Mokymo programos
Sveikatos edukologija
Valstybinis kodas: 612X20002
Kodas pagal ISCED: 51114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Sveikatos edukologijos studijų programa skirta rengti sveikatos edukologus, visuomenės sveikatos ugdymo specialistus.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji sveikatos edukologijos bakalaurai studijuoja bendruosius universitetinių studijų dalykus: specialybės užsienio kalbą, informacijos valdymą ugdyme, specialybės lietuvių kalbą, filosofiją; studijų krypties dalykus: anatomiją, fiziologiją ir patologija, bendrąją psichologiją, elgesio ir emocijų sutrikimus, neformalųjį ugdymą ir sveikatos rizikos veiksnius, bendrąją higieną, ekologijos pagrindus, edukologijos įvadą, vertybių sistemą visuomenėje, psichoterapiją, negalės studijas, visuomenės sveikatos mokslinių tyrimų metodologiją, psichohigieną, biochemiją, organizacijos viešuosius ryšius, mikrobiologiją ir infekcines ligas, ugdymo higienos pagrindus, fizinį aktyvumą ir sveikatą, pirmąją pagalbą, farmakologiją, socialinę psichologiją, biofiziką, sveikatos ekonomiką, sveikatos priežiūros vadybą, priklausomybių prevenciją, asmens ir visuomenės sveikatą, maisto saugą, sveikatos teisę ir medicininę etiką, asmens ir visuomenės sveikatos ugdymą, epidemiologiją, rekreacijos ir reabilitacijos pagrindus, socialinę mediciną, lyčių sveikatą ir ugdymą, burnos higieną, lotynų kalbą, raidos ir pedagoginę psichologiją, dvasines pratybas ir filosofiją, specialiąją psichologiją ir pedagogiką, ritminį masažą, sensorinių sistemų studijas, gydomosios pedagogikos sistemų metodikas, netradicinius terapijos metodus, dailės terapiją ir projekcinius asmenybės tyrimo metodus, muzikos terapiją, jojimo terapiją. Sveikatos edukologijos studijų programoje galima rinktis šias specializacijas:
1. Gydomoji pedagogika - tai multidisciplininis holistinis požiūris į žmonių psichinę, fizinę ir emocinę gerovę, kurios siekiama harmoningai derinant globos, ugdymo, meno, reabilitacijos ir terapijos komponentus. Pasirinkus šią specializaciją studijuojami tokie dalykai: sensorinių sistemų studijos, gydomosios pedagogikos sistemos, dvasinės pratybos ir filosofija, ritminis masažas, netradiciniai terapijos metodai.
2. Studijuojant Visuomenės sveikatos ugdymą įgyjama žinių apie Lietuvos ir užsienio šalių sveikatos organizacijos politiką, visuomenės sveikatos prioritetus, moderniosios visuomenės sveikatos kompetencijas, išmokstama šiuolaikiškai spręsti visuomenės sveikatos problemas, vykdyti visuomenės sveikatos saugą, analizuoti neinfekcinių ir infekcinių ligų paplitimą populiacijoje, siūlyti profilaktines priemones bei vertinti jų efektyvumą. Pasirinkus šią specializaciją studijuojami tokie dalykai: negalės studijos, visuomenės sveikatos tyrimų metodai, priklausomybių prevencija, maisto sauga, sveikatos priežiūros vadyba.
Praktinės studijos vyksta 3 etapais: stebimoji sveikatos edukologo praktika, sveikatos edukologo praktika, reflektyvioji sveikatos edukologo praktika. Praktinių studijų trukmė - 800 val.
Studijų programa baigiama baigiamuoju - bakalauro darbu. Baigusiajam suteikiamas edukologijos bakalauro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus sveikatos edukologijos studijų programą studijas galima tęsti visuomenės sveikatos, edukologijos magistrantūros programose.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Sveikatos edukologijos studijų programos edukologijos bakalauro kvalifikacija reikalinga norint dirbti sveikatos edukologais, visuomenės sveikatos ugdymo specialistais.
Asmuo, įgijęs edukologijos bakalauro turi:
- gebėti individualizuoti ugdymo ir reabilitacijos teikimo formas, organizuoti ir planuoti visuomenės sveikatos veiksmus bendruomenėje, valdyti informaciją, spręsti kylančias problemas ir priimti sprendimus, dirbti mokslinį darbą, kūrybiškai taikyti specialiąsias ugdymo/reabilitacines teorijas ir technologijas, kurti projektus ir juos valdyti, analizuoti ir sisteminti vaikų, jaunuolių ir suaugusiųjų raidos ypatumus, dirbti komandoje, dirbti skirtingų disciplinų specialistų grupėje, bendrauti su skirtingų sričių ekspertais, dirbti tarptautinėje aplinkoje, bendrauti ir bendradarbiauti;
- žinoti sveikatos ugdymo teoriją ir praktiką, žmogaus psichofiziologijos, anatomijos, ligų ir jų profilaktikos bei terapijų principus, mokslinių tyrimų metodologijos principus, žmogaus raidos holistinę sampratą sveikatos edukologijoje, kaip ją papildyti meninės raiškos komponentais, žmogaus psichofiziologijos, anatomijos, ligų ir jų profilaktikos bei terapijų principus.
- mokėti dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai empatiškai bendrauti su kolegomis ir ugdytiniais.
Edukologijos bakalauro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, vykdančiose studijas pagal sveikatos edukologijos studijų programą.
Norintiems siekti sveikatos edukologijos bakalauro reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti sveikatos edukologu nėra pripažįstama.
Sveikatos edukologijos studijų programos absolventai įgiję edukologijos bakalauro kvalifikaciją gali dirbti sveikatos edukologais (gydomosios pedagogikos specialistais, visuomenės sveikatos ugdymo specialistais) mokslo, sveikatos priežiūros (ankstyvosios reabilitacijos tarnybos, sanatorijose, vaikų ir suaugusiųjų reabilitacijos, psichoterapijos ir psichiatrijos skyriuose, kūdikių namuose, psichinės sveikatos centruose), savivaldybių sveikatos biuruose, visuomenės sveikatos centruose, ugdymo (specialiose ir bendrojo lavinimo ikimokyklinėse įstaigose, specialiosiose, pagrindinėse ir vidurinėse mokyklose, papildomo ugdymo institucijose, apskričių administracijų ir savivaldybių PPT), socialinių paslaugų teikimo institucijose (dienos grupėse, užimtumo centruose, globos namuose, pensionatuose, reabilitacijos ir profesinio rengimo centruose ir pan.) ir vykdomosios valdžios struktūrose (apskričių administracijų ir savivaldybių švietimo, socialinių paslaugų teikimo, sveikatos priežiūros organizavimo skyriuose).
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių universitetas Šiauliai Vilniaus g. 88
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju