Studijų krepšelių tvarka turi būti dar tobulinama
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2010-09-29 09:12:59 | Nuoroda

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė yra įsitikinusi, kad studijų finansavimo tvarka dar turi būti tobulinama, kad neatsitiktų taip, jog kai kurios specialybės visai negaus krepšelių, o regioniniai universitetai sunyks.

"Prezidentė mato pastangas reformuoti ne tik keičiant finansavimo tvarką. O apie finansavimo tvarką, tai ji, prezidentės nuomone, turi bendrų bruožų su naktine mokesčių reforma, ji yra taisytina, buvo klaidų. Krepšelis turėtų būti ir toliau tobulinamas", - sakė V. Būdienė antradienį interviu "Žinių radijui".

Prezidentės vyriausioji patarėja mato problemų dėl susidarančių disproporcijų tarp studijų programų - kai kur atsitiko taip, kad ne abiturientai konkuravo dėl krepšelio, bet konkuravo tarpusavyje studijų programos.

"Tai nėra gerai, kadangi gali atsitikti taip, kad tam tikrų specialybių studentų iš viso nebus tarp valstybės finansuojamų. Tai reikia tvarkyti. Be to, yra problemos su regioniniais universitetais. Regioniniai universitetai yra intelekto ir kultūros židiniai regionuose ir neturėtų atsitikti taip, kad jie kasmet gaudami vos ne dvigubai mažiau valstybės finansuojamų vietų ateityje nunyktų. Deja, tada atkurti juos bus sudėtinga. Galbūt čia labiau reikėtų valdymo reformos nei pasitikėti vien finansavimo metodais, kurie pakeis pačią sistemą", - sakė V. Būdienė.

Pasak vyriausiosios patarėjos, prezidentės įsitikinimu dar reikia tobulinti priėmimą ir į menų studijas. Priėmime į jas irgi yra įžvelgiama disproporcijų, kai į tam tikras specialybes nelieka krepšelių.

"Švietimo ir mokslo ministerija taisė padėtį įvesdama vadinamuosius grantus (tikslinį finansavimą - ELTA), ir tai yra labai gera iniciatyva, tačiau pati grantų sistema kol kas neteisingai veikia. Ji to disbalanso nesutvarkė, kadangi jie buvo išdalinti dar prieš stojamuosius, taip nesubalansuodami priėmimo", - sakė V. Būdienė.

Pasak vyriausiosios patarėjos, prezidentė pasiūlė keturis dalykus dėl priėmimo į menus tvarkos keitimo: kad tikslinis finansavimas, vadinamieji grantai, būtų dalinami ne prieš stojamuosius, o po stojamųjų, kad tarptautinių konkursų laureatai gautų papildomų balų taip, kaip gamtos mokslų olimpiadų laimėtojai. Valstybės vadovė pasiūlė, kad būtų sudaromas tam tikras amortizacinis fondas iš likusių krepšelių.

Tokius pasiūlymus, V. Būdienės teigimu, D. Grybauskaitė išsakė per susitikimą su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos ir Vilniaus dailės akademijos profesoriais, priėmimo komisijų nariais, administracija, rektoriais.

"Tai yra jau antras kartas, kai prezidentė kartu su akademinės bendruomenės ir ministerijos atstovais svarsto šitą klausimą. Prezidentė yra sakiusi, kad galbūt būtų gerai, kad trečio karto ir nebereikėtų", - sakė V. Būdienė.

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą