Straipsniai
Atgal
Moksleivių sąjunga – rakštis patiems moksleiviams
2016-06-30

Prieš keletą dienų žiniasklaidoje pasirodė informacija apie inicijuojamas moksleiviams, keliaujantiems autobusais, nuolaidas. Tam pritarė ir susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Tačiau dar neįsibėgėjusi iniciatyva gali subliukšti dėl Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) neatsakingumo. Už paslaugą neatsiskaitė.


Praėjusių metų rudenį Šilutės autobusų parkas sutartimi įsipareigojo LMS nuvežti moksleivius maršrutu Šilutė–Klaipėda–Telšiai–Utena į spalio 16–18 dienomis Utenoje vykusį Lietuvos moksleivių sąjungos Rudens forumą ir parvežti atgal. Už paslaugą LMS turėjo sumokėti per 1310 eurų per 15 d. nuo sąskaitos-faktūros išrašymo. Nors paslauga įvykdyta prieš daugiau nei pusmetį, į vežėjo sąskaitą pinigai neįkrito iki šiol.
Pasak UAB „Šilutės autobusų parkas“ direktoriaus Artūro Stonkaus, įvairiais būdais bandyta prašyti skolos: „Rašėm, skambinom, bauginom skolų išieškotojais ir teismais, tačiau niekas nesuveikė. Padėtį apsunkina ir tai, kad pasikeitė jų vadovė“. A. Stonkaus teigimu, per tą laikotarpį susidarė ir dar 296 eurai delspinigių: „Jei normaliai būtų šnekėjęsi, gal delspinigių ir nebūtume prašę. Kadangi vengia su mumis kontaktuoti, teks eiti teisiniu keliu. Atrodo dirba dėl mokinių, patikėjom...“Kvietė į Kauną
Jau po mėnesio nuo užsakymo įvykdymo, 2015 m. lapkritį, pradėta reikalauti atsiskaitymo. Pasak paslaugos vykdytojų, sekėsi sunkiai susisiekti su tuometine LMS prezidente Akvile Burneikaite. Susirašinėjimai vyko su dabartine prezidente Dovile Bikelyte, prašant perduoti informaciją. „Siunčiu tarpusavio suderinimo aktą. Kiek radau elektroninių paštų, nė vienas netiko. Būkite maloni, perduokite“, – dar lapkričio 19 d. Šilutės autobusų parko administratorė rašė el. laiške D. Bikelytei, su kuria buvo anksčiau derintas paslaugos užsakymas.
Vakar, bendrovės atstovui paskambinus iš kito telefono numerio, D. Bikelytė atsiliepė. „Kaip ir minėjau skambučio metu, siunčiu Jums laišką dėl susitikimo. Kadangi organizacijoje vyksta ne įtin malonūs procesai, norėtume susitikti su Jumis ir viską aptarti akis į akį. Norėjau pasiteirauti, ar būtų galimybė su Jumis susitikti ne Šilutėje, nes nelabai turime galimybių atvykti, tačiau planuojame būti Kaune rytoj (birželio 30 d.), visomis kitomis dienomis esame Vilniuje. Ar galėtume susitikti pokalbiui?“ – vėliau rašė el. laiške Šilutės autobusų parkui dabartinė LMS vadovė. Priminsime, kad LMS atstovybė yra ir Šilutėje, be to arčiau yra ir LMS Pajūrio regiono vadovas.
Komentuoti nenorėjo
Portalo www.budas.lt pakalbinta buvusi organizacijos prezidentė A. Burneikaitė situacijos nekomentavo: „Aš jau senokai nesu toje organizacijoje, bet tai buvo projektas.Tačiau geriausia būtų kalbėti su dabartine vadove, nenoriu komentuoti, kai nežinau.“ Priminus, jog sutartis pasirašyta vadovaujant jai, A. Burneikaitė paaiškino, jog buvo gautos ne visos planuotos lėšos. „Gauta ne iš visų, iš kurių turėjo būti gauta ir atsirado nepakankamas pinigų likutis“, – budas.lt apie Rudens forumo projektą sakė birželį pasitraukusi iš pareigų LMS prezidentė ir patikino, jog šiuo klausimu buvusi atsakinga dabar laikinai einanti pareigas prezidentė D. Bikelytė. Tuomet ši mergina ėjo regioninės jaunimo politikos koordinatorės pareigas ir derino Šilutės autobusų parku visus paslaugos užsakymo ir įvykdymo klausimus.
Padarė žalos
Sutartyje LMS atstovaujantis asmuo nenurodė savo pavardės, padėtas tik parašas. „Tikriausiai turėjo pasirašinėti Akvilė, viskas buvo derinta prie jos, – budas.lt sakė pakalbinta D. Bikelytė. – Natūralu, kad ta mergina nekomentuoja, nes organizacijai padarė daug žalos. Visa šita problema – jos kadencijos metu. Man beveik neperduota jokia informacija, dabar aiškinuosi, kas ir kaip. Projektą rašė pati Akvilė ir taip pat yra problemų dėl jo, bet kadangi dar viskas procese, tai nenoriu komentuoti. Palikti palaidi galai, juos užbaiginėju“.
Laikinoji prezidentė patikino, jog to nepaliks ir spręs atsikaitymo su Šilutės autobusų parku klausimą: „Nebėgam, aiškinamės, gilinamės ir bandom spręsti, nenorim dėl vieno asmens kaltės prarasti organizacijos gerą vardą.“
Nuolaidos pakibo ore
Dėl šio insidento sunerimęs ir tarptautinio socialinio projekto „Nebūk naivus kelyje“ pirmininkas Mindaugas Jonušas, vos prieš keletą dienų susitikęs su susisiekimo ministru ir aptarę galimybę kreiptis į šalies savivaldybes bei autobusų parkus dėl nuolaidų taikymo moksleiviams, keliaujantiems autobusais po Lietuvą. Pasak jo, šis LMS skandalas gali neigiamai paveikti ilgai brandintą iniciatyvą. „Šįryt (birželio 29 d., – aut. past.) susitikau su Šilutės autobusų parko vadovu aptarti šios galimybės taikymą parko autobusuose, tačiau direktorius mane informavo, kad jokios kalbos apie apie nuolaidas moksleiviams negali būti. Priežastis – Moksleivių sąjungos įvykdytas kazusas. Labai liūdna, nes visas mūsų pusantrų metų darbas eina perniek. Kaip tik dar šiandien buvo sulaukta iš Susisiekimo ministerijos skambučio, kuriuo patvirtintas ministro pritarimas nuolaidoms, tačiau skandalui tapus viešam, kalbėti apie lengvatas negalima. Mūs
ų projektui ir moksleiviams padaryta milžiniška žala.“ Pasak M. Jonušo, LMS už tai net neatsiprašė : „Po įvykdytos aferos, LMS net neparodė jokio žesto, kad iniciatyva būtų išgelbėta. Jie ir dėl nuolaidų taikymo moksleiviams nerodė jokios iniciatyvos. Labai liūdna, kad yra toks Moksleivių sąjungos vadovų požiūris į jų atstovaujamus moksleivius.“
Vakar Šilutės autobusų parkas į LMS kreipėsi reikalavimu iki liepos 13 d. atsiskaityti. To nepadarius, bus kreipiamasi į teismą.
Šaltinių teigimu, tai ne vienintelė šios organizacijos skola.

Komentarai