Straipsniai
Atgal
KTU studentas irkluotojas Žygimantas Gališanskis: olimpinės žaidynės skatina susidomėjimą sportu
2016-08-24

Pietų Korėjos universiados čempionas ir pasaulio jaunimo čempionato prizininkas Kauno technologijos universiteto (KTU) studentas Žygimantas Gališanskis šiais metais debiutavo ir 2016 metų Rio de Žanerio olimpinėse žaidynėse, kur buvo atsarginis vyrų porinėse dvivietėje ir keturvietėje valtyse. Irkluotojas, pasibaigus olimpiadai, turi naują tikslą – per ateinančius ketverius metus toliau aktyviai treniruotis, kad gautų „bilietą“ į olimpines žaidynes Tokijuje 2020-iais ir galėtų varžytis pagrindinėje komandos sudėtyje.


„Pernai vykusiame pasaulio čempionate keturvietė valtis, kurioje plaukiau ir aš, užėmė 6-ąją vietą, o į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes pateko pirmos aštuonios vietos. Mūsų komandą sudarė 5 irkluotojai (penktasis – atsarginis), gavęs traumą į olimpiadą šį kartą vykau būdamas rezerve“, – sakė Ž. Gališanskis.
Sportininkas įsitikinęs, jog po kiekvienų olimpinių žaidynių padaugėja norinčiųjų užsiimti tam tikra sporto šaka. Ne išimtis ir irklavimas, šiemet padovanojęs Lietuvai 3 olimpinius medalius, ir paskatinęs ne vieno jaunuolio susidomėjimą šia sporto šaka.
Tikėjosi medalių
KTU studentas paaiškina, kad irkluoti galima vienam, poroje, keturiese ir aštuoniese. Paskutinį sezoną Ž. Gališanskis irklavo keturvietėje valtyje. „Plaukiant vienam, irklavimas, valties greitis gerokai skiriasi nuo irklavimo komandoje. Irkluoti su kitais sportininkais lengviau nebent psichologiškai, fizinis krūvis yra netgi sunkesnis, nei irkluojant vienam“, – kalbėjo pašnekovas.
Ž. Gališanskio nuomone, irklavimas nesulaukia tiek dėmesio ir nepritraukia tiek žiūrovų, kiek kitos sporto šakos, nes distancijos ilgis – 2 km., o tribūnos dažniausiai būna įrengtos ties paskutiniąja distancija ir tęsiasi apie 250 metrų: „Tai reiškia, kad žmonės gyvai gali stebėti tik paskutiniuosius 500 m trasos, o 75 proc. jos turi stebėti per įrengtus ekranus.“
Ž. Gališanskis nesutinka su tuo, jog lietuviai nesidomi irklavimu: „Žmonės tiesiog neturi sąlygų domėtis šia sporto šaka. Didžioji dalis varžybų vyksta užsienyje, Lietuvoje trūksta irklavimo sporto bazių, kur žiūrovai galėtų stebėti vykstančias varžybas. Pagrindinė bazė yra Trakuose, o kituose miestuose erdvės nėra pritaikytos varžybas stebėti didesnėms žiūrovų minioms.“
Pašnekovas taip pat įvardija baidarių ir kanojų sprinto (1 bronzos medalis) bei irklavimo (1 sidabro, 1 bronzos medalis) skirtumus: baidarių ir kanojų irklavimo distancija yra 1 km 200 m. ir trasoje plaukia 8 valtys, tuo tarpu irklavimo trasoje, kurios ilgis 2 km, plaukia 6 valtys.
„Nors olimpinėse žaidynėse, kaip ir bet kuriose varžybose, būna visko, bet medalių tikėjomės tiek iš Lietuvos irkluotojų, tiek baidarių ir kanojų sprinto irkluotojų. Vieni kitus neblogai pažįstame, žinome savo ir kitų atletų galimybes, stebime treniruotes, todėl numanyti rezultatus galima“, – įsitikinęs Ž. Gališanskis.
Rio de Žaneire Ž. Gališanskis su kitais sportininkais atrado laiko aplankyti pagrindinius miesto turistų traukos objektus: 38 metrų aukščio Kristaus skulptūrą Cristo Redentor, žymiuosius paplūdimius, įdomiausias buvusios Brazilijos sostinės vietas.
Mokykloje sekėsi matematika
Ž. Gališanskis KTU Elektros ir elektronikos fakultete baigęs automatikos ir valdymo bakalauro studijas, sėkmingai įstojo į magistrantūrą ir šiuo metu studijuoja išmaniųjų telekomunikacijų technologijas. Vaikinas paaiškina, kad tokias studijas pasirinko todėl, nes mokykloje sekėsi matematika, fizika.
Perspektyvaus Lietuvos irkluotojo teigimu, magistrantūros studijas Universitete ir treniruotes pavyksta suderinti gana nesunkiai.
„Tiek studijuoti, tiek sportuoti sekasi gerai. Pagrindinis treniruočių sezonas – pavasaris ir vasara, todėl rudenį galime šiek tiek atsikvėpti. Tą laiką stengiuosi kuo produktyviau išnaudoti studijoms, įvairiems atsiskaitymams“, – sakė Ž. Gališanskis, pažymėdamas, kad šiuo metu didžiausias jo prioritetas yra treniruotės.
„Esu iš Prienų, kur nėra didelio sporto šakų pasirinkimo galimybės, tačiau irklavimo ištakos Prienų apylinkėse gana gilios. Savo sprendimo nesigailiu – irklavimas man labai patinka, žadu toliau treniruotis ir tobulėti“, – patikino Ž. Gališanskis.
Paklaustas, kaip susitvarko su jauduliu ir stresu prieš varžybas, Ž. Gališanskis atsako, jog kažkokių ypatingų ritualų ar įpročių prieš varžybas stresui sumažinti neturintis. Vaikino nuomone, prieš varžybas svarbu gerai išsimiegoti, tinkamai pavalgyti: „Jeigu dėmesio ir susikaupimo neblaškys pašaliniai dalykai, pasiekti tikslą bus žymiai lengviau.“
Kol kas Ž. Gališanskis tolimesnę savo karjerą sieja su irklavimu: „Sportuoti galima ilgai. Šioje olimpiadoje buvo ne vienas prizininkas, įkopęs ir į ketvirtą dešimtį.“

Komentarai