Vartotojo Pride pasisakymai
  Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2011-06-09 16:47:58 | Nuoroda

Egzas tikrai nebuvo sunkus, tikejausi lengvesnio. Bet, man kaikurie klausimai pasirode dviprasmiski, kad ir pavyzdziui 3 klausimo 3 klausimas - ten, kur reikia susieti plonojoje zarnoje vykstanti virskinima su kasos ir kepenu vygdomais procesais. Kaip man zinoti, ar kalba eina apie riebalu skaidyma, kai kepenys isskiria tulzi, o kada lipazes, ar apie tai, kad plonojoje zarnoje isiurbiama gliukoze ir inkstu isskiriami hormonai reguliuoja tai, ka kepenys veikia su ta gliukoze? As parasiau su gliukozes homeostaze, bet perrases pagalvojau ir apie riebalu virskinima. Siaip po egzo pasitariau su savo bio mokytoja, issitikrinom atsakymus. Jeigu neuzskaitis tos gliukozes homeostazes, tai busiu pametes 5 taskus, jeigu uzskaitis, busiu pametes 1 taska :)  Ziuriu cia gincijates del tu piktzoliu :D Taigi, su 8 klausimu 1.2 parasiau, kad palaipos M isaugo is didesnio motininio augalo, kuris sugeba joms duoti daugiau organiniu medziagu, reikalingu augimui.  mokytoja sake, kad taip greiciausiai ir reikejo atsakyti, klausimas skirtas grynai mastymui.  Kas liecia 2 klausima, manau, kad su tokiom degalu kainom Petriukas nevazinejo po 5 lietuvos kampus tam, kad ieskotu kazkokiu zoliu ir dar jas nuodytu pesticidais :) Na, nebent petriukas su Tomuku susilazino is kokiu 300lt is grazaus bonuso, pavyzdziui onutes ar Birutes ar abieju :) 3.1 klausima galejote aiskinti kaip mutacija arba kaip paveldima kintamuma, nes mutacija galejo atsirasti ir pries 100 metu, tik ji nepasireiske arba neesant pesticidams ji galejo buti nenaudinga ( augalas leciau augti, subrandinti maziau gametu) Kazkas dar prase 6 klausimo atsakymu. 1. Snapo dydi ir forma nulemia genotipas 2.Pasikeitus aplinkos salygoms vyko kova uz buvi, tie kikiliai, kurie turejo tinkamus snapus galejo lengviau susirasti maisto ir del to turejo daugiau laiko gimines pratesinejimui :) Ilgainiui ju gimine tiek prasitese, kad tas pozymis vyravo populecijoje :) 3. Napastovios aplinkos salygos, kova uz buvi, didele populecija. As dar parasiau atsitiktini dauginimasi :) 4. Zemyne nera tokios geografines atskirties, kaip salose, todel kikiliai galejo laisvai kryzmintis vieni su kitais. Salose buvo geografine atskirtis, todel kikiliai negalejo kryzmintis vieni su kitais. Cia reikejo rasyti apie rusiu susidaryma :) 5. kriptinga.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 17:10:09 | Nuoroda
Reanimator rašė:

 Su ta plonąja žarna jei teisingai pamenu, tai reikėjo susieti su virškinimu, taip kad homeostazė čia nelabai prie ko :) aišku, galima per visokias plonybes "pripaišyt" tą homeostazę, bet nemanau, kad jie to norėjo.

 Klausimas buvo kaip kasoje ir kepenyse vykstantys procesai susije su virskinimu plonojoje zarnoje :) Plonojoje zarnoje i krauja isiurbiama gliukoze, tad manau ir sis atsakymas galejo tikti.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 17:18:53 | Nuoroda

Nemanau, kad i organizma galima ziureti kaip i kazka, ka galima isskaidyti i "sudedamasias dalis", nes viskas yra labai susije ir isiurbtas kraujas KEPENU vartu vena keliauja i KEPENIS, nes smarkiai padidejus gliukozes koncentracijai jus pakas 6 pedas po zeme :) Istikro nezinau, nes klause procesu, kurie VYKSTA KEPENYSE IR KASOJE, butent tai, kad buvo nurodyta vieta mane ir suklaidino. Riebalai skaidomi ne kepenyse ar kasoje, o plonojoje zarnoje, o cia dar reikejo uzdirbti 4 taskus. 

Žinutė parašyta: 2011-06-09 17:27:08 | Nuoroda
veltinuke rašė:
derekas15 rašė:
Reanimator rašė:

Dėl testinio dar vienas niuansas kliuvo man ir mokytojai. 12 klausime pažymėjau B, kaip ir dauguma, bet mokytojai kliūva tai, kad pačiuose kapiliaruose jau baltymų negalėtų būti (per siauri kapiliarai baltymams). Ką jūs apie tai manot? Man atmetimo būdu vis tiek B realiausias.

 Kapiliaruose galėtų būti baltymų, juk ten netgi eritrocitų būna, o baltymai daug mažesni už eritrocitus.

 Jus nepagalvojote apie baltymu mase? ju mase per didele . mano nuomone :]]

 O tu zinai, kad kapilerais praeina eritrocitai? Tai va, vidutiniskai viename eritrocite yra SIMTAI TUKSTANCIU baltymu, tokiu, kaip hemoglobinas, kuris yra gana didelis baltymas, plazmines membranos baltymai, baltymai, kuriu pagalba eritrocitas is h2co3 isskiria h+ ir hco3- jonus, paskui baltymai, kuriu deka jis tuos hco3- permeta i krauja ir pan. Baltymas tai molekule, o lasteles sudarytos is tukstanciu tokiu blatyumu, jus nepamirskite, kad net abibreziant gyvas lasteles ir siaip gyvus organizmus sakoma, kad tai BALTYNIMIAI DARINIAI.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:41:09 | Nuoroda

 
 

 bet juk klause sveiko zmogaus organizme, o sveiko zmogaus organimzo nefrono kapiliarai nefiltruoja baltymu ir kraujo

 Pagal programa mums nesifiltruoja, bet atmetimo budu lieka tik sis vienas variantas. Beto, siulau aklai nepasitiketi tuo, kas rasoma programoje ar mokykliniuose vadoveliuose, nes svelniai tariant, informacija yra laaaaaaaabai supaprastinta.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:43:10 | Nuoroda
Ace Of Spades rašė:

ar as nepamaciau, ar niekas 8 klausime 2 nepasake, kad skyres augalu genotipai? gi aiskiai parasyta, kad SKIRTINGU augalu. taip kad , kas paraset pvz sviesa, dregme ir ph bus 0 tasku, nes uzskaitys kaip viena veiksni - aplinkos salygas. cia taip bent turetu but

 Skirtingi augalai nereiskia skirtingas rusis.Taip, genetinis faktorius teoriskai galejo tureti itakos tam, bet sviesa, ph, maistines, mineralines medziagos, h2o kiekis irgi turejo itakos. Ir kas ten apie trasas rase, ar jusu mociutes tresia piktzoles? :)

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:45:45 | Nuoroda
x-az2010 rašė:

tai tada yeapyyy be klaidu testas. ;]]] Jusu nesuzlugde kikiliai su tomis piktzolemis??? ;SS

 

 NE, man patiko kikiliai :) Kazkur pries tai buvau imetes to uzdavinio atsakymus. Ir man LABAI patiko piktzoles :D

 

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:52:17 | Nuoroda
GintasV rašė:

Trąšų kiekis dirvožemyje, tavo žiniai piktžolės tik žmogaus sukurtose ekosistemose yra piktžolės, o žmonės daržus ir pievas tręšia juk.. tai gal vienos piktžolės buvo tręštam plote, o kitos ne.. Loginis mąstymas, miestiečiai su juo susipykę būna :) 

 ne, nesusipyke, cia jus kaimieciai esat tinginiai. MARS DARZU RAVETI!!!

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:53:19 | Nuoroda
Ace Of Spades rašė:
Pride rašė:
Ace Of Spades rašė:

ar as nepamaciau, ar niekas 8 klausime 2 nepasake, kad skyres augalu genotipai? gi aiskiai parasyta, kad SKIRTINGU augalu. taip kad , kas paraset pvz sviesa, dregme ir ph bus 0 tasku, nes uzskaitys kaip viena veiksni - aplinkos salygas. cia taip bent turetu but

 Skirtingi augalai nereiskia skirtingas rusis.Taip, genetinis faktorius teoriskai galejo tureti itakos tam, bet sviesa, ph, maistines, mineralines medziagos, h2o kiekis irgi turejo itakos. Ir kas ten apie trasas rase, ar jusu mociutes tresia piktzoles? :)

 mano ir tavo rusis taip pat ta pati - homo sapiens, bet mes nemanau kad esam identiski :)

 Paryskinau svarbiausia dali. Siulau ismokti skaityti.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:54:58 | Nuoroda
x-az2010 rašė:

Cia bsk absurdas tikrintis ats, juk nera zinomi tiksliai pagal vertinimo instrukcija.

 Po egzo mokytoja surenge pasitikrinima mums :) Perzvelgem visus ats. bent dauguma turetu sutapti su instrukcija.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 19:59:49 | Nuoroda
Light Arus rašė:

Kaip manot, ar 9kl. 2. užskaitytų, jei parašiau: ,, Jis turi būti nusausintas ir jame esančios ląstelės turgoruotos.'' ?

 Nenusausintas? O tai raudonasis svogunas yra vandens augalas tada ar kaip? As rimtai klausiu, niekada gyvenime nemaciau raudono svoguno :d

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:10:48 | Nuoroda
infyou rašė:

As tai rasiau kad svoguna reikia nuplauti,kad neliktu nesvarumu ir palaikyti vandenyje,kad visos lasteles butu deplazmolizuotos.Kaip manot,ar negalimas ir toks variantas (kalbu apie pirma atsakymo dali)?

 Manau, kad negalimas, nes visu pirma pirma karta gyvenime girdziu tokia savoka, kaip "deplazmolizacija". lasteles ir taip turetu buti turgore, tad kam to reikia? 

Lasteles turi buti idetos i tirpala, kuris joms yra hipertoninis ( kitaip nevyks plazmolize) ir  tas gabaliukas turi buti permatoms (kitaip vargiai paziuresite per mikroskopa)

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:15:31 | Nuoroda

Vietoj koncentracijso atsakymu lape rasiau kazka kita, bet neatsimenu ka... Siaip mokytoja mums dar sake, kad visose lastelese turetu buti pakankamai h2o 

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:30:37 | Nuoroda
NachNachas rašė:

Aš asmeniškai tikėjau daaaaaug sunkesnio egzamino. Kai liepė patikrint ar nėra broko, lėtai verčiau po vieną puslapį, viską nužiūrėdamas ir murmėjau sau po nosim "o! zjbs..! (atverčiu kitą puslapį) o! zjbs..!" ir taip kol praverčiau viską :DD
Dabar norėčiau pasikonsultuoti dėl kai kurių atsakymų.

1.  Pirmos dalies 02. klausime iškart pasimečiau, nes buvau tvirtai įsikalęs į galvą, kad naktį žiotelės užsiveria ir logiškai mąstant jokia dujų apykaita neturėtų vykti. Taip pat, prisiminiau, kad tamsos fazėje fiksuojamas co2, todėl A ir B variantus iškart pasirinkau, tada galvojau kurį iš likusių dviejų rinktis.. Fotosintezės metu išsiskiria deguonis ir jis pašalinamas per žioteles, todėl ir vėl logiškai pagalvojau, kad jei jau jis pašalinamas, tai kodėl vėliau turėtų būt reikalingas :D pažymėjau D. Įsitikinę, kad netinka?

2. Antros dalies 5. parašiau skaidymas, tada nubriaukiau ir parašiau virškinimas. Kaip manot, užskaitys?

3. Antros dalies 8. parašiau kryžminimas. Ir kažkodėl visdar manau, kad turėtų tikti :o Juk selekcija vykdoma kryžminant pageidaujamų požymių turinčius individus... :? netinka?

4. Trečia dalis, pirmas klausimas 1." Mitochondrijos vykdo viduląstelinį kvėpavimą." Blogai suformulavau?

5.Trečia dalis, pirmas klausimas 3.2 "Mitochondrijose vyksta kvėpavimo procesai - gaminama ATP, o žmogaus raumeniui reikia daug energijos. kad galėtų atlikti darbą, mažas kiekis mitochondrijų nepajėgtų parūpinti ląstelių pakankamu kiekiu energijos. Daug mitochondijų - daug energijos." Gausiu du taškus, nors ir nepaminėjau aktino ir miozino?

6.Trečia dalis, trečias klausimas 2." A struktūra sudaryta iš vieno ląstelių sluoksnio, todėl medžiagos įsiurbiamo metu lengvai per jį praeina. B struktūra, tai kapiliaras. Jis sudarytas iš vienasluoksnio endotelio ir yra išraizgęs visus gaurelius, todėl į jį nesunkiai patenka medžiagos." Čia, ko gero, vienas taškas, taip?

7.Trečia dalis, trečias klausimas 3. "kasa gamina fermentus (PVZ. kasos amilazę) ir per latakus tie fermentai patenka į plonąsias žarnas, be tų fermentų nevyktų virškinimas. jei plonojoje žarnoje suskaidoma daug medžiagų, kraujyje padidėja gliukozės kiekis, tada kasa išskiria hormoną insuliną, kuris kepenims įsako gliukožę versti gliukagenu. Jei plonosiose žarnose virškinimas vyksta lėtai, kraujyje sumažėja gliukozės kiekis, tada kasa išskiria hormoną gliukagoną, kuris kepenims liepia jose esantį gliukageną skaidyti į gliukozę. Taip pat kepenys gamina tulžį, kuri plonojoje žarnoje emulguoja riebalus. T.Y suskaido juos i smulkesnius lašelius, taip padidindama jų paviršiaus plotą." Nemanau, kad už kasos fermentus ir tulžį duotų keturis taškus...

8.Trečia dalis, ketvirtas klausimas 1. "B - Adomo obuolys" niekaip negalėjau prisiminti kas čia per liauka, tai parašiau šitaip :D turbūt netekau taško..

9.Trečia dalis, ketvirtas klausimas 3.2 "Sutriktų gliukozės balansas kraujyje. Organizmui trūkstant insulino susergama cukriniu diabetu (mirtina liga). Trūkstant gliukagono organizmas gali nusilpti ir mirti." gerai čia?

Dėl visų šešto klausimo atsakymų abejoju :D

Trečia dalis, šeštas klausimas 1. "Genetinis paveldimumas" tinka?

Trečia dalis, šeštas klausimas 2. "gamtinės atrankos teorija sako, kad išlieka stipriausi ir geriausiai prisitaikę. Kikiliai mito skirtingu maistu (prisitaikė), nes visiems nebūtų užtekę, jiems įprasto maisto. Kuo maitinosi, tam ir prisitaikė. Po daugybės kartų pasikeitomo, pasikeitė genotipas, palaipsniui atsirado fizinis prisitaikymas" ???????

Trečia dalis, šeštas klausimas 3. Čia jau teko improvizuoti :D "1. konkurencija dėl maisto 2. konkurencija del pateliu. 3. konkurencija del gyvenamosios vietos" :DDDD bent vieną tašką gausiu?

trečia dalis, šeštas klausimas 4. "Žemynas didelis, jame daug tos pačios rūšies maisto, todėl kikiliams nereikia prisitaikyti, o salos mažos, to pačio maisto nedaug, todėl kikiliai turejo prisitaikyti."

Trečia dalis, šeštas klausimas 5. Aš gal ir durnas, bet vistiek manau, kad išskiriančioji, perskaičiau 200 komentarų, bet niekas neįtikino, kad kryptingoji :D

Trečia dalis, septintas klausimas 1. "Pakalnutė -> Šimtakojis -> žvirblis -> Pelėda. ir iš pradžių galvojau rašyt pirminis, antrinis, bet tada pagalvojau, kad per paprasta kaip VBE, tai parašiau Gamintojas, skaidytojas, plėšrūnas, plėšrūnų plėšrūnas (juokingai skamba, bet juk yra tokie :DD)"

Trečia dalis, septintas klausimas 2. "gamintojų" gali netikt?

Ketvirta dalis, aštuntas klausimas 2. "1. Skirtingas augalų dydis, lapiškumas, todėl skiriasi fotosintezės intensyvumas, visi augalai dėl to turi skirtingą maisto medžiagų kiekį. 2. Skirtingi genotipai." all right?

Ketvirta dalis, aštuntas klausimas 3.1 "Jis priprato prie pesticidų ir įgavo jiems imunitetą. Pakito jo genomas, jis mutavo, jis prisitaikė. Jo palikuonys taip pat bus atsparūs pesticidams." ???

Ketvirta dalis, devintas klausimas 2. čia jau teko paimprovizuoti :D "Jis turi būti labai plonas ir gyvas (šviežias, nesumedėjęs, nesudžiūvęs)"

Nu va viskas kitas atrodo lyg ir gerai. :) Norėčiau išgirst Jūsų nuomonę, apie mano atsakymus. Dėėėėkui ;)
 

 1. Teisingas atsakymas - a. Jeigu butum pazymejes atsakyma c butum galejes apeliuoti, nes CAM ir C4 augalai co2 fiksuoja nakti, o o2 reikalingas lasteliniam kvepavimui. jeigu tavo augalas butu genetiskai modifikuotas samanes fakribelis galbut galetu tikti ir D :) Deja, bet niekas tokiu samanes medeliu nekuria... O gaila ;/

2. Galbut. Priklauso nuo to, ar atlaidus 3 vertintojai, kokiu paros metu jie taiso tavo darba, ar karstis ju neveikai ir koke situacija su pilvo reikalais. 

3. Galbut. 

4. Gerai. Nors blogai. Jos vygdo lastelini kvepavima.

5. Turetum gauti. Jeigu klausimas butu ikainotas 4 taskais reiktu mineti, bet uz toki pigu klausima turetu uzskaityti.

6.b rodykle nuvesta i artereole, kuri sakojasi i kapilerus :) Siaip turetu buti 2taskai.

7. Uz kasos fermentus ir tulzi galetu duoti po viena taska. Klausimas buvo suformuluotas taip, kad reiktu rasyti procesus vykstancius kasoje ir kepenyse, todel  manau, kad klausimas buvo skirtas tam, kad sufailintu tupa liaudi :) Kaip sugebejai toki romana sutalpinti i toki maza langeli?!

8. turbut. Ten skydliauke, galbut atleistu ir uz prieskydines liaukas, bet ju programoje nera...

9. Tiesa pasakius nelabai zinau, kas buna, kai tavo kraujyje buna LABAI daug gliukozes, bet rezultatas aiskus :) Tas "nusilptu" labai... slidus zodis. Priklauso nuo to, kas bus instrukcijoje.

10.6klausimo atsakymus priestai parasiau. Ir islieka ne stipriausieji, o geriausiai prisitaike ir tik geriausiai prisitaike. Kas is tavo jegos, jeigu tau nespejus pamojuoti kumsciais butu ratukais lakstantis fakelas? :)

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:33:36 | Nuoroda
kamara rašė:

Kaip manote ar ką gausiu, rašau taip,kaip parašiau į švaraštį.

5 KLAUSIMAS

1 GG, GR, gr,gg

2.GR,gr, gr,gr

3. -

4. F1(Gr,gR), (gr,gr)

5. -

manote ka nors uzskaitys?

 

 1. reikejo pagal VIENA FENOTIPO pozymi pvz juodas su baltu :)

2. reikejo kryzminima perrasyti. GR//gr x gr//gr

3. Dihibridinis kryzminimas. Sitas man isgaravo is galvos ;/

4. kam i skirtingus skliaustus? Jeigu pries skliaustus parasei, kur paprastos, o kur rekombinantines turetu uzskaityti.

5.Reikejo parasyti, kad GR sukibes su gr. Deja

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:36:01 | Nuoroda
kamara rašė:

O netinka taip?
7KLAUSIMAS

1. Lape, pele, peleda, gyvate?

2.

3. Melyne, pele, gyvate

4 gyvate, peleda

??

 1. O kur lygmenys? Ir isvis nuo kada peles megsta lapes esti? Is kokios cia fantastinio filmo?

2. Pirmajame

3.Melyne? Galbut... Nezinau xD

4.Peleda nelabai tinka. Ji minta ir zvirbliais, tad isgyventu. Gyvates stiptu badu :)

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:37:24 | Nuoroda
ievapieva1 rašė:
Pride rašė:

 
 

 bet juk klause sveiko zmogaus organizme, o sveiko zmogaus organimzo nefrono kapiliarai nefiltruoja baltymu ir kraujo

 Pagal programa mums nesifiltruoja, bet atmetimo budu lieka tik sis vienas variantas. Beto, siulau aklai nepasitiketi tuo, kas rasoma programoje ar mokykliniuose vadoveliuose, nes svelniai tariant, informacija yra laaaaaaaabai supaprastinta.

 bet juk egza rasom tai pagal programa, tai nesuprantu kodel mums taip duoda... as vien del to pagalvojus jog baltymu nefiltruoja ir nesirinkau to varianto ir manau dau kas taip dare

 Nes NEC'as yra lox'u biuras. Jie kasmet visokiu pievu pripeza :)

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:49:06 | Nuoroda
Ace Of Spades rašė:
 

 GR sukibes su gr? ar man atrodo ar cia visiska nesamone? pataisykit jei klystu

 Cia klaida padariau as per skubejima. G sukibes su R, o g su r.

Žinutė parašyta: 2011-06-09 20:51:20 | Nuoroda
kamara rašė:

Kaip atsaket II dalies 6 klausima?

kaip atsaket 7 II dalies?

2 klausimo 2.2?

4klausimo 4?

9 klausimo 1,2,3?

jei nesunku kas nors parasykite

 Sunku. paieskok, daugelis ju cia buvo mineti. 4 klausimo 4 isvis virs paprastumo. Tu gal B lygiu mokaisi ar rimtai esi toks(-ia) tupas (-a)?

Žinutė parašyta: 2011-06-09 21:00:02 | Nuoroda
Ighnaz rašė:

Del tu kurie nepatenkinti baltymais kapiliaru kamuolelyje:

Kas ten jiems trukdo buti? Gali ten buti ir yra baltymu. Jie tik yra per stambus prateketi pro ju sieneles ir patekti i kapsule, bet teketi paciais kapiliarais nera per stambus. Todel tas atsakymas teisingas ir is mokyklos kurso.

 Skaitydamas cia atsakymus susipainiojau, pamaniau, kad baltymai patenka i kapsule ar kazkas pan. Istikro baltymai TURI buti kapileruose, kur daugiau jie gali dingti? Jie ten visada bus :)