Straipsniai
Atgal
Jungtinių Tautų Lietuvos jaunimo asociacijos vadovė Olivia Wells: Lietuvos jaunimui itin svarbūs politiniai klausimai, susiję su Rusija
2016-09-28

Siekiant didinti studentų domėjimąsi ir dalyvavimą politiniame gyvenime, puoselėti toleranciją ir žmogaus teises bei analizuoti globalias problemas, prieš keletą metų Vytauto Didžiojo universitete įkurtas Jungtinių Tautų studentų klubas (JTSK), kuris vėliau tapo Jungtinių Tautų Lietuvos jaunimo asociacija (angl. Lithuanian United Nations Youth Association, LUNYA). Šią vasarą asociacija pripažinta oficialia Jungtinių Tautų asociacijų pasaulinės federacijos (WFUNA) nare ir buvo pakviesta vykdyti bendrus projektus su Niujorko Kolumbijos universitetu Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).


LUNYA vadovė, amerikietė, buvusi VDU studentė Olivia Wells dalijasi savo studijų Lietuvoje ir Europoje įspūdžiais bei aptaria asociacijos projektus.

Kodėl nusprendėte studijuoti VDU?
Bakalauro studijas pradėjau Pietų Kalifornijos universitete Los Andžele (JAV), kur pagrindinė mano studijų kryptis buvo Klasika, o gretutinė – Artimųjų Rytų studijos. Klasikos programos dėka išvykau į Atėnus, Graikiją, kur praleidau metus studijuodama. Tiek Graikija, tiek Europa mane labai sužavėjo, todėl nutariau ir toliau mokytis Senajame žemyne. Gyvendama Graikijoje buvau nusprendusi sutelkti savo dėmesį kitur – į tarptautinius santykius ir žmogaus teises. Supratau, jog studijuodama Europoje šioje srityje įgyčiau daugiau žinių nei Amerikoje, nes būtent čia yra priimami vieni svarbiausių tarptautinę politiką lemiančių sprendimų. Be to, net ir su stipendijomis, studijos JAV yra itin brangios, todėl darėsi vis sunkiau išlaikomos. VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete (PMDF) vykdoma Tarptautinės politikos ir vystymo studijų bakalauro anglų kalba labai sudomino mane, todėl pasirinkau studijas čia. Taip pat pamaniau, jog būtų unikalu studijuoti tarptautinius ryšius tokioje pasaulio dalyje, apie kurią žinojau labai mažai – Jungtinėse Valstijose apie Rytų Europą moko nedaug (išskyrus kaip apie vientisą bloką, turintį istorinius ryšius su Rusija).

Prieš čia atvykstant, ką žinojote apie Lietuvą ir VDU?
Prieš atvykdama į Lietuvą, apie šią šalį ir universitetą nežinojau beveik nieko. Per paskutinius septynerius metus, gyvenau ir studijavau daugybėje skirtingų šalių. Prisitaikau prie naujų aplinkų, todėl nesijaudinau dėl atvykimo į Lietuvą. Galiausiai, Lietuva ir VDU pranoko mano lūkesčius.

Ką manote apie VDU studijų kokybę, bendruomenę ir kt.?
VDU mane tikrai nustebino. Atvykus iš tokios didelės aukštosios mokyklos, kaip Pietų Kalifornijos universitetas, malonu būti mažesnėje aplinkoje, kurioje studentai gali užmegzti prasmingus ryšius su dėstytojais ir administracija. Bet kokia vieta, kur gyveni ar mokaisi, suteikia tau tiek, kiek pats iš jos pasiimi. Taigi, jei esi aktyvus studentas ir tikrai pasistengi gauti maksimumą iš savo universiteto, VDU yra puiki aukštoji mokykla, nes profesoriai ir darbuotojai yra neabejotinai pasirengę padėti tau įgyvendinti savo projektus. Universiteto administracija – labai atvira bendram darbui su studentais. Be to, Kaunas darosi vis labiau ir labiau tarptautiškas, todėl daugėja galimybių organizuoti tarptautinius renginius su kitais universitetais ir studentais iš viso pasaulio. Mano Tarptautinės politikos ir vystymo studijų programa VDU PMDF yra labai nauja ir turi didelį potencialą, čia jau dėsto išties puikūs profesoriai.

Kaip nusprendėte įkurti Jungtinių Tautų Lietuvos jaunimo? Ar tai Jūsų projektas?
Tiesą sakant, LUNYA išsivystė iš Jungtinių Tautų studentų klubo (angl. United Nations Students Club, UNSC) – organizacijos, kurios veikloje pradėjau dalyvauti netrukus po jos įkūrimo. Kai prisijungiau prie klubo, jame buvo daug vidinių problemų ir nesutarimų narių gretose, todėl jis deramai nefunkcionavo kaip studentų organizacija. Kai po keleto mėnesių mane balsavimu išrinko naująja prezidente, klubą pertvarkėme ir pradėjome aktyviai ieškoti naujų narių ir rengti projektus. LUNYA išsivystė iš UNSC po to, kai tapome sėkminga studentų organizacija (ir viena iš aktyviausių universitete). VDU pastebėjo mūsų entuziazmą ir aprėptį, todėl nusprendė dirbti kartu su mumis ir padėti klubui žengti dar vieną žingsnį pirmyn – taip prasidėjo mūsų bendradarbiavimas su Jungtinėmis Tautomis ir transformacija į dabartinę asociaciją.

Kaip manote, kodėl ši VDU organizacija yra tokia svarbi Lietuvai? O kuo LUNYA svarbi Europai?
Pasitelkdami LUNYA, tikimės Lietuvą įtvirtinti jaunimo organizuojamų Europos Sąjungos (ES) masto renginių žemėlapyje. Lietuvoje nėra daug jaunimo organizacijų, kurios inicijuoja ar dalyvauja didelio masto ES renginiuose. Tikimės užpildyti šią spragą organizuodami ir remdami ES masto renginius (tokius kaip tarptautinės Jungtinių Tautų simuliacijos „Model UN“, jaunimo forumai ir įvairūs kiti simpoziumai), kurie vyktų Lietuvoje, bei siųsdami Lietuvoje studijuojančius studentus (tiek iš užsienio, tiek lietuvius) atstovauti Lietuvai renginiuose visoje Europoje.

Ar LUNYA yra oficiali Jungtinių Tautų asociacijų pasaulinės federacijos (WFUNA) narė?
Taip. Nuo 2016 m. liepos LUNYA yra oficiali WFUNA narė, atstovaujanti Jungtinių Tautų Lietuvos asociacijos jaunimo padaliniui. Jungtinėse Tautose turėjau susitikimą su WFUNA jaunimo programos darbuotoju, kurio metu baigėme derinti sutartį ir aptarėme būsimus projektus. Mūsų WFUNA tinklalapio puslapyje galima sužinoti apie mūsų dabartinius ir būsimus projektus – vienas iš jų yra kasmetinės Baltijos šalių Jungtinių Tautų simuliacijos („Baltic Model UN“) organizavimas, kurį tikimės įgyvendinti 2017-ųjų pavasarį.

Kai buvote Lietuvoje ir dalyvavote įvairiuose debatuose bei konferencijose, kokias problemas pastebėjote kaip reikšmingas Lietuvos jaunimui?
Lietuvos jaunimas paprastai labiausiai susirūpinęs politiniais klausimais, susijusiais su Rusija, Rytų Europa, regiono saugumu ir t. t. Turint omenyje Lietuvos geopolitinę istoriją, nerimavimai dėl įvairių saugumo klausimų yra suprantami. Nors LUNYA suorganizavo keletą renginių, skyrusių dėmesį šiems klausimams (ir organizuos ir toliau), tikime, kad svarbu kalbėti ir apie kitas aktualias problemas Europoje bei pasaulyje bei supažindinti Lietuvos studentus su skirtingomis kultūromis, taip skatinant toleranciją. Visgi dauguma mūsų renginiuose dalyvaujančių studentų yra užsieniečiai, atvykę studijuoti į Lietuvą. Vietiniai studentai atrodo ne taip norintys leisti laiką renginiuose po paskaitų, nebent jei už dalyvavimą jie gautų įvertinimą paskaitose. Šiuo metu intensyviai ieškome idėjų, kaip paskatinti daugiau lietuvių jaunimo dalyvauti mūsų projektuose.

Ar galėtumėte plačiau papasakoti apie būsimą LUNYA ir Niujorko Kolumbijos universiteto bendrą veiklą? Kaip šiame projekte galėtų dalyvauti VDU akademinė bendruomenė?
Europos tyrimų tarybos (angl. Council for European Studies, CES) redaktorė ir programų direktorė Katrine Øgaard Jensen neseniai susisiekė su manimi, norėdama aptarti bendradarbiavimą su LUNYA. CES yra svarbiausia tarptautinė Europos tyrimams skirta organizacija, dirbanti bendrai su Kolumbijos universitetu. Katrina buvo girdėjusi apie mano ir asociacijos darbus, tad paklausė, ar mus domintų bendradarbiavimas su CES naujame jų vykdomame projekte. CES planuoja paskelbti tinklaraštį ir nori, kad LUNYA ir VDU būtų pagrindiniai jo autoriai. Tai puikus būdas VDU studentams ir dėstytojams skelbti savo darbus per puikiai žinomą ir teigiamai vertinamą organizaciją, kaip CES. Dar neaptarėme konkrečių bendradarbiavimo veiklų, tačiau esame labai sujaudinti būsimų galimybių darbui drauge su CES.

Jūsų nuomone, kaip VDU galėtų prisidėti prie globalaus švietimo ir darnios plėtros?
VDU indėlis – tęsiant veiklą su studentų organizacijomis, organizuojant renginius, kurie skatina sąmoningumą globalaus švietimo ir darnios plėtros klausimais. Universitetas jau daug dirba su moksleiviais, organizuoja tokius renginius, kurie, mano nuomone, yra pagrindinis veiksnys kuriant tolerancijos ir supratimo kultūrą Lietuvos jaunimo gretose. Norėčiau, kad ateityje VDU užtektų išteklių išsiųsti savo studentus į dar daugiau tarptautinių renginių, susijusių su globaliu švietimu, darnia plėtra ir žmogaus teisėmis. Universiteto studentų dalyvavimas tokiuose renginiuose suteikia dvigubą naudą: pirma, studentai įgyja nepaprastai svarbias žinias, kurias jie tuomet sugrįžę gali perduoti savo bendramoksliams, o antra – studentai gali veikti kaip ambasadoriai, kurie užsienyje skleistų žinią apie Lietuvą ir VDU.

O kokie Jūsų ateities planai? Ar ketinate sugrįžti į Lietuvą? Ar toliau dirbsite su LUNYA projektais ir veiklomis?
Ir toliau dirbsiu su LUNYA projektais iki šių akademinių metų pabaigos, kai pavasarį baigsiu savo studijas, o tuomet turbūt ir toliau dalyvausiu organizacijos veikloje nuotoliniu būdu. Šiuo metu glaudžiai dirbu su Lietuvos korespondentais Jungtinėse Tautose, plečiant ir remiantis LUNYA ankstesniais darbais, ir tikiuosi, jog atėjus laikui man palikti organizaciją, būsime pakankamai gerai įsitvirtinę, kad naujajam prezidentui būtų lengva ją perimti.
O dėl mano ateities planų – šį pavasarį, rašydama savo bakalauro baigiamąjį darbą, dirbsiu JAV ambasadoje Atėnuose Graikijoje ir pabėgėlių/imigrantų nevyriausybinėje organizacijoje „Praksis“. Tikiuosi, kad po to dirbsiu kaip „Fulbright“ mokslininkė (2017-2018 akademiniais metais), o dar vėliau Europoje sieksiu magistro laipsnio. Nors ir tikėtina, kad jo nesieksiu Lietuvoje, noriu išlaikyti ryšius su šia šalimi.

Komentarai