Mokymo programos
Literatūrologija
Valstybinis kodas: 621Q20007
Kodas pagal ISCED: 51222
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Humanitarinių mokslų studijų sritis
Pakopa: Magistratūra
Baigimo sertifikatas: Magistro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 2 m.
Neakivaizdinė: 2 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Literatūrologijos studijų programa skirta rengti kvalifikuotus plataus profilio ir gilaus literatūrologinio išsilavinimo literatūrologus, susipažinusius su istorine skirtingų žanrų bei tipų literatūros raida ir teorine dinamika, išmanančius estetinės minties raidą, įsisavinusius literatūros teorijų metodus bei principus, suvokiančius šiuolaikinės literatūros ir literatūros procesų, naujausius literatūros ir apskritai verbalinio diskurso tyrinėjimo ypatumus; turinčius mokslinio bei mokslinio taikomojo darbo įgūdžius, gebančius profesionaliai atlikti literatūros istorijos, šiuolaikinės literatūros ir apskritai kultūros tekstų, literatūros teorijos problemų analizę bei vertinimą, lyginamuosius tyrimus.
Stojantysis turi turėti bakalauro laipsnį ir vykdyti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji literatūrologijos magistrai studijuoja šiuos literatūrologijos studijų programos gilinamojo lygio dalykus: literatūros teorijos problemos, Europos estetinės minties istorija, F. Kafka ir literatūros procesas, moderniosios dramaturgijos raida, lingvistiniai procesai poezijoje, vokiečių Bildungsromanas, šiuolaikinė literatūrologija, naratologija, literatūra ir komunikacija, europietiškasis herojinis epas, universalusis romantinis romanas, literatūros sociologija, literatūra ir teologija (XX amžius), literatūrinės recenzijos žanras bei kitus studijų dalykus: žmogaus ir epochos vaizdavimas literatūroje, literatūros antropologija, interdisciplininės literatūros studijos ir kt.
Literatūrologijos studijų programa baigiama baigiamuoju magistro darbu. Baigusiajam suteikiamas literatūrologijos magistro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus literatūrologijos studijų programą, studijas galima tęsti literatūrologijos ir kitose doktorantūrose.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Literatūrologijos magistro kvalifikacija reikalinga norint dirbti kvalifikuoto ir kompetetingo literatūrologijos specialisto darbą.
Asmuo, įgijęs literatūrologijos magistro kvalifikaciją, turi:
- gebėti įvairų tiriamąjį darbą žodžiu ir raštu atlikti remiantis giliai suvoktomis skirtingomis literatūros teorijomis, konkrečiais žanriniais bei tipologiniais kanonais, kvalifikuotai įsisavinta semantine ir poetine literatūros specifika; kūrinius bei procesus analizuoti, interpretuoti, sisteminti ir vertinti skirtingų disciplinų sąveikos bei dinamikos pagrindu, taikant konkrečius literatūrologijos metodus, literatūros mokslo novacijas; savarankiškai atpažinti, giliai suvokti ir kitiems pagrįstai formuluoti literatūros teorijos, estetikos, meninio ir kito verbalinio teksto problemas (žinias); parašyti ir apginti magistro darbą.
- žinoti giliąją literatūros semantikos bei poetikos specifiką; atskirų rūšių bei žanrų teoriją ir praktiką, raidą ir analizės metodus bei principus; naujausias literatūros mokslo apraiškas Lietuvoje ir pasaulyje; giliuosius fenomenologijos, hermeneutikos, struktūralizmo, naratologijos, literatūros sociologijos ir kitų metodų principus; bendrą istorinę estetikos raidą ir atskiras estetines literatūros problemas; tarpdisciplininį literatūros kontekstą skirtingose (komunikacijos, teologijos...) perspektyvose; literatūros ir jos skonio ugdymo problemas.
- mokėti įsisavinti dalykinę informaciją, žinias ir įgūdžius; dirbti poroje, grupėse ir diskusijose; dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir greitai; organizuoti, planuoti ir vertinti savo bei kitų darbą; tinkamai elgtis įvairiose dalykinėse situacijose; efektyviai bendrauti su kolegomis.
Literatūrologijos magistro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal literatūrologijos magistrantūros studijų programą.
Norintiems siekti literatūrologijos magistro kvalifikacijos reikia turėti bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti literatūrologu nėra pripažįstami.
Įgiję literatūrologijos magistro kvalifikaciją, literatūrologijos specialistai gali dirbti plataus ir gilaus literatūrologinio išsilavinimo reikalingose mokslo, švietimo, kultūros ir žiniasklaidos institucijose; dirbti universitetuose rengiant bakalaurus, bendrojo lavinimo mokyklose, gimnazijose ir kolegijose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių universitetas Šiauliai Vilniaus g. 88
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju