Mokymo programos
Dailė ir dizainas
Valstybinis kodas: 612X14007
Kodas pagal ISCED: 51114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Meno studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Dailės ir dizaino studijų programa skirta rengti plataus profilio dailės ir dizaino mokytojus, gebančius dirbti kūrybinį darbą.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji meno pedagogikos, dailės, dizaino bakalaurai, mokytojai studijuoja bendruosius universitetinių studijų dalykus: užsienio kalbą, kultūros istoriją, informacijos valdymą, audiovizualines technologijas, ergonomiką, lietuvių kalbos kultūrą, filosofijos pagrindus; studijų krypties dalykus: dvimatę kompoziciją ir šriftą, dizaino teoriją, raidos ir pedagoginę psichologiją, psichologijos įvadą, skulptūrą, projektinę grafiką, ugdymo sistemas, trimatę kompoziciją, socialinę pedagogiką ir psichologiją, moksleivio sveikatą ir ugdymo higieną, medžiagų technologiją ir konstravimą, hodegetiką, dizaino didaktiką, dailės didaktiką, piešimą ir grafiką, tapybą ir kompoziciją, meno istoriją, dizaino istoriją, dailę ir jos dėstymo metodiką, grafinį dizainą ir jo dėstymo metodiką, pramonės gaminių dizainą ir jo dėstymo metodiką, interjero dizainą ir jo dėstymo metodiką, studijų krypties alternatyvas, atlieka dizaino kursinį darbą ir t.t.
Praktinės studijos vyksta penkiais etapais: gamtos formų ir paveldo praktika, piešimo pleneras, tapybos pleneras, dviejų etapų pedagoginė praktika. Praktinių studijų trukmė - 560 val.
Studijų programa baigiama baigiamuoju bakalauro darbu. Baigusiajam suteikiama meno pedagogikos, dailės, dizaino bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir mokytojo profesinė kvalifikacija.
Baigus dailės ir dizaino studijų programą studijas galima tęsti dailės magistrantūros programose.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Dailės ir dizaino mokytojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti dailės, dizaino mokytojo, kūrėjo darbą.
Asmuo, įgijęs meno pedagogikos, dailės, dizaino bakalauro kvalifikaciją, turi:
- gebėti suvokti pagrindines Lietuvos, Europos ir pasaulio kultūros, meno vertybes, jomis remtis kūrybos ir mokymo procese. Ugdyti kūrybingai asmenybei būdingas savybes. Nuolat tobulinti kompiuterinį raštingumą. Naudojantis išsiugdytais oratoriniais įgūdžiais ir kūrybiniais gebėjimais, žodžiu ir vizualiai perteikti kūrybines žinias. Ugdyti kūrybinius vaikų gebėjimus. Taikyti įgytas žinias ir gebėjimus sėkmingai kūrybinei ir pedagoginei veiklai. Perteikti dailės, dizaino kūrybos, projektavimo žinias ir įgūdžius reikalingus bendram meniniam kūrėjo - pedagogo išprusimui. Paruošti būsimą vartotoją (kūrėją) specialiųjų profesinių gebėjimų įsisavinimui ir realizavimui. Suteikti ir išugdyti dalykinius dailės (vaizduojamoji dailė) ir dizaino (meninis projektavimas) žinias ir gebėjimus. Išmokyti dailės, dizaino dalykų mokymo ir kūrybos metodikų. Mokėti savarankiškai spręsti kūrybines problemas ir uždavinius. Kurti žmogaus fizines bei dvasines charakteristikas atitinkančią aplinką. Kurti ir projektuoti dailės, dizaino kūrinius, daiktinės aplinkos objektus ir jų sistemas Gebėti mokymo procese sukauptus žinias ir įgūdžius taikyti praktinėje veikloje. Savarankiškai vykdyti pedagoginę ir kūrybinę veiklą.
- žinoti tradicinius ir šiuolaikinius meninės kūrybos ir projektavimo bei jų dėstymo principus, metodus, meninės raiškos priemones ir mokėti juos taikyti kūrybos ir mokymo procese. Žinoti praeities ir nūdienos meno ir daiktinės aplinkos projektavimo kryptis, tendencijas, madas, žymiausius kūrėjus ir jų darbus. Žinoti rankines ir kompiuterines kūrinių atlikimo technikas ir technologijas, mokėti jas taikyti kūrybos ir mokymo procese. Žinoti, kaip puoselėti bendrąsias žmogaus vertybes, jomis grįsti savo gyvenimą, kūrybinę bei pedagoginę veiklą.
- mokėti tobulėti ir keistis kūrybiškai reaguojant į šiuolaikinius pasaulio meno ir daiktinės aplinkos pokyčius ir siekiant būti aktyviu tų pokyčių dalyviu. Mokėti dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai empatiškai bendrauti su kolegomis ir klientais.
Dailės ir dizaino mokytojo kvalifikacija galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal dailės ir dizaino studijų programą.
Norintiems siekti dailės ir dizaino mokytojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti dailės ir dizaino mokytoju nėra pripažįstama.
Įgiję dailės ir dizaino mokytojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti pedagoginį darbą įvairaus tipo švietimo įstaigose, dirbti kūrybinį dailininko arba dizainerio darbą savarankiškai arba įmonėse.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių universitetas Šiauliai Vilniaus g. 88
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju