Straipsniai
Atgal
Kinijoje LEU Šokio ir teatro katedros dėstytojos pristatė lietuvišką šokį vaikams
2015-05-28

Lietuvos edukologijos universiteto Šokio ir teatro katedros dėstytojos doc. dr. Birutė Banevičiūtė ir asist. Giedrė Subotinaitė gegužės 12–19 d. viešėjo Šanchajaus vaikų teatre (Kinija). Šio vizito metu aštuonis kartus buvo parodytas šokio teatro „Dansema“ choreografės B. Banevičiūtės sukurtas šokio spektaklis „Mozaika“, skirtas vaikams nuo 0 iki 3 metų amžiaus. „Dansemos“ gastrolių organizatorius – Tarptautinė Šanchajaus vaikų kultūros vystymo kompanija – šį renginį įvardijo kaip vieną reikšmingiausių Kinijos vaikų kultūrinio gyvenimo istorijoje, nes pirmą kartą Kinijoje buvo rodomi šokio spektakliai kūdikiams. „Mozaika“ sulaukė itin didelio Šanchajaus publikos, kurią sudarė vietiniai gyventojai kinai, užsienio šalių piliečiai, reziduojantys Kinijoje (tarp jų ir lietuviai), susidomėjimo. Likus savaitei iki gastrolių pradžios, visi bilietai į „Mozaikos“ spektaklius buvo parduoti.


Organizatorių ir publikos teigiami atsiliepimai, mažųjų žiūrovų tėvų susižavėjimas „Dansemos“ trupės gebėjimais išlaikyti mažų vaikų dėmesį, nors spektaklis trunka pusę valandos, dar kartą patvirtino, kad choreografės B. Banevičiūtės sukurtas ir šokėjų Giedrės Subotinaitės, Agnės Ramanauskaitės, Manto Stabačinsko, Mariaus Pinigio atliekamas spektaklis „Mozaika“ yra išskirtinis reiškinys vaikų kultūroje, pritraukiantis įvairios publikos dėmesį, nepriklausomai nuo tautybės ar kultūros. Mažieji žiūrovai vienodai aktyviai reaguoja ir Vašingtone, ir Berlyne, ir Briuselyje, ir Šanchajuje, kur buvo rodytas „Mozaikos“ spektaklis. 

Doc. dr. B. Banevičiūtė Šanchajuje keletą kartų davė interviu ir papasakojo, kaip kūrė šokio spektaklį, kokiais principais vadovavosi, kad spektaklis būtų patrauklus ir suvokiamas 0–3 metų amžiaus vaikams. Teko aiškinti ir apie tai, kaip tėvams ir mokytojams atpažinti vaikų suvokimo raišką per jiems būdingus judesius, krykštavimą ar nuščiuvimą, kaip neskubinti jų reaguoti ar neužgniaužti emocijų, kurias sukelia šokio spektaklis.

Šanchajaus vaikų teatro direktorė Liang Xiao Xia ir projekto vadovė Ya Jing Zhao teigė, kad iš pradžių jie nežinojo, kokios publikos reakcijos tikėtis, kaip pasiseks tokio pobūdžio spektaklis. Tačiau jau po pirmų spektaklių, sulaukus iš publikos didžiulio susidomėjimo, „Dansema“ buvo pakviesta pakartotiniam turui kitais metais, apimant ir daugiau Kinijos miestų, išplečiant gastrolių veiklas nuo spektaklių parodymų iki B. Banevičiūtės seminarų mokytojams, tėvams, kūrybinių laboratorijų su vaikais mokyklose ir darželiuose, bendrų pasirodymų su „Dansemos“ trupės šokėjais.

Šios „Dansemos“ teatro gastrolės – tai Lietuvos šokio informacijos centro direktoriaus Audronio Imbraso vizito Kinijoje 2014 m. spalio mėnesį rezultatas. A. Imbrasas Kinijos kultūros ministerijos kvietimu kartu su grupe Rytų ir Vidurio Europos šokio vadybininkų lankėsi šios šalies šokio organizacijose. Vizito metu vykusiame Šanchajaus tarptautiniame menų festivalyje ir Šanchajaus scenos menų mugėje buvo pristatyta B. Banevičiūtės choreografija vaikams, patraukusi Šanchajaus vaikų teatro vadovybės, kuri atsirinko šokio spektaklį „Mozaika“, dėmesį. „Dansemos“ gastroles Šanchajuje dalinai rėmė Lietuvos kultūros taryba, taip prisidėdama prie aktyvėjančio tarptautinio Lietuvos ir Kinijos kultūrinio bendradarbiavimo šokio srityje.

Komentarai