Mokymo programos
Odontologinė priežiūra
Valstybinis kodas: 653A52003
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti gydytojo odontologo padėjėjus, gebančius asistuoti gydytojui odontologui, teikti paslaugas pacientams, atlikti vietinį nuskausminimą, prižiūrėti odontologinius įrengimus, paruošti odontologines medžiagas, parinkti ir taikyti dezinfekcijos ir sterilizacijos būdus bei priemones, mokyti pacientą individualios burnos higienos, įvertinti gyvybinius pacientų dantų požymius, vykdyti teisės aktų ir kitų norminių dokumentų reikalavimus, tvarkyti medicininę dokumentaciją, dalyvauti mokslo tiriamojoje veikloje, sveikatos stiprinimo ir gerinimo programose.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji gydytojo odontologo padėjėjai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: profesinę etiką ir estetiką, sociologiją, psichologiją ir kt., studijų pagrindų dalykus: klinikinę biochemiją, asmens sveikatos ugdymą, higieną, mikrobiologiją ir specialiuosius profesinius dalykus: bendrąją ir burnos patologiją, profilaktinę odontologiją, terapinę bei ortopedinę odontologiją, burnos chirurgiją ir nuskausminimą odontologijoje, odontologinę radiologiją.
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 35 dalykai.
Praktinės studijos vyksta penkiais etapais: pažintinė, dvi mokomosios praktikos, mokomoji klinikinė ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė – 32 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami paslaugų pacientams teikimo, jų konsultavimo, burnos ertmės ir dantų ligų atpažinimo, darbo su dentaliniais rentgeno diagnostikos aparatais ir kt. gebėjimai.
Odontologinės priežiūros studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas odontologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir gydytojo odontologo padėjėjo profesinė kvalifikacija.
Baigus odontologinės priežiūros studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo biomedicinos mokslų studijų srities, odontologijos studijų krypties programas.
Odontologinės priežiūros studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti gydytojų odontologų padėjėjais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikacija reikalinga norint dirbti gydytojo odontologo padėjėju.
Asmuo, įgijęs gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikaciją, turi:
- gebėti parinkti ir taikyti dezinfekcijos ir sterilizacijos būdus bei priemones, dirbti su odontologijoje naudojamais įrengimais, medžiagomis, instrumentais, atlikti odontologinio nuskausminimo procedūras, paruošti terapinėje, ortopedinėje odontologijoje, periodontologijoje, ortodontijoje, chirurgijoje naudojamas medžiagas, nuimti atspaudus diagnostiniams modeliams nuo paciento dantų ir žandikaulių, paruošti laikinus ir nuolatinius cementus dantų protezams fiksuoti, atlikti fizioterapines ir fitoterapines procedūras, atlikti epidemiologinius burnos ertmės tyrimus, dirbti su dentaliniais rentgeno diagnostikos aparatais, išryškinti rentgenogramas, atpažinti ir įvertinti pagrindinius gyvybinių funkcijų sutrikimo požymius, atlikti burnos ertmės sveikatai stiprinti skirtas procedūras, mokyti pacientus individualios burnos higienos, teikti pirmąją pagalbą
- žinoti asmens sveikatos priežiūros aktų ir kitų norminių dokumentų reikalavimus, bendrąją žmogaus, burnos ir dantų anatomiją, fiziologiją ir patologiją, ėduonies ir periodonto ligų atsiradimo priežastis, sveikos gyvensenos, racionalios mitybos ir burnos ertmės priežiūros taisykles, aseptikos ir antiseptikos reikalavimus, burnos ir dantų ligų paplitimą ir priklausomybę nuo kitų veiksnių, burnos ir dantų ligas, jų profilaktiką
- mokėti efektyviai ir tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su pacientais, darniai dirbti komandoje, dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir greitai organizuoti savo darbą
Gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal odontologinės priežiūros studijų programą.
Norintiems siekti gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti gydytojo odontologo padėjėju nėra pripažįstami.
Įgiję gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikaciją asmenys gali dirbti gydytojo odontologo padėjėjais odontologijos poliklinikų terapijos, ortopedijos, ortodontijos, vaikų odontologijos, endodontijos, periodontologijos, chirurginės odontologijos kabinetuose ir privačiuose odontologijos kabinetuose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių valstybinė kolegija Šiauliai Aušros al. 40
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju

2012-03-01

labai nori studijuoti sia specialybe :) ar sunki jinai?