Straipsniai
Atgal
KTU pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Pakuočių tvarkymo organizacija sustiprins Lietuvos tvarumo siekį
2015-10-07

Šiandien Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje pasirašyta sutartis apima bendrą aplinkosauginių projektų rengimą, visuomenės švietimą, studijų programų tobulinimą bei unikalią galimybę studentams atlikti praktiką pakuočių perdirbimo srityje dirbančiose įmonėse.


Iškilmingą sutartį pasirašė KTU už darnią plėtrą atsakingas tarptautinių ryšių ir plėtros prorektorius Sigitas Stanys ir Pakuočių tvarkymo organizacijos (PTO), vienijančios 1,4 tūkst. Lietuvos gamintojų ir importuotojų, direktorė Bena Razbadauskienė.
„KTU „Santakos“ slėnis – vieta, kur vyksta mokslo ir verslo sinergija. Džiugu, kad Universiteto strateginiai tikslai pilnai sutampa su PTO tikslais – darnios plėtros vystymas ne tik organizacijos viduje, bet ir šalyje. Manau, kad tokie partneriai, kaip PTO, dar labiau sustiprins tvarios ir darnios idėjas Lietuvoje“, – neabejojo prorektorius.
Jo teigimu, KTU jau šiandien gali pasigirti išskirtiniais pasiekimais tvarios ir darnios aplinkos srityje: veikia docento Visvaldo Varžinsko vadovaujamas Pakavimo inovacijų ir tyrimo centras (PITC), Universitete vykdoma „Žaliojo universiteto“ iniciatyva, leidžianti bendruomenei rūšiuoti atliekas, nuolat vykdomi švietimo projektai gamtosaugos temomis.
Sutarties pasirašymas tapo simboliniu įvykiu atidarant pirmą kartą į Kauną iš Vilniaus persikėlusią konferenciją „Gamintojo atsakomybė: Kartu. Atsakingai. Kitaip“. Trečią kartą Lietuvoje vykstančią konferenciją organizavo KTU PITC ir PTO. Konferencijos metu aptartos pakuočių ir jų atliekų tvarkymo teisinio reguliavimo naujovės, pakuočių atliekų prevencijos aktualijos, pristatytos aplinką tausojančių pakuočių gamybos inovacijos ir pasaulinės tendencijos, apžvelgta situacija Lietuvos pakuočių atliekų tvarkymo sistemoje bei daugelis kitų aspektų, būtinų siekiant tvarios aplinkos.
Pasak KTU PITC vadovo V. Varžinsko, ši pirmą kartą mokslo institucijoje vykstanti konferencija – pasekmė ilgalaikio ir sėkmingo bendradarbiavimo tarp dviejų partnerių.
„Kasdien Lietuvoje į rinką išleidžiame labai daug pakuočių – jos sudaro apie 80 proc. komunalinių atliekų tūrio. ES užduotis 2025 metais yra pasiekti, kad į sąvartynus nepapultų perdirbamos medžiagos, o dar po penkių metų šalys narės turės perdirbti 80 proc. pakuočių, kai šiandien šis skaičius tesiekia 50 proc. Norint pasiekti šiuos skaičius, sprendimų turi ieškoti tiek mokslininkai, tiek verslininkai – tai ir daroma šia konferencija“, – sakė jis.
Konferencijos dalyvius sveikino aplinkos viceministras Algirdas Genevičius, vienas Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovų Vytautas Zimnickas, Ministro Pirmininko patarėja aplinkos klausimais Jūratė Juozaitienė bei Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys.
„Esame įgudę vartotojai, tačiau mums dar tikrai trūksta įgūdžių, kaip tausoti savo aplinką. Vartotojams pakuotė kartais nulemia produkto įsigijimą, tačiau ji ne tik reklama – tai ir atlieka. Džiugu, kad tokie švietėjiški renginiai vyksta KTU „Santakos“ slėnyje – tai geriausias verslo ir mokslo bendradarbiavimo pavyzdys“, – pabrėžė S. Kairys.

Komentarai