iškilmes, priminė, kad restauruoti senąją, istorinę vertę turintį buvusios Stakliškių alaus daryklos salyklo bokštą buvo sena midaus gamyklos darbuotojų svajonė. Jis taip pat pasidžiaugė geranoriška Kultūros paveldo departamento parama, gražia partneryste su architektais Asta Meškauskiene ir Arūnu Paslaičiu, profesoriumi, Lietuvos edukologijos universiteto mokslo ir plėtros prorektoriumi A. Ragausku ir kitais bendraminčiais.

Atidarymo iškilmėse dalyvavo mokslo ir plėtros prorektorius prof. dr. A. Ragauskas ir Personalo direkcijos direktorė Teresa Dešukienė, kultūros ministras Šarūnas Birutis, kuris džiaugėsi gražiu valstybės institucijų ir verslo dėmesiu dėl kultūros paveldo objektų išsaugojimo ir atgaivinimo. Pasak kultūros ministro, Stakliškėse naujam gyvenimui prikeltas senasis bokštas yra puikus prasmingo bendradarbiavimo pavyzdys.

Komentarai