Straipsniai
Atgal
Pirmą kartą Lietuvoje postūmio sulauks neįprasto ir į ateitį orientuoto verslo kūrėjai
2016-12-08

Tarptautinis verslumo skatinimo projektas „Futurepreneurs“ pirmą kartą Lietuvoje kvies jaunus žmones kurti verslą, kuris keistų pasaulį. „Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko“ bei „Erasmus+“ parengta programa (angl. pre-accelerator) padės jaunuoliams kurti verslo idėjas perspektyviausiose ar iki šiol neįprastose srityje, tokiose kaip finansinės technologijos (angl. fintech), informaciniai sprendimai, gynyba ir saugumas.


Kuriant verslo modelį bus mokoma mąstyti darnios plėtros principais ir verslą grįsti tokiu būdu, kuris skatintų tausoti žemės resursus ir užtikrintų geresnę žmonijos ateitį.

„Ši mokymų ir mentorystės programa skirta ateities kūrėjams, verslininkams ir vadovams, tiems, nuo kurių sprendimų priklausys Lietuvos ekonomika ir visuomenės gyvenimas po kelerių ar net keliasdešimt metų. Labai svarbu, kad jie rinktųsi tas verslo sritis, kurios yra aktualios ir inovatyvios. Ir tai darytų aplinkai draugišku būdu, nes sukūręs naują plastikinį kavos puodelį negali tikėtis užkariauti pasaulį. Tuo metu vienkartinis perdirbamas puodelis galėtų atverti duris į globalias rinkas, kadangi niekas dar tokio nėra sukūręs“, – sako Laima Kaušpadienė, „Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko“ direktorė.

Prie programos jau prisijungė beveik dvi dešimtys partnerių, tarp kurių – Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus universiteto Verslo mokykla, didžiosios verslo įmonės: „Tieto Lietuva“, „Swedbank“, „Callcredit Information Group“, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija, rizikos kapitalo fondas „Practica Capital“, „Civitta“.

Žiniomis ir patarimais dalinsis partneriai iš Nyderlandų „Pure Birds“ ir Lenkijos regioninė plėtros agentūra (DARR), taip pat Lietuvos Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, Lietuvos inovacijų centras, Baltijos aplinkos forumas, Žinių ekonomikos forumas, „Versli Lietuva“.

Pasak L. Kaušpadienės, nauji partneriai kviečiami jungtis prie programos iki pat jos pradžios kitų metų vasarį. „Tai galimybė mūsų verslui tiesiogiai susitikti su motyvuota jaunąja būsimų vadovų ir verslininkų karta, suprasti, kaip jie mato pasaulį ir kokiomis idėjomis gyvena“, – pastebi L. Kaušpadienė.

„Lietuvoje yra daug neatrastų galimybių verslui, kuris būtų orientuotas į švarios aplinkos išsaugojimą ir darnų vystymąsi. Šiuo metu tai ypač madingos frazės, tačiau turime paversti jas realiai įgyvendinamais verslo modeliais. Norisi paskatinti jaunus žmones būti būtent tokio verslo kūrėjais, kad jų įgyvendinamos idėjos atneštų teigiamų pokyčių mūsų pasaulyje“, – tikina Donatas Keras, „Practica Capital“ partneris.

Bram Van Schijndel, projekto mentorius iš Nyderlandų ir aplinką tausoti skatinančios kompanijos „Pure Birds“ įkūrėjas, teigia, kad „Futurepreneurs“ jauniems žmonėms sudaro pačias geriausias sąlygas išmokti kurti pokyčių verslą, sugalvoti ir išgryninti savo verslo idėjas taip, kad jos veiktų, būtų pelningos ir tausotų gamtą.

„Yra daugybė sričių ir įsisenėjusių problemų, kurioms reikia naujo žvilgsnio ir netradicinių pasiūlymų, kaip jas spręsti. Tikiu, kad šis projektas padės sukurti tokių verslų Lietuvoje, kurie leis išvengti daugybės pasaulį teršiančių atliekų, naudos švariąją energiją ir atneš teigiamų pokyčių visuomenėje, ekonomikoje ir aplinkosaugoje“, – sako B. Van Schijndel.

Kvietimas dalyvauti „Futurepreneurs“ programoje bus paskelbtas ateinančių metų pradžioje, tačiau jau dabar galima registruotis programos svetainėje. Prisijungti kviečiami jaunuoliai iki 29 metų visoje Lietuvoje. Per visą projekto laikotarpį jų lauks 4 mokymų sesijos, kuriose patyrę profesionalai suteiks visą reikalingą teorinę medžiagą ir skirs specialias praktines užduotis. Tie, kas negalės atvykti į mokymus Vilniuje, paskaitas galės stebėti projekto svetainėje tiesiogiai arba peržiūrėti vėliau.

„Futurepreneurs“ atidarymo renginys vyks kitų metų vasario 22 dieną. Savo startuolio idėją dalyviai turės sukurti iki gegužės, kada įvyks verslo idėjų pristatymas investuotojams. Visiems programos dalyviams bus įteiktas sertifikatas, o skirtingų kategorijų nugalėtojų laukia specialūs rėmėjų apdovanojimai.

Komentarai