Mokymo programos
Socialinis darbas
Valstybinis kodas: 653L50004
Kodas pagal ISCED: 52176
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programos tikslas(-ai):
Parengti reflektyviai ir kritiškai mąstantį socialinį darbuotoją demonstruojantį žinias ir supratimą apie asmens ir visuomenės raidą, gebantį aktyvinti žmones, įgyvendinti socialinę politiką profesionaliai teikiant socialinio darbo paslaugas, kūrybiškai taikant socialinio darbo principus, teorijas, metodus bei inovacijas, tobulinant profesinę kompetenciją, užtikrinant mokymąsi visą gyvenimą.
Studijų rezultatai:
Absolventas gebės:
1. Taikyti socialinio darbo praktikoje naujausias žinias apie visuomenės raidą, nacionalinę politiką, socialinio darbo teorijas ir metodus, socialinio darbo paslaugų organizavimą.
2. Atlikti empirinius tyrimus, rezultatus taikant socialinių problemų sprendimui, socialinių paslaugų kokybės įvertinimui ir inovacijų diegimui.
3. Bendrauti ir bendradarbiauti bei dirbti komandoje, kuriant pasitikėjimu grįstą santykį su klientu, atstovaujant jo interesus, vadovaujantis profesinės etikos principais.
4. Vadovautis žmogaus teises ir socialinę apsaugą reglamentuojančiais dokumentais, taikyti socialinio teisingumo ir profesinės etikos principus, siekiant kliento įgalinimo ir socialinės gerovės.
5. Įvertinti kliento poreikius, galimybes bei stiprybes, numatant problemos sprendimo būdus, planuojant socialinio darbo paslaugas.
6. Organizuoti ir teikti socialinio darbo paslaugas, numatant socialinės atskirties ir diskriminacijos mažinimo bei socialinio teisingumo užtikrinimo galimybes.
7. Vertinti pagalbos proceso veiksmingumą, kliento ir jo aplinkos pokyčius, rezultatus panaudojant pagalbos proceso tobulinimui.
8. Rengti ir įgyvendinti socialinius projektus bei programas, plėtojant inovatyvias socialinio darbo paslaugas, bendradarbiaujant su įvairių institucijų atstovais.
9. Organizuoti socialinių darbuotojų, padėjėjų, savanorių veiklą priimant sprendimus, siekiant pokyčių ir įvairovės pripažinimo socialinio darbo paslaugų teikimo procese.
10. Kritiškai vertinti ir reflektuoti savo kaip profesionalo augimą, profesinę veiklą, nuolatos mokytis tobulinant asmenines ir profesines kompetencijas.
11. Diskutuoti aktualiais profesiniais klausimais ir generuoti naujas idėjas, siekiant socialinio darbo profesijos plėtojimo ir įvaizdžio stiprinimo visuomenėje.
Mokymo ir mokymosi veiklos:
Mokymo ir mokymosi veiklos orientuotos į studentų asmeninių, socialinių, tyriminės veiklos bei specialiųjų kompetencijų plėtotę, taikant pažintinius, žinių suvokimo, veikdinamuosius, savarankiškas studijas stimuliuojančius, tiriamojo pobūdžio ir savikontrolės metodus: interaktyvias paskaitas, praktikumus, seminarus, grupines ir individualias, kūrybines užduotis, projektų valdymo metodą, probleminį dėstymą, orientuotą į praktinių problemų analizės gebėjimų plėtotę, diskusiją, atvejų analizės metodą, studentų savarankišką darbą, kompleksines refleksijas, paremtas pozityvios saviugdos ir profesinės savimonės lavinimu.
Studijų rezultatų vertinimo būdai:
Studijų rezultatų vertinimas yra studijų proceso dalis. Vertinimas atliekamas per visą semestrą ir egzaminų sesijos metu. Taikoma dešimties balų kriterinė vertinimo sistema ir kaupiamais vertinimas. Programos dalykų studijų rezultatai semestro metu įvertinami per tarpinius atsiskaitymus (apklausos raštu, testai, esė, kontroliniai darbai, kūrybinės užduotys, projektai, struktūruotos refleksijos, mokymosi dienoraščiai (portfolio) ir kt.). Kiekvieno dalyko studijos baigiamos egzaminu arba studento savarankiškai atlikto darbo (projekto, tiriamojo darbo, praktinės veiklos vertinimo ir kt.) įvertinimu. Studento žinios ir gebėjimai egzaminų sesijos metu vertinami tik tada, kai per semestrą studentas įvykdo numatytas tarpines vertinimo užduotis. Galutinį įvertinimą (pažymį) sudaro tarpinių įvertinimų ir egzamino pažymiai. Jo sudėtis apskaičiuojama pagal proporcijas, numatytas dalyko apraše.

Specializacijos:

Studento pasirinkimai:
Galima laisvai pasirinkti papildomus bendruosius dalykus (6 kr.) iš šių dalykų grupių: šiuolaikinės filosofijos kryptys, socialinė filosofija; profesinės karjeros projektavimas, verslumo pagrindai.
Galima rinktis alternatyvius dalykus, skirtus gilinimuisi kryptyje (16 kr.): neįgaliųjų integraciją ir psichosocialinę reabilitaciją, vaiko teisių apsaugą ir socialinę gerovę, senų ir pagyvenusių žmonių globą ir slaugą; socialinį darbą su atskirties grupėms, bendruomenės socialinę veiklą; užimtumo ir laisvalaikio vadybą, sociokultūrinio darbo pagrindus; žmogaus teises ir socialinį teisingumą; tarpkultūrinius skirtumus ir komunikaciją.
Programoje numatyti ir laisvai pasirenkamieji dalykai (9 kr.): savipagalbos grupių organizavimas, nediskriminavimas ir lygios galimybės, stresas ir savireguliacijos pagrindai ir kt.
Studijų programos skiriamieji bruožai:
Studijuojantieji turi galimybes alternatyviai rinktis studijų krypties dalykus pagal juos dominančią sritį(is), klientų grupę(es) ir pan.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Profesinės veiklos galimybės:
Įgijęs socialinio darbuotojo kvalifikaciją asmuo gali dirbti socialiniu darbuotoju valstybinėse ir privačiose socialinės apsaugos, švietimo, sveikatos priežiūros, teisėsaugos institucijose: socialinės rūpybos skyriuose, vaiko teisių apsaugos tarnyboje, vaikų, neįgaliųjų, pagyvenusių ir senų žmonių dienos centruose, vaikų globos namuose, socialinės globos namuose, ligoninėse, reabilitacijos skyriuose, mokyklose, įkalinimo įstaigose, įvairiose nevyriausybinėse organizacijose ar bendruomenėse ir kt.
Tolesnių studijų galimybės:
Absolventai gali siekti studijų rezultatų įskaitymo, jei nori studijuoti pagal universitetines pirmosios pakopos studijų programas. Baigę papildomąsias studijas arba įvykdę kitus aukštosios mokyklos nustatytus reikalavimus, turi teisę stoti į antrosios pakopos magistrantūros studijas.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių valstybinė kolegija Šiauliai Aušros al. 40
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju