Mokymo programos
Maisto produktų technologija Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653E42002
Kodas pagal ISCED: 52154
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Maisto produktų technologijos studijų programa skirta rengti maisto technologijos specialistus maisto produktų gamybos ir pardavimo įmonėms, gebančius organizuoti maisto produktų gamybos technologinius procesus, kvalifikuotai valdyti gamybinį procesą, gaminti kokybišką produkciją, laikytis maisto saugos bei maisto kokybės normatyvinių dokumentų reikalavimų.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į Vilniaus kolegiją sąlygas.
Būsimieji maisto technologijos specialistai studijuoja bendrojo lavinimo dalykus: specialybės kalbą, užsienio kalbą ir kt.; studijų pagrindų dalykus: matematiką, bendrąją ir neorganinę chemiją, techninę mechaniką, informacines technologijas, inžinerinę grafiką ir kompiuterinę braižybą, organinę chemiją ir biochemijos pagrindus, cheminę analizę, bendrąją cheminę technologiją, verslo ekonomiką ir vadybą ir kt.; specialiuosius (profesinius) dalykus: bendrąją maisto produktų technologiją, maisto kokybės valdymą ir užtikrinimą, juslinę analizę, mikrobiologiją ir kitus dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos studijų programos šakos:
1. Duonos kepimo technologijos (duonos kepimo technologijas ir įrengimus, duonos gamybos biochemiją, duonos kepinių kokybės valdymą ir užtikrinimą)
2. Mėsos produktų technologijos (skerdimo ir mėsos produktų gamybos technologijas bei technologinius įrengimus, mėsos ir jos produktų biochemiją, mėsos produktų kokybės valdymą ir užtikrinimą)
3. Vaisių, uogų ir daržovių laikymo ir perdirbimo technologijas (vaisių, uogų ir daržovių perdirbimo technologijas ir įrengimus, vaisių, uogų ir daržovių laikymą ir technologinių procesų automatizavimą, vaisių, uogų ir daržovių kokybės reikalavimus, valdymą ir užtikrinimą)
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 33 dalykai.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: maisto kokybės gamybos procese tyrimas, bendroji technologinė, specialiųjų technologijų ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė - 23 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami maisto produktų gamybos technologinių ir gamybinių procesų, maisto saugos bei maisto kokybės valdymo ir užtikrinimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus maisto produktų technologijos studijų programą ir įgijus maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį, studijas galima tęsti pagal universitetinių studijų programas.
Maisto produktų technologijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti maisto technologijos specialistais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis reikalingas norint dirbti maisto technologijos specialistu.
Asmuo, įgijęs maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį, turi:
- gebėti stebėti ir matuoti kiekybinio bei kokybinio pobūdžio fizines ar kitas savybes, įvykius ar pokyčius, juos sistemiškai užrašyti bei dokumentuoti, įvertinti medžiagų ir reiškinių panaudojimo riziką bei ją kontroliuoti, nustatyti ir analizuoti technologinės įrangos darbo sąlygas ir režimus, naudoti bendrąją chemijos inžinerijos laboratorinę įrangą, taikyti saugaus darbo su cheminėmis medžiagomis ir technologine įranga įgūdžius, taikyti medžiagų cheminės analizės ir technologinių eksperimentų gamybinėmis sąlygomis atlikimo bei gautų duomenų apdorojimo įgūdžius;
- žinoti projektavimo ir konstravimo bei gamybos metodus ir būdus, šiems veiksmams naudojamas technines priemones ir jų valdymo metodus bei kokybės užtikrinimo principus, cheminius, mechaninius ir hidromechaninius procesus, šilumos ir masės mainus, nevienalyčių sistemų homogenizavimą ir perskyrimą, pagrindinius cheminės technologijos dėsningumus, technologinės įrangos eksploatavimą ir technologinių procesų valdymą;
- mokėti dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai bendrauti su kolegomis ir klientais.
Maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį galima įgyti kolegijose.
Norintiems siekti maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinio laipsnio reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję maisto technologijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį asmenys gali dirbti maisto technologijos specialistu maisto pramonės, viešojo maitinimo, prekybos įmonėse. Maisto technologijos specialistai organizuoja maisto produktų gamybos technologinius procesus, kvalifikuotai valdo gamybinį procesą, gamina kokybišką produkciją, laikosi maisto saugos bei maisto kokybės normatyvinių dokumentų reikalavimų.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju