Mokymo programos
Burnos higiena Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653A51001
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti burnos higienistus, kurie gebėtų užtikrinti burnos ertmės sveikatos išsaugojimą, odontologinių ligų ir jų rizikos faktorių išaiškininimą ir profilaktiką, siekiant sumažinti įvairių gyventojų grupių karieso ir periodonto ligų paplitimą ir intensyvumą, atlikti profilaktiką ir ankstyvąją burnos ligų diagnostiką, kokybišką ligų gydymą ir kramtymo funkcijos atstatymą.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji burnos higienistai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: psichologiją, teisės pagrindus, bendrosios biochemijos ir imunologijos pagrindus, anatomiją, fiziologiją, patologiją ir kt., studijų pagrindų dalykus: burnos sveikatą, profesionalią burnos higieną, ortopedinę odontologiją, dantų ir burnos gleivinės ligas, odontologines medžiagas ir farmakologiją bei kt.
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 38 dalykai.
Praktinės studijos vyksta penkiais etapais: burnos higienos mokymo, odontologinių ligų profilaktikos ir epidemiologijos, slaugos, burnos higienisto atliekamų procedūrų, darbo su pacientu praktika. Praktinių studijų trukmė – 24 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami odontologinės dokumentacijos pildymo, burnos ertmės būklės pagal PSO metodiką įvertinimo, dantų ėduonies paplitimo ir intensyvumo apskaičiavimo bei kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu ir baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas odontologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir burnos higienisto profesinė kvalifikacija.
Baigus burnos higienisto studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo biomedicinos mokslų studijų srities, odontologijos studijų krypties programas.
Burnos higienos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti burnos higienistais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Burnos higienisto kvalifikacija reikalinga norint dirbti burnos higienistu.
Asmuo, įgijęs burnos higienisto kvalifikaciją, turi:
- gebėti teikti pacientui dantų ir burnos ertmės priežiūros paslaugas, atlikti profesionalią burnos higieną (šalinti viršdanteninius ir podanteninius akmenis su instrumentais ar ultragarsiniu skaleriu, poliruoti dantų bei plombų paviršius, hermetizuoti dantų vageles silantais, atlikti fluoro ir gydomųjų preparatų aplikacijas, nustatyti dantų valymo efektyvumą, taikyti išorinius dantų balinimo metodus, atlikti burnos ertmės irigaciją), pildyti odontologinę dokumentaciją, įvertinti burnos ertmės būklę pagal PSO metodiką, užrašyti dantų formulę, apskaičiuoti dantų ėduonies paplitimą ir intensyvumą, teikti būtinąją medicinos pagalbą
- žinoti teisės aktus ir kitus norminius dokumentus, reglamentuojančius pasirinktą veiklos kryptį, medicinos normas, įstatymus, medicinos etikos ir deontologijos principus, burnos higienisto praktikos licencijavimo taisykles, darbo aplinkos bei naudojamų priemonių higienos reikalavimus
mokėti atsakingai, kritiškai, nuosekliai reikšti mintis, taisyklingai kalbėti profesine kalba, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su pacientais ir kolegomis, atsakingai, kruopščiai dirbti, savarankiškai ir greitai organizuoti savo darbą
Burnos higienisto kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal burnos higienos studijų programą.
Norintiems siekti burnos higienisto kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti burnos higienistu nėra pripažįstami.
Įgiję burnos higienisto kvalifikaciją asmenys gali dirbti burnos higienistais visuose odontologijos kabinetuose bei mokyklose ir darželiuose, gali steigti privatų burnos higienisto kabinetą.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju