Nuo 2009 metų mokslas kainuoja kelis tūkstančius
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2008-11-20 00:40:56 | Nuoroda
Studentų grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“



 

Pareiškimas
2008 11 15

NAUJOSIOS VALDŽIOS PRIORITETAS – STUDENTŲ APMOKESTINIMAS



Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai (TS-KD) ir Lietuvos liberalų sąjūdis (LLS) jau 2004-2008 m. Seimo kadencijoje, būdami opozicija, aktyviai siekė studentų apmokestinimo, pridengto fundamentalistine laisvosios rinkos ideologija, kurią propaguoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) – stambaus kapitalo propagandos įrankis. Aukštojo mokslo „reformos“ pagal LLRI koncepciją esmė yra tokia: aukštąjį mokslą valstybei reikia gelbėti ne nuosekliai tvarkant povidurinio mokymo sistemą, bet kuo skubiau įvedant tūkstantinius mokesčius didesniajai daliai studentų ir, neprisiimant didesnės atsakomybės, paliekant šią sistemą sutvarkyti „laisvosios rinkos nematomai rankai“.

Mokesčiai įvedami kuo skubiau ir nė kiek nepakeitus net minimalių reikalavimų neatitinkančių programų, tad studentai verčiami mokėti didesnę kainą vien už geresnių studijų pažadus. Įvedus tūkstantines studijų įmokas, dabar moraliniu ir akademiniu požiūriu bankrutavusios aukštosios mokyklos praras bet kokias paskatas reformuotis, nes jų mokslo ir studijų imitavimą bei neracionalų lėšų naudojimą apmokės studentai.

Kadangi idėja visuotinai apmokestinti studentus sukeltų daug masiškesnį nepasitenkinimą, buvo nuspręsta suskaldyti studentus, visą bankrutuojančios sistemos finansavimo naštą užkraunant tik didesniajai jų daliai, o laimingąją mažumą užmigdant nepamatuotais pažadais. Taip ardomi visuomenės solidarumo pagrindai.

TS-KD vadovybei jau po rinkimų oficialiai nusprendus vykdyti LLRI projektą ir LLS kandidatui į Švietimo ir mokslo ministro postą G. Steponavičiui oficialiai pareiškus apie valstybės finansuojamų vietų skaičiaus mažinimą ir pilną kainą mokančiųjų studentų skaičiaus didinimą, nebelieka abejonių, jog naujoji Seimo dauguma sieks kuo skubiau įgyvendinti LLRI projektą.

Šis projektas pagrįstai jau anksčiau įvardytas genocidiniu, kadangi nemažą tautos, jaunimo, dalį įvedami mokesčiai išstums į užsienio šalis. Už jo numatomą įgyvendinimą atsakingas atkaklus akademinės bendruomenės nenoras keistis, nenumaldomas bankų noras pelnytis iš paskolų studentams ir be skrupulų Lietuvai žalingus projektus įgyvendinantys politikai.

Studentai nesutiks nė su pačiu menkiausiu mokesčių padidinimu, kol valstybės valdžia nesiims įgyvendinti esminę povidurinio mokymo pertvarką ne pagal LLRI koncepciją, bet pagal alternatyvius akademinės bendruomenės ir mokslo bei studijų ekspertų siūlymus, kurių atkakliai nenorima pastebėti. Tik iš esmės pertvarkius aukštųjų mokyklų valdymą, optimizavimus jų tinklą, atstačius profesinio mokymo prestižą, bus galima kelti ir svarstyti mokesčio klausimą.

Siekdami tikros ir esminės reformos, grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ nariai rengs protesto akcijas, ragins studentus masiškai atsisakyti mokėti, kol nebus realaus pagrindo patikėti, jog pradedama reformuoti iš tiesų.
 

Žinutė parašyta: 2008-11-20 11:44:31 | Nuoroda

Nemanau kad to įmanoma išvengt. Kažkaip šitas skelbimas tokiu komunistiniu populizmu pakvipo...

Žinutė parašyta: 2008-11-22 17:52:33 | Nuoroda

Aukštojo mokslo reforma - populizmas?

Mūsų reforma visiškai atitinka net laisvos rinkos modelį: jeigu moki, perki, tai turi gauti gerą kokybę. Kodėl dabar reikėtų mokėti po kelis ir keliolika tūkstančių per metus, jeigu niekas nereformuota ir kokybės nėra?

Todėl mes sakom: pirma reforma, tik po to mokesčiai. Pirma kokybė, nes kitaip atsisakom mokėti. Kai pamatysim padarytą reformą, tada galėsim kalbėti ir apie mokesčius. Turi ką nors prieš?

Žinutė parašyta: 2008-12-11 03:11:15 | Nuoroda

Lietuvos studentai,
 
apmokestinimo laikas atėjo. Dar neseniai daugelis mūsų vylėsi, kad nepakeliami mokesčiai už nereformuotas studijas nebus įvesti. Tačiau tai buvo tik naivi iliuzija. Naujoji Vyriausybė ir jos Švietimo ministras jokios vilties nepalieka. Galutinis sprendimas dėl apmokestinimo jau priimtas.
Lieka tik rinktis: klusniai susitaikyti su mokesčiais ir tempti engiamo vergo naštą arba pakilti į lemiamą mūšį už savo teises ir orumą. Nebegalima tiesiog stebėti iš šalies. Studente, apsispręsk ir būk su tais, kurie nesileis žeminami ir apiplėšiami ir kurie iškelta galva kovos iki galo.
Registruokis rengiamoms protesto akcijoms ir nepasiduok be kovos. Parašyk TAIP!!! adresu

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą