Mokymo programos
Ikimokyklinio ugdymo pedagogika Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653X11003
Kodas pagal ISCED: 52114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programa yra skirta rengti auklėtojus, išmanančius ikimokyklinio amžiaus tarpsnių ypatumus, vaiko poreikius bei jų tenkinimo ir poveikio būdus; gebančius rūpintis vaiko sveikata, kurti vaiko prigimtį atitinkančią ir fizines bei dvasines jo galias stimuliuojančią aplinką, gebančius sudaryti vaikams palankias sąlygas perimti bendrąsias žmonijos vertybes ir tautos dvasinės kultūros pagrindus, bendrauti ir bendradarbiauti su vaikais ir jų tėvais.
Stojantysis asmuo turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į Vilniaus kolegiją sąlygas.
Būsimieji auklėtojai studijuoja bendruosius koleginių studijų dalykus: švietimo politiką ir vadybą, kalbos kultūrą, kultūros istoriją ir etnokultūrą, filosofijos įvadą, darbo teisę ir civilinę saugą, vaikų ir šeimos teisės; pagrindinius studijų krypties dalykus: edukologijos pagrindus, ikimokyklinę pedagogiką, ugdymo filosofiją ir pedagoginę minties raidą, mokslinio darbo pagrindus, ypatingų poreikių vaikų ugdymą, socialinį-pedagoginį projektą (atsiskaito pedagoginių studijų baigiamuoju darbu), bendrąją psichologiją, asmenybės ir socialinę psichologiją, raidos psichologiją, vaikų ir šeimos teisę, vaiko sveikatą, užsienio kalbą, studijų įvadą, tarpkultūrinio ugdymo metodiką, kalbos ugdymo metodiką, kalbos korekciją, kūno kultūros ugdymo metodiką, muzikinio ugdymo metodiką, dailės ir technologijų metodiką, vaidybą, vaiko aplinkos pažinimo metodiką, informacinių technologijų taikymą ikimokykliniame ugdyme, vaiko socializaciją.
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiesiems studijų dalykams.
Iš viso studijuojami 29 dalykai.
Praktinės studijos vyksta keliais etapais: pažintinė praktika, mokomoji praktika, profesinės veiklos praktika. Praktinių studijų trukmė - 27 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymo organizavimo, stebėjimo, vertinimo, ugdymo perspektyvų numatymo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu (projektu). Baigusiajam suteikiamas ikimokyklinio ugdymo pedagogikos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir auklėtojo profesinė kvalifikacija.
Baigus ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programą, įgijus ikimokyklinio ugdymo pedagogikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir auklėtojo profesinę kvalifikaciją, studijas galima tęsti pagal universitetinių studijų programas.
Ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programa yra skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą ir siekiantiems tapti auklėtojais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Auklėtojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti ikimokyklinio amžiaus vaikų auklėtoju.
Asmuo, įgijęs auklėtojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti globoti ir ugdyti vaiką, saugoti ir stiprinti vaiko sveikatą, puoselėti vidines vaiko galias, lemiančias normalią jo asmenybės raidą, kurti vaiko prigimtį atitinkančią ir fizines bei dvasines galias stimuliuojančią aplinką, ugdyti sociokultūrinę vaikų kompetenciją, bendrauti ir bendradarbiauti su tėvais, globėjais, kitais bendruomenės nariais ir įvairiomis institucijomis, dirbti komandoje, sprendžiant aktualias ugdymo(si) problemas
- žinoti esminius vaiko poreikius, jų tenkinimo ir poveikio būdus, mokėti taikyti šias žinias ugdymo procese, žinoti sąveikos su ugdytiniais ir ugdytojais būdus, ikimokyklinės įstaigos gyvenimo organizavimo ir valdymo dėsningumus, pažinti šeimą ir ugdymo(si) šeimoje specifiką, bendravimo ir bendradarbiavimo būdus ir formas;
- mokėti konstruktyviai bendradarbiauti su šeima ir kitais ugdymo proceso dalyviais, organizuoti pedagoginį-psichologinį tėvų ir visuomenės švietimą, mokėti atlikti taikomąjį tyrimą, analizuoti, vertinti ir interpretuoti jo rezultatus, vertinti ir planuoti ugdymo procesą, naudoti šiuolaikines technologijas.
Ikimokyklinio ugdymo pedagogikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir auklėtojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose.
Norintiems siekti ikimokyklinio ugdymo pedagogikos profesinio bakalauro kvalifikacinio laipsnio ir auklėtojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję ikimokyklinio ugdymo pedagogikos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį ir auklėtojo kvalifikaciją, asmenys gali dirbti ikimokyklinės įstaigos auklėtoju ar priešmokyklinės grupės pedagogu visų tipų ikimokyklinio ugdymo institucijose.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju