Mokymo programos
Dailės ir interjero restauravimas
Valstybinis kodas: 621W91001
Kodas pagal ISCED: 51221
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Meno studijų sritis
Pakopa: Magistratūra
Baigimo sertifikatas: Magistro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 2 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Gilinamoji dailės magistrantūros, dailės ir interjero restauravimo studijų programa yra skirta rengti tarptautinius standartus atitinkančius specialistus, išmanančius esamą paveldosaugos ir restauravimo situaciją Europoje bei Lietuvoje, gebančius atsakingai, pilnavertiškai ir kokybiškai dalyvauti dailės paveldo restauravime, akcentuojant praktinį veiklos aspektą, ugdyti savarankišką, kritiškai mąstančią kūrybingą asmenybę.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į Vilniaus dailės akademijąkonkursines sąlygas.
Būsimieji dailės magistrai, dailės ir interjero restauratoriai studijuoja gilinamojo lygio dalykus: interjero elementų konservavimą ir restauravimą, molbertinės tapybos restauravimą ir atributavimą, sieninės tapybos restauravimą, tapybą ir dailės kūrinių kopijavimą, skulptūros restauravimo metodus, skulptūrą ir jos kopijavimą, cheminius ir fizikinius dailės kūrinių tyrimus, dailės kūrinių restauravimo metodus ir istorines technologijas, piešimą, taikomuosius studijų dalykus bei specialiuosius profesinius dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- sieninės tapybos restauravimo (konservuoti ir restauruoti vidutinio sudėtingumo sienų tapybos objektus, sudaryti restauravimo darbų ataskaitinę dokumentaciją, atlikti konservavimo, restauravimo ar atkūrimo darbus, Europoje taikomas metodines kryptis, moka parengti objektų tvarkymo darbų programas);
- molbertinės tapybos restauravimo (konservavimo ir restauravimo darbų metodai, t. y. tapybos ant įvairių pagrindų restauravimas, ištrupėjusios tapybos rekonstrukcija, paveikslų ant lentų skydo, metalo ir kitų medžiagų pagrindo restauravimas, darbų dokumentavimas);
- skulptūros restauravimo (šiuolaikiniai skulptūros restauravimo metodai);
- interjero restauravimo (šiuolaikiniai interjero restauravimo metodai).
Praktinės studijos vyksta mokomojoje praktikoje, kurios metu restauruojami dailės kūriniai. Praktinių studijų trukmė – 4 sav. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami tiriamųjų darbų atlikimo, pagrindinių konservavimo ir restauravimo procedūrų atlikimo, darbo procesų dokumentacijos ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju magistro diplominiu darbu. Baigusiajam suteikiamas dailės magistro kvalifikacinis laipsnis ir restauratoriaus profesinė kvalifikacija.
Baigus dailės magistrantūros, dailės ir interjero restauravimo studijų programą studijas galima tęsti humanitarinių mokslų srities doktorantūros studijų programose ar meno studijų srities aspirantūros studijų programose.
Dailės ir interjero restauravimo studijų programa skirta asmenims, turintiems dailės (freskos-mozaikos, skulptūros, tapybos) krypties ar architektūros srities bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir siekiantiems tapti dailės magistrais, dailės ir interjero restauratoriais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Dailės magistro, dailės ir interjero restauratoriaus kvalifikacija reikalinga norint dirbti dailės specialisto, restauratoriaus darbą.
Asmuo, įgijęs dailės magistro, dailės ir interjero restauratoriaus kvalifikaciją, turi:
- gebėti atpažinti istorines dailės technologijas, jas rekonstruoti ir taikyti, savarankiškai atlikti dailės kūrinių tyrimus, atlikti konkretaus dailės kūrinio būklės analizę, parinkti tinkamiausius dailės kūrinio tyrimo metodus (cheminius-fizikinius, polichrominius ir kt), juos analizuoti, parengti konkretaus (pagal specializaciją) dailės kūrinio restauravimo programą ir projektą bei jį įgyvendinti, parinkti tinkamiausius restauravimo metodus, medžiagas ir atlikti vidutinio sudėtingumo konservavimo - restauravimo darbus;
- žinoti esamą restauravimo ir paveldosaugos padėtį LR ir pasaulyje, kultūros paveldo objektų tvarkybą, tarptautines paminklosaugos chartijas, konvencijas bei rekomendacijas, galiojančius LR teisinius aktus, reglamentuojančius paveldo objektų tvarkybą ir apsaugą, restauratoriaus etikos kodeksą, dailės kūrinių tyrimus, restauravimo, konservavimo atkūrimo metodus ir medžiagas;
- mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir greitai organizuoti savo kūrybinį darbą, efektyviai bendrauti ir bendradarbiauti su kolegomis ir klientais.
Dailės magistro, dailės ir interjero restauratoriaus kvalifikaciją galima įgyti Vilniaus dailės akademijoje, vykdančioje studijas pagal dailės ir interjero restauravimo programą.
Norintiems siekti dailės magistro, dailės ir interjero restauratoriaus kvalifikacijos reikia turėti dailės (freskos-mozaikos, skulptūros, tapybos) krypties ar architektūros srities bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti dailės specialistu, dailės ir interjero restauratoriumi nėra pripažįstami.
Įgiję dailės magistro, dailės ir interjero restauratoriaus kvalifikaciją asmenys gali dirbti dailės specialistais, restauratoriais paveldosaugos sistemos valstybinėse įstaigose, muziejuose, valstybinėse ir privačiose restauravimo institucijose, firmose, tyrimo centruose, mokslo institucijose, užsiimti privačia dailininko/restauratoriaus praktika, dėstyti dailę aukštosiose universitetinėse mokyklose, o papildomai išklausę pedagogikos kursą – dirbti mokytojais visose švietimo įnstitucijose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus dailės akademija Vilnius Maironio g. 6
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju