Straipsniai
Atgal
Frankfurto knygų mugėje „Šviesa“ nominuota leidėjų „Oskarams“
2016-07-27

Europos leidėjams svarbiausioje Frankfurto knygų mugėje šį rudenį Lietuvos vardas skambės tarp geriausių pavyzdžių. Europos mokomosios literatūros leidėjų grupė (EEPG) kartu su Frankfurto knygų muge ir vadovėlių bei švietimo žiniasklaidos tyrėjų bendruomene „IARTEM“ kasmet organizuoja Geriausių Europos mokymo(-si) priemonių apdovanojimus (BELMA) ir jau paskelbė šių metų nominantus. Tarp jų – ir leidykla „Šviesa“ už naujos kartos serijos „Atrask“ istorijos vadovėlio komplektą 6 klasei.


„Tai yra svarus įvertinimas Lietuvai, kuri švietimo literatūros gretose nenulipa nuo podiumo jau trečius metus iš eilės. Mūsų naujausi vadovėliai ir juos papildančios ugdymo priemonės – mokytojo knyga, moksleivio užrašai, skaitmeniniai ištekliai – aukšta kokybe išsiskiria visoje Europoje ir tampa sektinu pavyzdžiu kitoms šalims“, – teigia leidyklos „Šviesa“ vadovė Daiva Bartninkienė.
Europoje įvertintą istorijos mokymo komplektą sudaro vadovėlis, jaunojo istoriko užrašai, interaktyvi mokytojo knyga ir skaitmeniniai ištekliai. Šias priemones kūrė patyrusių autorių ir mokytojų praktikų kolektyvas: Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Jūratė Litvinaitė, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto, Informacijos ir komunikacijos instituto dėstytojas Kęstutis Petrauskis, Vilniaus Šv. Kristoforo gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Kristina Vilkelienė, kartu užrašus kūrė Lietuvos istorijos mokytojų asociacijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Sonata Džiavečkaitė bei Vilniaus Jono Basanavičiaus progimnazijos istorijos mokytoja Simona Stankutė.
Prieš išleidžiant istorijos vadovėlio komplekto medžiaga buvo išbandyta 73 mokyklose ir dar tobulinta atsižvelgiant į mokytojų ir vaikų pastabas bei siūlymus.
Pasak D. Bartninkienės, serijos „Atrask“ istorijos vadovėlio komplektas 6 klasei buvo sukurtas siekiant paskatinti vaikus mokytis tiriant, ieškant ir atrandant. Mokydamiesi iš šio istorijos vadovėlio komplekto, šeštokai patys aiškinasi, kodėl vienuolynai, o ne didikų ar valdovų dvarai, tapo kultūros ir švietimo centrais Europoje, kodėl jau nuo XVI a. naujai atrasta Amerika ėmė vilioti Europos gyventojus, kodėl Pirmasis pasaulinis karas vadinamas pasauliniu, iš kur kilo feodalizmo pavadinimas.
Tarptautinė BELMA ekspertų komisija vertino apdovanojimams pateiktas ugdymo priemones pagal aštuonis kriterijus – aktualumą, aiškumą, patikimumą, patrauklumą, lankstumą, bendrumą, įsitraukimą, socializaciją. Tarp šių metų nominantų kartu su „Šviesa“ minimos ir tokios garsios leidyklos kaip „Lehrmittelverlag Zürich“ iš Šveicarijos, „Cornelsen“ iš Vokietijos ar švietimo srityje pirmaujanti Suomijos „Otava Publishing Company“.
Leidyklos „Šviesa“ rengiamas mokomasis turinys Frankfurte apdovanojimus gavo jau dvejus metus iš eilės. Pernai aukščiausią įteiktą įvertinimą pelnė priešmokyklinio ugdymo komplektas „OPA PA!“, o 2014 m. EEPG skiriamą apdovanojimą laimėjo dailės vadovėlis 9–10 klasei. Frankfurto knygų mugė yra didžiausia ir seniausia mugė, svarbi Europos ir pasaulio leidėjams. Ji kasmet suburia per 700 dalyvių iš daugiau nei 100 šalių, pernai mugę per penkias dienas aplankė daugiau kaip 275 000 svečių.

Komentarai