Straipsniai
Atgal
Interaktyvus ekonominio raštingumo konkursas FIX’16 – regiono jaunimui
2016-04-26

 Balandžio 29 d. pirmą kartą organizuojamas „Regioninis jaunimo ekonominio raštingumo konkursas FIX’16“, kuriame dalyvaus įvairių Šiaurės Lietuvos regiono mokymo įstaigų mokiniai. Ekonominio raštingumo konkursas yra pirmasis Jaunimo verslumo turnyro FIX’16 renginys. Ekonominio raštingumo konkursą rengia 4 partneriai, o konkursas vyks virtualioje erdvėje. Dalyvauti konkurse jau užsiregistravo per 20 mokymo įstaigų bei 250 pavienių dalyvių.


 Jau 10 metų tradiciškai Šiaulių universitete organizuojamas jaunimo verslumo konkursas FIX sulaukia vis daugiau dėmesio. Konkurso organizatoriai Šiaulių universiteto (ŠU) doc. dr. Solveiga Skunčikienė, dr. Andrius Rakickas ir Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų (ŠPPAR) Profesinio mokymo ir švietimo skyriaus vadovė Edita Grigaliauskienė, norėdami praplėsti renginio turinį ir įtraukti dar daugiau dalyvių, pakvietė prie renginio organizavimo su naujomis veiklomis prisijungti Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) atstovus ir Europos parlamento nario atstovę Šiaulių miestui Giedrę Brazlauskaitę. Nauju pavadinimu rengiamas „Regioninis jaunimo ekonominio raštingumo konkursas FIX’16“ (angl. Future Ideas eXperiments) šiemet orientuojamas į Šiaulių ir Telšių regionų moksleivius.
„Tokie konkursai, – teigia Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis, – dėl savo praktiškumo vis palankiau vertinami tiek paties jaunimo, tiek ir ekonomistų bei verslininkų. Tikiuosi, kad ir šis ne tik padės mokiniams ugdytis ekonominio raštingumo įgūdžius, bet ir įgalins juos kritiškai mąstyti, operatyviai priimti racionalius sprendimus, be to, leis iš arčiau susipažinti su šalies ekonomikos aktualijomis ir paskatins domėtis ekonomikos mokslo naujovėmis.“
LLRI prezidento Žilvino Šilėno nuomone, išmanyti ekonomiką – tai daug daugiau, nei žinoti skaičiukus. „Ekonomikos išmanymas – tai pasaulio suvokimas, – įsitikinęs prezidentas. – Todėl kalbėti apie ekonominį raštingumą svarbu, o konkursas – tai įsivertinimo ir diskusijos visuomenėje išprovokavimo įrankis.“
Balandžio 29 d., penktadienį, nuo 13 iki 17 val., konkurso dalyviai, užsiregistravę iki balandžio 26 dienos, turės prisijungti prie aktyvios konkurso interneto nuorodos ir atsakyti į ekonominio raštingumo testo klausimus, kuriuos parengė ŠU Ekonomikos katedros dėstytojai kartu su LLRI Švietimo centro vadove Marija Vyšniauskaite. Testui užpildyti skiriama 1 valanda. Testo internetinį adresą, kaip ir prisijungimo duomenis, konkurso dalyviai gaus el. paštu. Konkurso taisyklės neįpareigoja mokinių pildyti testą mokyklos kompiuterių klasėje. Anot organizatorių, testas pildomas virtualioje aplinkoje, todėl savo ekonomikos žinių lygį galės pasitikrinti visi moksleiviai, nesvarbu, ar tuo metu jie bus mokykloje, ar važiuos autobusu namo.
Konkurso rezultatai bus paskelbti iki gegužės 30 dienos.
Geriausiai pasirodžiusios mokymo įstaigos bus apdovanotos vadovėliais „Ekonomika per 31 valandą“, raštingiausių mokinių laukia paskatinamieji prizai. 20 burtų keliu pasirinktų dalyvių turės progą dalyvauti susitikime „Pokalbis prie kavos apie Lietuvos ekonomiką“ su Šiaulių universiteto rektoriumi, Prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentu ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentu. Gausiausiai ir aktyviausiai dalyvavusiai mokyklai bus padovanotas išskirtinis susitikimas su žinomu Lietuvos verslininku savo mokykloje.

Kontaktiniai asmenys
Edita Grigaliauskienė,
ŠPPAR Profesinio mokymo ir švietimo skyriaus vadovė
Mob. 8 686 14 401

Marija Vyšniauskaitė,
LLRI Švietimo centro vadovė
Tel. (8 5) 250 02 82

Foto
Foto
Komentarai