Straipsniai
Atgal
Kraštovaizdžio dizainas: meninė profesinė veikla ir gyvenimo būdas
2015-05-28

 „Kraštovaizdžio dizaino studijos Vilniaus kolegijoje yra pirmas ir ypatingai svarbus žingsnis į naują gyvenimo puslapį. Kraštovaizdžio dizaino specialybė – tai daugiau negu darbas, tai gyvenimo būdas. Tai gyvenimas su gamta ir joje ir, be abejo, tai yra viso gyvenimo nuolatinės studijos. Nes gamtos tobulumas pranoksta ir lakiausią mūsų vaizduotę“ (Gintarė Jablonskienė, kraštovaizdžio dizainerė, Vilniaus kolegijos absolventė).


 Kone kiekvienam žmogui yra svarbu, kad ne tik namai būtų jaukūs, bet ir namų aplinka būtų tvarkinga, patraukli. Tačiau ne visi sugeba tinkamai sukurti jaukias erdves, jas prižiūrėti bei puoselėti. Tai reikalauja ne tik kūrybinių idėjų, bet ir žinių, laiko, pastangų. Taip pat svarbu, kad mūsų miestai, parkai, aikštės, skverai trauktų akį, harmoningai įsilietų į bendrą aplinkos visumą bei alsuotų gyvenimu. Juk aikštės, parkai, skverai, sodai – tai vietos, skirtos žmonių susibūrimams, kasdieniam laiko praleidimui, bendravimui, poilsiui. Todėl aktualu tampa samdyti kraštovaizdžio formavimo specialistus, kurie padėtų įgyvendinti svajonę sukurti nepriekaištingas privačias bei viešąsias zonas.
Išties įdomios kraštovaizdžio dizaino studijos Vilniaus kolegijoje skirtos suprantantiems meną ir jo vertę, besidomintiems dekoratyviniais augalais, jų auginimu, priežiūra, želdynų projektavimu, turintiems kūrybinių idėjų ir svajojantiems tapti kraštovaizdžio projektavimo profesionalais.
Studijų metu studentai mokosi parinkti dekoratyvinius augalus, dauginti, auginti, prižiūrėti juos pasitelkiant naujausias technologijas, projektuoti įvairių objektų aplinką, taip pat įgyvendinti želdynų, gatvių ir miestų viešųjų erdvių aplinkotvarkos planus, tinkamai prižiūrėti želdynus.
Būsimieji kraštovaizdžio dizaino specialistai Vilniaus kolegijoje studijuoja agrobiologijos pagrindus, vizualinės raiškos pagrindus, dekoratyvinius augalus, kraštovaizdžio architektūrą, želdynų priežiūros technologijas, aplinkotvarkos inžineriją, ekonomiką ir vadybą, kraštotvarką, kraštovaizdžio kompiuterinį projektavimą bei kitus dalykus. Darbui reikalingus įgūdžius studentai lavina atlikdami mokomąją lauko, aplinkotvarkos profesinės veiklos, specializacijos ir baigiamąją profesinės veiklos praktikas. Praktikoms čia skirta trečdalis viso studijų laiko.
Pagal tarptautinius Erasmus mainus kraštovaizdžio dizaino programos studentai semtis patirties vyksta į Vokietiją, Slovakiją, Graikiją, Turkiją, Ispaniją, Portugaliją, Lenkiją, Rumuniją ir kitas svečias šalis.
Po trejų studijų metų absolventai įgis kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro laipsnį ir gebės rengti želdynų kūrimo ar tvarkymo projektus, kai kurių nesudėtingų statinių projektus želdynams, sodyboms, organizuoti želdynų kūrimo projektų, įrengimo ir priežiūros darbus. Todėl atsivers keliai darbui projektavimo, statybos ir aplinkotvarkos veiklą vykdančiose įmonėse, savivaldybėse ir jų įmonėse, valstybiniuose parkuose, botanikos soduose, taip pat jie galės užsiimti individualia veikla ir teikti konsultavimo paslaugas. Be to, galės tęsti magistrantūros studijas Lietuvos ir užsienio aukštosiose mokyklose.

Foto
Komentarai