2014 PUPP ir VBE įskaitų kalbos
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2014-02-25 15:37:36 | Nuoroda

www.reikiapotemes.lt
863080945, 863616303
[email protected]

Šios potemės jau parašytos:

10kl.

KALBA
1. Frazeologizmai puošia mūsų kalbą. Remdamiesi šnekamosios (tarmių) ir bendrinės kalbos pavyzdžiais, paaiškinkite, kuo ir kodėl.
2. Dalis emigrantų nustoja kalbėti gimtąja kalba. Argumentuotai išsakykite savo požiūrį, kuo ir kodėl žalingas gimtosios kalbos išsižadėjimas konkrečiam žmogui ir tautai.
5. Pristatykite kelių jums įdomiausių gimtojo krašto vietovardžių kilmę ir reikšmę. Pagrįskite savo pasirinkimą.
6. Bendravimas pasitelkus šiuolaikines technologijas keičia leksikos ypatybes. Pasirinkite vieną kurią komunikavimo šiuolaikinėmis priemonėmis sritį ir aptarkite jos leksikos ypatumus. Pagrįskite savo pasirinkimą.
7. Sakoma, kad kalba greitai parodo, kas esi, koks esi, kuo gyveni. Remdamiesi pavyzdžiais aptarkite, kaip žmogaus kalba atspindi jo gyvenseną ir vidinį pasaulį.
9. Tarmių metai paskatino įvairių renginių, skirtų tarmėms populiarinti, gausą. Apžvelkite jums žinomus renginius ir argumentuotai išsakykite savo požiūrį į tai, ar teminiai metai ir jiems skirti renginiai stiprino pagarbą tarmėms, gimtajai kalbai.
KULTŪRA
11. Kurį lietuvių kultūros reiškinį – literatūrą, kiną, teatrą – ir kodėl laikytumėte didžiausia visų laikų tautos kultūrine vertybe? Pristatykite jį ir pagrįskite savo pasirinkimą.
12. Kurie šiandieninės kultūros reiškiniai, jūsų manymu, daro didžiausią įtaką jauno žmogaus kultūrinei brandai? Pagrįskite savo pasirinkimą.
14. Kurios muziejų edukacinės programos jums įdomios? Pristatykite dvi ir pagrįskite savo pasirinkimą.
16. Vis labiau plinta kūrybinio rašymo dirbtuvės. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, paaiškinkite, kaip tokia veikla ugdo asmenybę.
19. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, aptarkite, kokias jaunimo kultūros madas diktuoja šiuolaikinė žiniasklaida.
20. Remdamiesi pavyzdžiais, paaiškinkite, kokią įtaką jauno žmogaus kultūrinei brandai daro bendravimas virtualioje socialinėje erdvėje.

LITERATŪRA

21. Andrius Mamontovas tvirtina: „Jeigu norite, kad jūsų vaikai užaugę gyventų gerai, laimingai ir turtingai, išmokykite juos skaityti knygas.“ Kokiais būdais, jūsų manymu, suaugusieji gali sudominti skaitymu vaikus? Pagrįskite savo pasirinkimą.
24. Dažnai įdomiausios tos knygos, kurias atrandame patys. Pristatykite jums įdomią savarankiškai atrastą knygą, kuri galėtų būti patraukli ir jūsų bendraamžiui. Pagrįskite savo pasirinkimą.
25. Tautosakos tyrinėtojai tvirtina, kad tautosaka atspindi gyvenamojo laiko aktualijas. Remdamiesi tautosakos pavyzdžiais, pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.
28. Pasigirsta nuomonių, kad rašytojai per mažai dėmesio skiria paauglių problemoms, trūksta gerų knygų paaugliams. Remdamiesi savo patirtimi patvirtinkite arba paneikite šį teiginį.
30. Pasirinkite vieną savo krašto rašytojo kūrinį ir aptarkite, kokią įtaką kūrėjui daro gimtinė. Pagrįskite savo pasirinkimą.

12kl.
1. Kultūroje vyrauja du požiūriai į kalbą: vienas teigia, kad kalba – tai stipri kuriamoji galia, kitas – kad ji tėra pragmatinis įrankis. Kuriam požiūriui pritariate jūs? Savo mintis pagrįskite pavyzdžiais.
3. Teigiama, kad plintant globalizacijai tokių mažų tautinių kalbų, kaip lietuvių kalba, struktūra ir kokybė neišvengiamai pasikeis – svarbu, kad kalbos pavadinimas išliktų ir kad turėtume su kuo tapatintis (kalbininkas G. Subačius). Įvertinkite tokį požiūrį. Savo mintis pagrįskite pavyzdžiais.
5. Naujažodžiai – dažnai nesantaikos akmenys: kalbininkai siūlo žodį, visuomenė piktinasi (kalbininkė J. Zabarskaitė). Pateikite tokių nesantaikos pavyzdžių. Kuo ir kodėl jie neįtiko visuomenei? Savo požiūrį pagrįskite pavyzdžiais.
30. Ar pritartumėte nuomonei, kad meniniam talentui reikštis padeda savanoriška ar priverstinė emigracija, susidūrimai su svetimomis kultūromis? Savo įžvalgas paremkite lietuvių literatūros pavyzdžiais.

 


Galiu jums parašyti potemę, pakonsultuoti dėl jūsų turimų darbų ar patarti ką rašyti. Galiu jūsų turimai kalbai padaryti skaidres.
KONTAKTAI:
Mob. tel.: 863080945; 863616303
El. paštas: .
Internetinė svetainė: www.reikiapotemes.lt
Skype: reikiapotemes
Facebook: reikia.potemes

Raktiniai žodžiai:

Kalbejimas, poteme, potemes, potemes, iskaitos, iskaita, iskaita, iskaitos, rasinys, rasinys, atsiskaitymas, rasau, pupp, vbe, 2014, 10 klases, 12 klases, kalbejimai, rasinys 10kl kalbejimas, kalbejimo potemes, potemes su planais, kalbejimo egzaminas, kalbejimas, viesasis kalbejimas, kalbejimo iskaita, pupp potemes, vbe potemes, kalbejimo poteme, kalbejimo iskaitu potemes 2014

 

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą