Chemikai, bukim vieningi!
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-20 00:27:09 | Nuoroda
O tavo nuomone, koks turejo buti y asies pavadinimas? Kodel "senosios priemaisos" galetu buti vadinamos marmuru, o "naujosios priemaisos", t.y. CaO - ne? Juk jos irgi "susijusios" su tuo gabaliuku. Jei jau nevadinam medziagos neturincios CaCO3 marmuru, tai nevadinkim jokiu atveju, arba vadinkim abiem. Is esmes, tos tiriamos medziagos kiekio pavadinimas yra metodiskai apribotas. Pradzioje tai yra marmuras, o po reakcijos nebe, bet juk grafike neimanoma ir negalima pakeisti asiu pavadinimu po to, kai staiga paaiskeja, kad medziaga pasikeite, dingo ar pan. Tarkim, jei grafikas rodo garinamo distiliuoto vandens mases pokyti per laika, tai po to kai mase tampa lygi 0, t.y. nebelieka vandens, y asies pavadinimas "H2O mase" vistiek lieka teisingas. Ir nesvarbu, kad vandens jau nebera. Jei tas gabaliukas butu pavadintas "tiriamos medziagos kiekiu", tai tuomet i sia savoka ieitu ir CO2, nes tokiu budu neapibreziama, jog matuojama tik kietosios fazes mase. Bandai paneigti akivaizdu dalyka. As irgi galiu pacituoti uzduoties teksta: "Laikui begant buvo uzrasomas marmuro gabaliuko mases pokytis. Gauti duomenys pateikti grafiskai." Taigi, remiantis elementariais logikos principais galime isleisti zodi "uzrasomi", nes uzrasymo veiksmas paciu duomenu niekaip neiskraipo, ir perfrazuoti: grafiskai pateikti duomenys - marmuro gabaliuko mases pokytis laikui begant. Neminimas joks CaO salinimas, mases perskaiciavimas ar pan., aiskiai nurodyta, kad duomenys buvo tik "uzrasomi". Ir kaip, tavo manymu, realiuoju laiku, t.y. vykstant reakcijai 900 C temperaturoje, butu galima pasalinti CaO, pamatuoti, apskaiciuoti ar kitaip ivertinti kiek CaO susidare? Nedidelis ekskursas. Ar tau sprendziant ta uzdavini nekilo abejoniu, kad uz tai, jog pagal grafika surasi 12,5 g reiksme, tau skirs 3 taskus? Juk paprastai yra paliekama galimybe surinkti dali tasku skiriamu uz kiekviena isspresta uzduoti. Uz ka tuomet reiketu skirti 1 ar 2 taskus? Siaip, kiek man zinoma, apvalinama iki 1/10000 daliu. T.y. iki, liaudiskai kalbant, keturiu skaiciu po kablelio. Ir jei priemaisos sudaro 0,1475 dalies marmuro, tai iki tiek ir apvaliname - iki 14,75%. Bandai zvelgti kuo globaliau i konkrecius dalykus, daryti prielaidas, ko uzduotyje nereikalaujama, ir atvirksciai i bendrus dalykus ziuri itin siaurai. Noriu atkreipti tavo demesi, kad niekas taves neitikins, kad esi neteisus, jei ne karto nesuabejosi savo teisumu. Nenoriu cia bereikalo gincytis, as ir pats turiu pretenziju sudarytojams del uzduociu, bet del sios uzduoties jos yra menkos. Asmeniskai man 4.3 uzduotis buvo klampesne, nes apskaiciuoti ar numatyti kiek kartu reakcija vyksta greiciau - neimanoma, tai tiesiog empiriniu ziniu reikalaujantis klausimas. Deja, nezinojau ir spejau... Dar knisausi su 26 testo klausimu, nes "i kiekviena klausima yra tik po viena teisinga atsakyma". Dvejodamas sugaisau laiko.
Žinutė parašyta: 2008-06-20 02:55:27 | Nuoroda
Kodel "senosios priemaisos" galetu buti vadinamos marmuru, o "naujosios priemaisos", t.y. CaO - ne? Kodėl „naujosios“ priemaišos? CaO – apskritai nėra marmuro priemaiša, nes jos marmure nėra. Juk jos irgi "susijusios" su tuo gabaliuku Teisingai, susijusios su gabaliuku, bet ne su marmuru. Jei jau nevadinam medziagos neturincios CaCO3 marmuru, tai nevadinkim jokiu atveju, arba vadinkim abiem. Todėl ir reikia vartoti bendresnę savoką, tokią kaip „gabaliukas“, „kietų medžiagų mišinys“ ar pan. Tarkim, jei grafikas rodo garinamo distiliuoto vandens mases pokyti per laika, tai po to kai mase tampa lygi 0, t.y. nebelieka vandens, y asies pavadinimas "H2O mase" vistiek lieka teisingas. Ir nesvarbu, kad vandens jau nebera. Jei tu į tą stiklinę, kur buvo vanduo, įpilsi „Coca-Cola“, tai vistiek bus teisingas „y“ ašies pavadinimas „H2O masė“? (kola – aliuzija į kalkes, kurios susidarė ant marmuro gabaliuko:) ) Neminimas joks CaO salinimas, mases perskaiciavimas ar pan., Nors ir neminimas, bet aiškiai suprantamas iš grafiko „y“ ašies pavadinimo. Ir kaip, tavo manymu, realiuoju laiku, t.y. vykstant reakcijai 900 C temperaturoje, butu galima pasalinti CaO, pamatuoti, apskaiciuoti ar kitaip ivertinti kiek CaO susidare? Nežinau, reiškiasi kažkaip sugebėjo. Mums to pagal chemijos BE programą žinoti nebūtina Turiu tik pasakyti, kad tai nebūtinai fizinis CaO atskyrimas, galima buvo tiesiog matematiškai atimti (pagal tą pačią reakcijos lygtį). Uz ka tuomet reiketu skirti 1 ar 2 taskus? Kadangi aš egzamino metu vertinimo instrukcijos neturėjau, tai nežinojau, už ką skiriamas 1, 2 ar 3 taškai. Per egzaminą man rūpėjo pagal pateiktus duomenis išspręsti uždavinį, ką aš ir padariau. Siaip, kiek man zinoma, apvalinama iki 1/10000 daliu. T.y. iki, liaudiskai kalbant, keturiu skaiciu po kablelio. Gali būt, nežinau, nesiginčysiu. Bet kuriuo atveju, gavai teisingą atsakymą, sveikinu niekas taves neitikins, kad esi neteisus, jei ne karto nesuabejosi savo teisumu. Savo teisumu nekart suabejojau, ypač po to, kai mokytoja man pusvalandį telefonu aiškino, kad aš neteisus, bet vis vien kaskart šaltu protu pažiūrėjęs šį uždavinį įsitikinu, jog esu teisus... (beje, Tu kalbi visai kaip mano mokytoja... čia komplimentas;) ) Nenoriu cia bereikalo gincytis Aš irgi as ir pats turiu pretenziju sudarytojams del uzduociu Sutinku, š.m. egzaminas buvo bene labiausiai nevykęs iš visų chemijos VBE, kiek teko spręsti. Asmeniskai man 4.3 uzduotis buvo klampesne, nes apskaiciuoti ar numatyti kiek kartu reakcija vyksta greiciau - neimanoma Atsakysiu tavo paties žodžiais: i bendrus dalykus ziuri itin siaurai Dar knisausi su 26 testo klausimu Tikiuosi, atsakei teisingai Bet kuriuo atveju, malonu, kad kažkas tau oponuoja, reiškias girdi Kadangi protingai kalbi, tai matyt gausi koki 100, ar daugiau, ane? P.S. sorry, šis mano romanas visą puslapį užėmė
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2008-06-20 12:52:14 | Nuoroda
O jei paimtume kaip pavyzdi acta? Juk actas tai nera acto rugstis, o vandeninio jos tirpalo trivialusis pavadinimas. Sakykim jei vanduo, imtas actui pagaminti, nera visiskai grynas, o taip is tikruju ir yra, tai tos priemaisos juk irgi yra acto dalis, ir ju mase yra itraukta i acto mase. Jei papildomai istirpinsi dar ir druskos, tai jinai taip pat taps acto dalimi. Jei nemegsti tirpinti, galime kaip analogija priespastatyti piena - emulsija. Juk pienas gali buti ivairaus riebumo, kuri sudaro gyvulines kilmes riebalai. Jei i piena ipilsi aliejaus, tai pienas liks pienu, tik su priemaisomis. Tokia yra metodika... Del kolos... juk pati kola yra vanduo + bezobrazija... ir jei i vandeni ipilsi kolos, tai bus galima teigti, kad pasikeite vandens mase: del vandens padidejimo ir del priemaisu atsiradimo. Noriu pabrezti, kad situo atveju "vandeni" reiketu traktuoti ne kaip grynojo H2O trivialuji pavadinima, o kaip bendrini pavadinima, kuriuo apibudinamas vanduo, kaip toks, apskritai - juros vanduo, vandentiekio vanduo, etc. Butent toks bendrinis pavadinimas ir yra marmuras. Juk marmure esancios priemaisos nera kazkokia konkreti medziaga. Is esmes, tomis priemaisomis gali buti bet kokia kietos fazes medziaga ar ju misinys, tiek homogeninis, tiek ir heterogeninis. Vykdant skaidymo reakcija, neimanoma pasakyti kada marmuras tampa nebe marmuru. T.y. nustatyti momenta kada medziagoje nebeliko CaCO3. Is tikruju, panasus bandymai ir yra atliekami tam, kad nustatyti priemaisu dali marmure. Taip, buvo galima pavadinti y asi "kietuju medziagu mase", bet nemanau, kad pavadinus "marmuro mase" buvo padarytas nusikaltimas. Be to, manau, kad tame uzdavinyje daug rimtesnis kabliukas buvo teisingas proporcijos sudarymas. Itariu, kad buvo daug atsakiusiuju, kad priemaisos sudare 6,5%. Del 4.3 uzduoties. Miltelinis marmuruas skyla apie 6 kartus intensyviau nei 20 g mases gabaliukas, dabar tai zinau. Bet kokiu intervalu leidziama apsirikti pagal vertinimo instrukcija, bus matyt tik kai ji pasirodys. Beje, kur ketini stoti?
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą