Straipsniai
Atgal
Tarpkryptinės studijos – sėkmingos karjeros pamatas
2016-05-25

 Rinkos tyrimai rodo, jog dviejų ir daugiau specialybinių kompetencijų turinčių darbuotojų poreikis auga ir kasmet jų Lietuvoje įdarbinama vis daugiau. Atsižvelgdamas į kintančius darbo rinkos bei pačių studijuojančiųjų poreikius, Šiaulių universitetas – didžiausia aukštoji mokykla Šiaurės Lietuvoje – kasmet siūlo vis daugiau tarpkryptinių studijų programų. Tokias studijų programas baigę specialistai lengviau įsidarbina ir turi didesnę pasirinkimo laisvę.


 Keičiasi požiūris į studijas

„Visame pasaulyje ir Lietuvoje pamažu einama prie išvados, kad griežta mokomųjų dalykų diferenciacija neduoda didelės naudos nei mokykloje, nei universitete. Priešingai: vis labiau vertinamas visuminis požiūris į mokymąsi, kuomet siekiama mokantis ne atskirti skirtingas disciplinas, o ieškoma būdų jas sujungti. Juk, pavyzdžiui, mokslo išradimai negali būti analizuojami atskirai nuo jų poveikio aplinkai“, – sakė Šiaulių universiteto profesorė Asta Klimienė, viena iš naujos studijų programos Integruotų gamtos mokslų pedagogika, kurią stojantiesiems ruošiamasi siūlyti jau 2016–2017 m., rengėjų.

Kokie esminiai tarpdalykinių ir tarpkryptinių studijų skirtumai? Tarpdalykinėse studijose į vieną studijų programą yra integruojami skirtingi mokslo dalykai. Pavyzdžiui, optometrijos studijų programoje yra dėstoma fizikos ir medicinos krypčių dalykų, ekonomikoje – matematikos, kultūros edukologijoje – dailės, istorijos, edukologijos krypčių dalykų. Tuo tarpu tarpkryptinėse studijose jungiamos mažiausiai dvi skirtingos studijų kryptys. Pavyzdžiui, informatika ir menai, lietuvių filologija ir komunikacija, socialinis darbas ir socialinė reabilitacija. Skirtingų mokslo krypčių dermė suteikia daugiau galimybių studentams, todėl Šiaulių universitetas siūlo labiau domėtis tarpkryptinėmis studijų programomis.

Profesinis lankstumas – aktualu

Pasak Šiaulių universiteto studijų prorektoriaus dr. Remigijaus Bubnio, tarpkryptines studijas baigę specialistai įgyja daugiau kompetencijų ir gebėjimų, todėl sėkmingiau konkuruoja pretenduodami į norimą darbo vietą. „Kaip rodo apklausos, tokie specialistai dirbdami sukuria didesnę pridėtinę vertę ir yra paklausūs tarp darbdavių. Be to, profesinis lankstumas leidžia jiems gauti didesnį nei vidutinį atlygį už darbą ir kopti karjeros laiptais“, – sakė R. Bubnys.

Pavyzdžiui, tarpkryptines lietuvių filologijos ir komunikacijos studijas baigę absolventai yra nuolat pageidaujami ryšių su visuomene ir reklamos agentūrose, kur jie gali ne tik rašyti ar koreguoti tekstus, bet ir vadovauti projektams bei dirbti atstovo spaudai darbą. Šią specialybę įgijusieji taip pat gali dirbti leidybos įmonių redaktoriais, žurnalistais, li¬tera¬tū¬ros ir kultū¬ros apžvalgi¬ninkais bei tyri¬nėtojais, kri¬ti¬kais.
Kitos tarpkryptinės studijų programos – ekonomikos ir darnaus verslo – absolventai sėkmingai dirba ekonomistais, finansininkais, konsultantais, analitikais, tampa puikiais padalinių, skyrių ar projektų vadovais, įmonių vadovais.

Be minimų programų, Šiaulių universitete dar galima rinktis tarpkryptines finansų matematikos, ekologijos ir aplinkotyros, sveikatos edukologijos bakalauro studijų programas. Šių metų priėmimo naujiena – tai kultūrinės edukacijos bei jau minėtos integruotų gamtos mokslų pedagogikos studijų programos.

Tiesa, Lietuvoje kol kas tarpkryptinės studijos oficialiai nėra reglamentuotos, todėl diplome įrašoma tik pagrindinė kryptis, nors praktiškai studentas įgyja kelių krypčių išsilavinimą. „Pavyzdžiui, integruotų gamtos mokslų pedagogikos absolvento diplome bus įrašytas tik pedagogikos krypties laipsnis, nors įgyta kvalifikacija leidžia specialistui mokyti fizikos, chemijos ir biologijos dalykų“, – aiškino R. Bubnys.

Studijos vienos, o kvalifikacijos – dvi

Stojantiesiems, norintiems padidinti savo karjeros galimybes, rekomenduojama rinktis Šiaulių universiteto studijų programas su gretutinėmis studijomis, kurias baigus įgyjama dviejų krypčių bakalauro kvalifikacija. Abi kvalifikacijos yra įrašomos diplome. Tokių studijų metu, be pagrindinės studijų programos, studijuojami ir gretutinės krypties dalykai. Pavyzdžiui, studijuodamas anglų filologiją studentas gali įgyti vertimo raštu, o pasirinkęs matematiką – informatikos ir ekonomikos žinių. Dviguba kvalifikacija padeda absolventui greičiau įsidarbinti.

Remiantis statistiniais duomenimis, net 83 proc. Šiaulių universiteto magistrantūros studijų absolventų įsidarbina per 12 mėnesių po studijų baigimo ir 69 proc. – po bakalauro studijų baigimo (pastarasis rodiklis mažesnis, nes daug baigusių bakalauro studijų programas toliau studijuoja magistrantūroje). „Nors įsidarbinamumo rodikliai yra pakankami, mes siekiame juos dar pagerinti – tai vienas iš svarbiausių mūsų išsikeltų uždavinių. Šiuo rodikliu remdamiesi nuolat vertiname savo teikiamų paslaugų – studijų – kokybę“, – sakė studijų prorektorius R. Bubnys.

Tarpkryptinės studijų programos Šiaulių universitete:
• Kultūrinė edukacija;
• Integruotų gamtos mokslų pedagogika;
• Taikomoji dailė ir verslas;
• Ekonomika ir darnus verslas;
• Lietuvių filologija ir komunikacija;
• Finansų matematika;
• Ekologija ir aplinkotyra;
• Istorija ir politika;
• Socialinis darbas ir socialinė reabilitacija;
• Pradinio ugdymo pedagogika ir ikimokyklinis ugdymas;
• Regionų plėtra ir valdymas;
• Finansų ir investicijų ekonomika;
• Tarpkultūrinis ugdymas ir tarpininkavimas.


Pagrindinių ir gretutinių studijų jungtys Šiaulių universitete:
• Anglų filologija ir vertimas raštu – suteikiamas anglų filologijos ir vertimo raštu bakalauro laipsnis;
• Matematika ir ekonomika – suteikiamas matematikos ir ekonomikos bakalauro laipsnis;
• Matematika ir informatika – suteikiamas matematikos ir informatikos bakalauro laipsnis;
• Matematika ir pedagogika – suteikiamas matematikos bakalauro laipsnis, pedagogo kvalifikacija;
• Sveikatos edukologija ir pedagoginės studijos – suteikiamas edukologijos bakalauro laipsnis, pedagogo kvalifikacija;
• Kultūrinė edukacija ir verslas – suteikiamas švietimo ir ugdymo ir verslo bakalauro laipsnis.

Foto
Foto
Foto
Foto
Komentarai