Straipsniai
Atgal
Pažangiausia technologinė įranga lėktuvams ir kosmoso palydovams – mechatronikos inžinierių rankose
2016-08-23

Mechatronika – neretam šis techninis terminas vis dar skamba egzotiškai ir mįslingai. Tačiau to negalima pasakyti apie Kauno technologijos universitete (KTU) to pačio pavadinimo bakalauro studijų programoje studijuojančius studentus. Jie ne tik žino, jog prieš penkiasdešimtmetį įmontuotas radijo imtuvas automobilį iš mechaninio įrenginio pavertė mechatroniniu, bet ir daugelį kitų įdomių ir geram specialistui būtinų žinių.


Viena vertus, mechatronika – tarpdisciplininė mokslo sritis, kurioje persipina keturios inžinerinės kryptys: mechanika, elektronika, automatika ir informatika. Kita vertus, tai šiuolaikinis inžinerinio mąstymo būdas, kuriuo siekiama mechaninių, valdymo ir kompiuterinių technologijų sinergijos gaminio kūrimo procese.
Mechatronikos inžinieriai, pasitelkdami sisteminės analizės bei komandinio darbo principus, kuria ir tobulina pažangiausias integruotas technines sistemas, pradedant išmaniaisiais įrenginiais, buitiniais prietaisais, medicinos ar matavimų aparatūra, baigiant technologine įranga, robotais ir įvairiais kitais komponentais, kurie diegiami automobiliuose, lėktuvuose, kosminiuose palydovuose.
Šiuo metu sėkmingai kuriamos mikromechatroninės, biomechatroninės, adaptronikos ir bionikos sistemos.
Lietuvoje – 2 tūkst. inžinerinės pramonės įmonių
Pastaraisiais metais tiesiogiai su mechatronika susijusios pramonės šakos Lietuvoje generuoja apie 5-6 proc. viso ūkio sukuriamos pridėtinės vertės. Lietuvos Inžinerinės Pramonės Asociacijos (LINPRA) prezidento Gintauto Kvietkausko teigimu, inžinerinės pramonės įmonės sukuria daugiausia darbo vietų ir yra visos ekonomikos tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse lyderės.
2015 metais šalyje veikė apie 2 tūkst. inžinerinės pramonės įmonių, kuriuose dirbo apie 31 tūkst. darbuotojų. Nemenka šių darbo vietų dalis tiesiogiai ar netiesiogiai siejosi su mechatronikos sritimi, o inžinerinio profilio specialistų stygius oficialiai įvardijamas kaip pagrindinis inžinerinės pramonės įmonių spartesnės plėtros trukdis.
Šis stygius ypatingai jaučiamas inovatyvios gamybos sektoriuje, kuris turi didžiausią plėtros potencialą ir neišvengiamai savo veiklą grindžia pažangiomis mechatroninėmis technologijomis.
Vien tik Vokietijoje šiuo metu yra apie 100 tūkst. laisvų darbo vietų mechatronikos specialistams.
Studentams – moderniausios šalies laboratorijos
Jaunuoliams, pasirinkusiems KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto (MIDF) siūlomą Mechatronikos studijų programą, suteikiamos įvairiapusės žinios, kurios apima mechaninių konstrukcijų ir mechanizmų projektavimą, tradicinių ir sumaniųjų medžiagų panaudojimą, taikomąją elektroniką bei automatinį valdymą, mechatroninių ir robotizuotų sistemų projektavimą, programavimą ir diegimą.
Šių studijų metu įsisavinamos žinios ne tik iš tradicinių mechanikos, elektronikos ir valdymo inžinerijos disciplinų, bet kartu išmokstama jas sistemingai sieti tarpusavyje ir kompleksiškai taikyti plataus spektro inžinerinių uždavinių sprendimui.
KTU, pirmasis Lietuvoje pradėjęs organizuoti mechatronikos studijas, turi didžiausią įdirbį ir siūlo moderniausias šalyje mechatroninių ir robotizuotų sistemų tyrimų laboratorijas, kuriose studentai gali sėkmingai tobulinti savo praktinius įgūdžius.
Šioms mokslo laboratorijoms vadovaujantis Mechatronikos instituto direktorius Vytautas Ostaševičius laikosi tvirtos nuomonės, kad mechatronikos specialistai – aukštos pridėtinės vertės inovatyvių gaminių kūrimo proceso pagrindinė grandis.
Kelių tiksliųjų mokslų sandūroje vykdomos mechatronikos studijos leidžia išugdyti plataus profilio kompetencijas ir sudaro palankias sąlygas studentams išsigryninti juos labiausiai dominančias, su mechatronika susijusias inžinerines kryptis, kuriose jie gali toliau specializuotis savo profesinėje veikloje ar tęsdami studijas magistrantūroje.
„Inžinerinis universalumas“ suteikia pranašumą
Dėka studijų metu įgyto integruotų žinių bagažo, mechatronikos studentai pasižymi „inžineriniu universalumu“, o tai jiems suteikia konkurencinį pranašumą darbo rinkoje.
Karjeros pradžioje jie gali sėkmingiau specializuotis bei pritaikyti ir gilinti įgūdžius įvairiuose inžinerinės pramonės bei paslaugų sektoriuose.
Metalo apdirbimo įmonės „Stevila“ vadovo Viliaus Senkaus teigimu, šiandien inžinierius yra labai sėkmingas elektronikos, elektrotechnikos, mechanikos, medžiagotyros ir kitų dalykų žinovas.
KTU Mechatronikos studijų programos absolventai įsidarbina labai skirtingose veiklos sferose: nuo projektavimo, technologinio paruošimo ir gamybos organizavimo, iki įvairių techninių sistemų testavimo, diegimo ar aptarnavimo.
Įvairiapusės inžinerinės kompetencijos mechatronikos specialistui taip pat atveria galimybes verstis ekspertine-konsultacine veikla, susijusia su aukštosiomis technologijomis grįstų produktų kūrimu ir diegimu. Absolventai yra laukiami įvairiose Europos Sąjungos ir kitų šalių verslo bendrovėse.

Komentarai