Mokymo programos
Socialinis darbas Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653L50004
Kodas pagal ISCED: 52176
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3,5 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Socialinio darbo studijų programa skirta rengti socialinius darbuotojus, gebančius profesionaliai ir atsakingai veikti įvairiose šalies socialinio gyvenimo srityse, gebančius organizuoti ir teikti socialines paslaugas, nustatant paramos poreikį, sprendžiant socialines klientų problemas, vadovaujantis socialine politika ir socialinį darbą reglamentuojančiais dokumentais, kūrybiškai taikant socialinio darbo naujoves, vertinant socialinio darbo veiksmingumą bei tobulinant savo profesinę kompetenciją.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją konkursines sąlygas.
Būsimieji socialiniai darbuotojai studijuoja 34 dalykus: bendruosius (privalomuosius ir pasirenkamuosius) koleginių studijų dalykus: specialybės kalbos pagrindus, užsienio kalbą, filosofijos, politologijos ar sociologijos pagrindus; studijų krypties: socialinio darbo, teisės, psichologijos pagrindų, socialinio darbo metodų, socialinės politikos ir ekonomikos, socialinio darbo su klientų grupėmis, socialinių programų vadybos, atvejo vadybos ir kt. dalykus; pasirenkamuosius, skirtus gilesnei specializacijai kryptyje, dalykus: bendruomenės socialinę veiklą, psichosocialinę reabilitaciją ir užimtumą, profesinę savirūpą ir kt. Penki procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams.
Profesinės veiklos praktikos vyksta trimis etapais: pažintinė socialinio darbo praktika, socialinių paslaugų bei paramos organizavimo ir teikimo praktika ir baigiamoji praktika. Praktikų metu įtvirtinami ir tobulinami socialinių problemų įvertinimo, savo profesinės veiklos tyrimo, socialinių paslaugų bei paramos organizavimo ir teikimo, socialinio darbo su individais ir grupėmis gebėjimai. Socialinio darbo studijų programos profesinės veiklos praktikų bendra trukmė - 20 savaičių.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas socialinio darbo profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir socialinio darbuotojo profesinė kvalifikacija.
Baigus socialinio darbo studijų programą, studijas galima tęsti universitetuose pagal socialinių mokslų studijų srities socialinio darbo, edukologijos arba sociologijos krypčių studijų programas.
Socialinio darbo studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą ir siekiantiems tapti socialiniais darbuotojais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Socialinio darbuotojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti socialinio darbuotojo darbą.
Asmuo, įgijęs socialinio darbuotojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti analizuoti socialinę tikrovę, atpažinti socialinių problemų prigimtį ir planuoti jų sprendimo strategijas, kritiškai vertinti socialinio darbo aplinkybes ir parinkti socialinės paramos teikimo modelį, nustatyti kliento, jo aplinkos ir socialinės sistemos išteklius, skatinančius kliento ir jo aplinkos pokyčius, analizuoti socialines problemas, jų atsiradimo priežastis, aptinkant socialinę atskirtį ir diskriminaciją, veikti sprendžiant su tuo susijusias problemas, bendrauti ir bendradarbiauti su klientu, klientui skatinti panaudoti jo stiprybes, motyvuoti savipagalbai, vertinti socialinės pagalbos procesą, socialinio darbo veiksmingumą ir socialinių paslaugų kokybę, suvokti save kaip socialinį darbuotoją ir analizuoti savo veiklą;
- žinoti ir suprasti apie asmens ir visuomenės raidą bei pokyčius, valstybinę ir ekonominę sistemas, tyrimų metodologijas, socialinio darbo esmę ir paskirtį, socialinio darbuotojo etiką ir vertybes, individo socializacijos ir socialinės adaptacijos procesus, socialinės gerovės modelius, socialinio darbo teorijas ir metodus, socialinių paslaugų organizavimą ir plėtojimą, praktinio mokymosi ir konsultavimo metodus, aktualius profesiniam tobulėjimui;
- mokėti parinkti tinkamą ir veiksmingą paramos teikimo modelį, organizuoti ir teikti socialines paslaugas skirtingoms klientų grupėms, rengti pagalbos klientui teikimo planus, stiprinti kliento galias, įtraukiant jį į jo poreikių įvertinimą, problemos sprendimą, jam reikalingų paslaugų organizavimą ir teikimą, rengti su pagalbos klientui organizavimu susijusias išvadas, ataskaitas, veiklos socialines programas ir projektus, parinkti ir taikyti socialinių mokslų metodologiją profesinės veiklos plėtrai.
Socialinio darbuotojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal socialinio darbo studijų programą.
Norintiems siekti socialinio darbuotojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti socialiniu darbuotoju nėra pripažįstami, tačiau studijuojant yra įvertinami ir gali būti įskaitomi.
Įgiję socialinio darbuotojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti socialiniu darbuotoju valstybinėse ir privačiose socialinės apsaugos, švietimo, sveikatos priežiūros, teisėsaugos institucijose: socialinės rūpybos skyriuose, vaikų teisių tarnyboje, vaikų, neįgaliųjų, pagyvenusių ir senų žmonių dienos centruose, vaikų globos namuose, pensionatuose, ligoninėse, reabilitacijos skyriuose, mokyklose, pataisos namuose, įvairiose nevyriausybinėse organizacijose ar bendruomenėse.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju

2010-07-24

Sveiki. Gal yra mano bendrakusrių? Būtų smagu susipažinti :)