Mokymo programos
Liaudiška muzika
Valstybinis kodas: 65301M109
Kodas pagal ISCED: 52121
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Meno studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti kvalifikuotą liaudiškos muzikos atlikėją-instrumentininką arba dainininką-solistą, kolektyvo artistą bei vadovą, turintį pakankamus profesinius praktinius įgūdžius ir teorinius pagrindus, būtinus sėkmingam savarankiškam darbui, profesionaliai išmanantį lietuvių liaudies muzikinį palikimą ir tradicijas.
Stojantysis turi turėti vidurinį bei pradinį muzikinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji liaudiškos muzikos atlikėjai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: filosofijos įvadą, užsienio kalbą, politiką ir pilietinę visuomenę arba teisės pagrindus; studijų pagrindų dalykus: informacines technologijas, kalbos kultūrą ir retoriką, bendrąją ir socialinę psichologiją, kultūros ir profesinės etikos įvadą, etnokultūros pagrindus, muzikos kalbą ir solfedžio, dainavimo, dirigavimo ir aranžavimo pagrindus, muzikavimą ir kompiuterį bei kt. ir specialiuosius profesinius dalykus: muzikos instrumentus (pagrindinį muzikos instrumentą, bendrą fortepijoną, akompanimentą, papildomą instrumentą ir ansamblio klasę), muzikinį folklorą ir visuotinę muzikos istoriją, vadybą ir kt., priklausomai nuo pasirinktos specializacijos:
-?? Vadovavimo folkloro kolektyvui specializacija skirta parengti folkloro ansamblio vadovą, gebantį rinkti, šifruoti, sisteminti bei profesionaliai atlikti įvairių žanrų lietuvių folklorą, puoselėti etnines krašto tradicijas, organizuoti įvairios sudėties folkloro ansamblio veiklą
- Vadovavimo vokaliniam kolektyvui specializacija skirta parengti vokalinio kolektyvo vadovą, gebantį profesionaliai diriguoti, dainuoti, aranžuoti populiariąją vokalinę muziką, organizuoti įvairių vokalinių kolektyvų veiklą
- Vadovavimo instrumentiniam kolektyvui specializacija skirta parengti instrumentinio liaudies muzikos kolektyvo vadovą, gebantį diriguoti, aranžuoti, instrumentuoti, groti liaudies muzikos instrumentais, puoselėti liaudies muziką
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojama 20 dalykų.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: kultūrinės veiklos pažintinė, kolektyvo atlikėjo, specializacijos (vadovavimo kolektyvui) ir savarankiško darbo praktika. Praktinių studijų trukmė – 20 savaičių. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami asmeniniai muzikavimo įgūdžiai, vadovavimo kolektyvui ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu – projektu. Baigusiajam suteikiamas profesijos bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir atlikėjo profesinė kvalifikacija.
Baigus liaudiškos muzikos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo meno studijų srities, muzikos studijų krypties programas.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Atlikėjo kvalifikacija reikalinga norint dirbti liaudiškos muzikos atlikėju bei kolektyvų vadovu.
Asmuo, įgijęs liaudiškos muzikos atlikėjo kvalifikaciją, turi:
gebėti profesionaliai muzikuoti pagrindiniu ir papildomu muzikos instrumentu ar dainuoti solo, skaityti ir užrašyti muziką įvairiais būdais, perteikti garso išgavimo (formavimo) muzikos instrumentais principus, aranžuoti, diriguoti bei vadovauti įvairios sudėties kolektyvams, akompanuoti, improvizuoti bei muzikuoti ansamblyje pagrindiniu ir papildomu instrumentais, analizuoti ir vertinti įvairių epochų kultūros ir meno reiškinius, parengti muzikinio-kultūrinio renginio projektą ir jį realizuoti, įvertinti bendruomenės narių socialinius kultūrinius poreikius ir užtikrinti jų realizavimąžinoti įvairių muzikos instrumentų kilmę ir raidą, žmogaus balso aparato struktūrą, garso formavimo metodiką, pagrindinius harmonijos principus, padedančius harmonizuoti melodiją bei pritaikyti jai akompanimentą, visuotinę muzikos raidos istoriją, lietuvių folkloro vystymosi raidą, švenčių paskirtį ir jų organizavimo metodiką, pagrindinius bendravimo principus ir etikos normas, kultūros institucijų bei organizacijų struktūrą ir veiklą, Lietuvos ir užsienio šalių kultūros vystymosi tendencijas, tarptautinio bendradarbiavimo reikšmę ir ypatumusmokėti atsakingai, kritiškai, nuosekliai reikšti mintis, iškelti problemas ir jas spręsti, lanksčiai, tolerantiškai bendrauti su kolegomis, bendruomenės nariais, bendrauti ir bendradarbiauti su įvairiomis Lietuvos bei užsienio įstaigomis ir organizacijomis
Liaudiškos muzikos atlikėjo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal liaudiškos muzikos studijų programą.
Norintiems siekti liaudiškos muzikos atlikėjo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį ir pradinį muzikinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti atlikėju nėra pripažįstami.
Įgiję atlikėjo kvalifikaciją asmenys gali dirbti atlikėju kultūros, meno centruose, koncertinėse organizacijose, muziejuose, viešosiose kultūros ir meno įstaigose, pramogų ir turizmo organizacijose bei pagal pasirinktą specializaciją vadovauti folkloro, vokaliniam ar instrumentiniam liaudies muzikos kolektyvui.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju