Mokymo programos
Specialioji pedagogika
Valstybinis kodas: 62107S129
Kodas pagal ISCED: 51214
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Pakopa: Magistratūra
Baigimo sertifikatas: Magistro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 2 m.
Neakivaizdinė: 2 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Plečiamoji magistrantūros studijų programa skirta rengti edukologijos magistrus, gebančius neįgaliųjų ugdymo praktikoje realizuoti socialinės interakcinės metodologijos ir komandinio darbo principus, kaupti ir skleisti informaciją ,konceptualiai reikšti idėjas, taikant informacines ir komunikacines technologijas, gebančius pasirinkti adekvačias tyrimo strategijas ir atlikti edukacinius tyrimus, reflektuoti ir konstruoti savo veiklą, identifikuoti ugdytinių raidos ypatumus bei ugdymo proceso dalyvių (vaikų,globėjų, tėvų, pedagogų) poreikius ir kompetencijas, išmanančius ir gebančius taikyti modernias negalės vertinimo, intervencijų ir specialiojo ugdymo teorijas, sistemas ir technologijas, išmanančius ir realizuojančius specialiojo pedagogo konsultanto funkcijas, pasižyminčius kritiniu mąstymu ir socialinės įvairovės tolerancija.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji specialieji pedagogai studijuoja: plečiamojo lygio dalykai priklauso nuo pasirinktos specializacijos: ugdymo filosofiją, aukštosios mokyklos didaktiką, homogeninių grupių didaktiką, specialiojo ugdymo aktualijas, laisvalaikio teoriją ir rekreacinę veiklą, psichologinį konsultavimą, psicholingvistiką, neuropsichologiją, fonopediją, komunikacijos sutrikimus, ankstyvąją vaikystės intervenciją, sutrikusios klausos asmenų vizualinę komunikaciją, psichoterapiją, fonologinius sutrikimus, ugdymo sociologiją, ugdymo kokybės vadybą, projektų vadybos metodologiją, specialiųjų poreikių tenkinimo vadybą, ugdymo dalyvių bendradarbiavimą, laisvalaikio teoriją ir rekreacinę veiklą ir kt., asmenybės psichologiją, interpretacijos teoriją, psichoterapiją ir kultūrą, dailės terapijos pagrindus, meno psichologiją, dailės terapiją neįgaliesiems ir kt.; ir taikomuosius studijų dalykus: specialiąją psichologiją, negalios psichosociologiją, socialinių tyrimų metodologiją, statistinius tyrimo metodus, specialiųjų poreikių vertinimą, švietimo vadybą, sveikatos ugdymo modeliavimą, heterogeninių grupių didaktiką ir kt.
Praktinės studijos vyksta pagal pasirinktą specializaciją: pedagogo reflektyvioji praktika, aukštosios mokyklos dėstytojo praktika, logopedo refleksyvioji praktika, specialiojo ugdymo koordinavimo reflektyvioji praktika, dailės terapeuto stažuotė. Praktinių studijų trukmė 160 val. – 280 val. (priklausomai nuo specializacijos). Jų metu įtvirtinami ir tobulinami mokslinių tyrimų atlikimo, bendravimo su įvairiais žmonėmis ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama magistro darbu. Baigusiajam suteikiamas edukologijos magistro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus specialiosios pedagogikos studijų programą studijas galima tęsti socialinių mokslų krypties doktorantūros studijų programose.
Specialiosios pedagogikos magistro studijų programa skirta asmenims, turintiems bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir siekiantiems edukologijos magistro kvalifikacijos.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Edukologijos magistro kvalifikacinis laipsnis reikalingas norint dirbti specialiojo pedagogo ar logopedo darbą.
Asmuo, įgijęs edukologijos magistro kvalifikacinį laipsnį, turi:
- gebėti neįgaliųjų ugdymo praktikoje taikyti socialinės interakcinės metodologijos ir komandinio darbo principus, stebėti ir tobulinti savo veiklą ir patirtį, kaupti ir skleisti informaciją bei konceptualiai reikšti idėjas, taikant informacines bei komunikacines technologijas
žinoti vaikų, turinčių raidos ypatingumų ir specialiųjų poreikių, raidos dėsningumus, jų bendruosius, specifinius ir individualius bruožus, naujausias negalės vertinimo, intervencijų ir specialiojo ugdymo teorijas ir sistemas, specialiojo pedagogo konsultanto funkcijas
- mokėti dirbti atsakingai, savarankiškai, organizuoti savo darbą, efektyviai bendrauti su kolegomisNaudotis pažangiomis informacinėmis technologijomis
Edukologijos magistro kvalifikacinį laipsnį galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal specialiosios pedagogikos studijų programą.
Norintiems siekti edukologijos magistro kvalifikacinio laipsnio reikia turėti bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti specialiuoju pedagogu nėra pripažįstami.
Įgiję edukologijos magistro kvalifikacinį laipsnį asmenys gali dirbti specialiaisiais pedagogais ar logopedais švietimo ir mokslo, sveikatos, socialinės apsaugos sistemai priklausančiose įstaigose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju