Straipsniai
Atgal
Ką dėti į atostogų kuprinę – popierinę, elektroninę ar audio knygą?
2020-05-22

 Renkantis, kokią knygą dėti į atostogų kuprinę, verta pagalvoti ne tik apie mėgstamą žanrą ar autorių, bet ir pačios knygos formatą. Popierinė, elektroninė ar audio knyga jus lydės ilsintis bei keliaujant? Kiekviena jų turi svarbių pranašumų ir ne menkesnių trūkumų.


 Popierinė knyga patraukli, bet ne visuomet patogi

Popierinės knygos svarbiausi privalumai sutampa su reikšmingiausiais jos trūkumais. Puikiai pažįstamas malonumas, atsiversti dar spaustuvės dažais kvepiančią knygą ir verčiant puslapį po puslapio panirti į istoriją. Kokybiškai parengta bei išleista knyga skaitymo malonumui suteikia dar daugiau žavesio. Tačiau, lygiai taip pat ji gali tapti nepatogia našta rankinėje ar kuprinėje. Storesnė knyga turi savo tūrį ir svorį, todėl dažnai tenka pasvarstyti, kiek bus progų išsitraukti knygą ir ar tikrai verta ją nešiotis su savimi.

Elektroninė knyga – praktiškas pasirinkimas su papildomomis sąlygomis

Pats svarbiausias elektroninės skaityklės privalumas yra tai, kad su savimi lengvai galima turėti nors ir visą knygų lentyną. Taigi nebėra prasmės svarstyti, kurią konkrečiai knygą pasiimti su savimi keliaujant ar atostogaujant. Kaip sako liaudies išmintis – ką įsirašysi į elektroninę skaityklę, ant pečių nenešiosi. Kita vertus, nebūtinai pavyks į skaityklę susidėti visas knygas, kurias norisi skaityti, nes tik nedidelė dalis Lietuvoje išleidžiamų knygų turi ir elektroninę versiją. Tiesa, angliškų knygų pasirinkimas tikrai neturėtų nuvilti. Kita silpnoji elektroninių knygų pusė yra jų kaina, kuri dažnai mažai skiriasi nuo popierinių knygų. Perskaitytą popierinę knygą galima parduoti, paskolinti ar padovanoti ir atvirkščiai – pirkti nenaują knygą pigiau ar pasiskolinti iš bibliotekos. O su elektronine knyga disponavimo laisvės kur kas mažiau. Beje, prieš imdami su savimi elektronininę skaityklę, verta pasitikrinti, ar ji pilnai pakrauta ir kartu pasiimti pakrovėją.

Audio knygos – sparčiai populiarėjantis skaitymas ausimis 

Drauge su tinklalaidėmis (dažnai vadinamomis podkastais) sparčiai populiarėja ir audio knygos. Tokia knyga tilps jūsų telefone, planšetėje ar kitame išmaniajame įrenginyje, svarbu išeinant iš namų nepamiršti pasiimti ausinių. Profesionalaus aktoriaus ar net paties autoriaus balsu įgarsintas tekstas įgauna dar daugiau spalvų. Kaip ir elektroninių knygų atveju, tenka pripažinti, kad lietuviškai įgarsintų audio knygų pasirinkimas kol kas yra gana ribotas. Taip pat garsinės knygos yra nepamainomas pasirinkimas, kai nėra galimybės skaityti teksto – bėgiojant, vairuojant, tvarkant namus ar užsiimant kitais dalykais.

Kai renkatės naują rankinę, kuprinę ar krepšį, su kuriuo leisitės į vasaros nuotykius, prisiminkite ir kokios formos knygai teks pirmenybė šią vasarą. Rinkitės patogią kuprinę ar didesnę rankinę, jei skaitymo malonumą patiriate tik rankoje laikydami popierinę knygą. Savo ruožtu elektroninė skaityklė ar audio knyga tilps net itin kompaktiškoje rankinėje. Stilingų ir madingų rankinių, kuprinių ir krepšių rasite https://www.newmood.lt/moterims/c/moterims-galanterija-kuprines.

 

 

 

Partnerių turinys.

Foto
Komentarai