Mokymo programos
Ikimokyklinis ugdymas Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653X11001
Kodas pagal ISCED: 52114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtojus, gebančius kvalifikuotai globoti ir ugdyti ikimokyklinio amžiaus vaikus įvairiose ikimokyklinio ugdymo institucijose, perteikti vaikams gimtosios kalbos, matematikos, aplinkos pažinimo pradmenis, vesti kūno kultūros ir muzikos pamokėles, ugdyti jų kūrybingumą įvairiais būdais ir metodais - žaidimais, dainavimu, lipdymu, piešimu ir kt., kurti vaiko prigimtį atitinkančią bei jų fizinių ir dvasinių galių vystymąsi stimuliuojančią aplinką.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtojai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: teisės pagrindus, užsienio kalbą, informacines technologijas, kalbos kultūrą, bendrąją psichologiją, filosofiją ir pedagoginę etiką, saugą darbe, vaiko sveikatą ir sveiko gyvenimo pagrindus, pedagogikos istoriją ir šiuolaikines ugdymo sistemas, specialiuosius profesinius dalykus: ikimokyklinę pedagogiką ir žaidimus, raidos ir ypatingo vaiko psichologiją, socialinę psichologiją, vaikų literatūrą ir tautosaką, šeimos pedagogiką, lietuvių kalbos, aplinkos pažinimo, muzikinio, meninio, kūno kultūros ugdymo metodikas
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 27 dalykai.
Praktinės studijos vyksta penkiais etapais: pažintinė, auklėtojo padėjėjo, integruota mokomoji,priešmokyklinio ugdymo bei ištisinė savarankiško darbo praktika. Praktinių studijų trukmė - 24 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami dalykų pradmenų perteikimo, kūrybiškumo ugdymo, kūno kultūros ir muzikos pamokėlių vedimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu. Baigusiajam suteikiamas edukologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir auklėtojo profesinė kvalifikacija.
Baigus ikimokyklinio ugdymo studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo socialinių mokslų srities, edukologijos studijų krypties programas.
Ikimokyklinio ugdymo studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtojais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Auklėtojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti auklėtoju.
Asmuo, įgijęs auklėtojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti kvalifikuotai ugdyti ir globoti ikimokyklinio amžiaus vaikus įvairiose ugdymo institucijose, perteikti vaikams gimtosios kalbos, matematikos, aplinkos pažinimo pradmenis, vesti kūno kultūros ir muzikos pamokėles, ugdyti jų kūrybingumą įvairiais būdais ir metodais - žaidimais, dainavimu, lipdymu, piešimu; tausoti ir stiprinti vaiko sveikatą, puoselėti vidines vaiko galias, lemiančias normalią jo asmenybės raidą, ugdyti sociokultūrinę vaiko kompetenciją, kurti vaiko prigimtį atitinkančią bei jų fizinių ir dvasinių galių vystymąsi stimuliuojančią aplinką, būti vaiko žaidimų ir veiklos partneriu, sudaryti galimybę vaikams perimti bendrąsias žmonijos vertybes bei tautos dvasinės kultūros pagrindus, juos plėtoti
- žinoti esminius vaiko poreikius, jų tenkinimo ir poveikio būdus bei galimybes, vaikų raidos ypatumus ir specifinius poreikius, pedagoginės sąveikos principus, pedagoginės sąveikos vyksmą, bendravimo ir bendradarbiavimo procesų esmę, prasmę ir ypatumus, ikimokyklinės įstaigos gyvenimo organizavimo ir valdymo dėsningumus, tžinoto vaiko amžiaus tarpsnių psichologiją ir pedagogiką- mokėti dirbti komandoje, atsakingai, kritiškai, nuosekliai reikšti mintis, nestereotipiškai vertinti reiškinius, lanksčiai spręsti problemas, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su kolegomis, ugdytinių tėvais ir kt. švietimo institucijų atstovais
Auklėtojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal ikimokyklinio ugdymo studijų programą.
Norintiems siekti auklėtojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti auklėtoju nėra pripažįstami.
Įgiję auklėtojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti auklėtojais ikimokyklinėse įstaigose - lopšeliuose, lopšeliuose–darželiuose, darželiuose–mokyklose.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju