Straipsniai
Atgal
Nacionalinė moksleivių akademija tapo Europos talentų centru
2015-10-02

Rugsėjo 29 d. ES Parlamente vykusios iškilmingos ceremonijos metu buvo įteikti pažymėjimai pirmiesiems Europos talentų centrams, akredituotiems Europos aukšto gabumo tarybos (European Council of High Ability). Tarp keturiolikos atrinktų organizacijų iš trylikos Europos šalių pateko ir Lietuvos Nacionalinė moksleivių akademija (NMA).


Europos aukšto gabumo taryba (ECHA) jau 26-erius metus veikia kaip tarptautinė platforma, skatinanti organizacijas, dirbančias su talentingu jaunimu, ir visas suinteresuotas šalis – mokytojus, mokslininkus, psichologus, tėvus bei patį jaunimą dalintis informacija ir sėkminga praktika šioje veiklos srityje. Tarybos sudarytai komisijai iš viso buvo pateiktos dvidešimt aštuonios paraiškos iš devyniolikos Europos šalių. Akredituoti pirmieji Europos talentų centrai Austrijoje, Vokietijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovėnijoje, Slovakijoje, Čekijoje, Airijoje, Turkijoje, Nyderlanduose, Šveicarijoje, Vengrijoje ir Lietuvoje bendradarbiaus plėtojant besikuriantį Europos talentų paramos tinklą (European Talent Support Network). Ši partnerystė Europos šalių organizacijoms sudarys galimybes aktyvesniems kuruojamų jaunųjų talentų, mokytojų bei mokslininkų mainams, moksliniams tyrimams, suteiks naujų žinių apie geriausias Europoje veikiančias praktikas bei galimybę centrams gauti paramą iš Erasmus+, Horizon 2020 programų, Europos Socialinio fondo. Pirmieji keturiolika Europos talentų centrų veiks kaip pagrindinės šalyje ar jos regione veiklą su gabiais vaikais ir jaunimu kuruojančios organizacijos.
Šventiniame renginyje dalyvavo Europos komisijos Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinio direktorato generalinis direktorius Robert-Jan Smits, Europos Parlamento narė Kinga Gal, Europos komisijos švietimui, kultūrai, jaunimui ir sportui narys Tibor Navracsics, Europos aukšto gabumo tarybos prezidentas Peter Csermely. Visi jie sutartinai pabrėžė gabių vaikų ir jaunuolių ugdymo bei paramos jiems, suaugusių asmenų visą gyvenimą trunkančio mokymosi svarbą kiekvienos šalies ir visos Europos konkurencingumui didinti ir sveikino pirmuosius Europos talentų centrus. „Būti vieniems iš pirmųjų akredituotų Europos talentų centrų (ETC) yra ne tik garbė, nuveiktų darbų šalies gabių vaikų ir jaunuolių labui tarptautinis pripažinimas, bet pirmiausia didelė atsakomybė ir sunkus darbas. Lietuvos atstovės įsijungimas į Europos talentų paramos tinklą suteiks mūsų šaliai naujų galimybių stiprinant savo žmogiškąjį potencialą. Viena pagrindinių ETC užduočių yra sukurti stiprų institucijų, dirbančių gabiųjų ugdymo, tyrimų srityje, tinklą šalies viduje, įjungiant jį į Europos tinklą. Jau lapkričio mėnesį visi keturiolika Europos talentų centrų paskelbs kvietimą savo šalies organizacijoms tapti Europos talentų paramos tinklo taškais,“ – sako viena iš NMA steigėjų, KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto dekanė Bronė Narkevičienė.
Nacionalinė moksleivių akademija, daugiau kaip dešimtmetį glaudžiai bendradarbiaudama su Kauno technologijos, Vilniaus, Vytauto Didžiojo, ISM Vadybos ir ekonomikos, Lietuvos edukologijos universitetų mokslininkais bei Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondu „Pagalba Lietuvos vaikams“ yra padėjusi ne vienam šimtui jaunuolių pasiekti mokslo aukštumų ir aukščiausių laimėjimų tarptautinėse oimpiadose, parengusi kelis šimtus mokytojų darbui su gabiais vaikais, sukūrusi daugiau kaip dešimt specialių mokymosi priemonių. NMA absolventai, studijuojantys ar jau dirbantys garsiausiuose pasaulio ir Lietuvos universitetuose, organizacijose toliau bendradarbiauja su NMA, padėdami tobulėti kitiems gabiems vaikams.

Komentarai