Mokymo programos
Bendrosios praktikos slauga Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653B70001
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3,5 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti bendrosios praktikos slaugytojus, kurie gebėtų, remdamiesi aukšta profesine kompetencija, dorovinėmis ir etinėmis vertybėmis (gailestingumo, nepakenkimo, autonomijos, lygybės, teisingumo principais), vertinti gyvybinius paciento poreikius, sudaryti paciento slaugos planą ir slaugyti pacientą, analizuoti ir vertinti slaugymo veiksmingumą, dalyvauti atliekant arba pačiam atlikti mokslinius taikomuosius slaugos tyrimus, parengti pacientus instrumentiniams ir laboratoriniams tyrimams, paimti organizmo skysčių bei išskyrų tyrimams, atpažinti gyvybei pavojingas būkles, jas vertinti ir į jas reaguoti, atlikti skiriamas gydymo procedūras.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji bendrosios praktikos slaugytojai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: aplinkos sveikatą, psichologiją, anatomiją ir fiziologiją, profesinę etiką, biochemiją, medicininės fizikos ir radiologijos pagrindus ir kt., studijų pagrindų dalykus: terapinę ir geriatrinę slaugą, vaiko sveikatos priežiūrą ir slaugą, šeimos sveikatą ir genetiką, akušerinę, chirurginę slaugą, neatidėliotiną pagalbą ir intensyviąją slaugą ir kt. bei specialiuosius profesinius dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- anestezijos ir intensyviosios slaugos (anesteziją ir intensyviąją slaugą, vaikų intensyviąją slaugą)
- bendruomenės slaugos (bendruomenės sveikatos slaugą, neatidėliotiną medicinos pagalbą bendruomenėje)
- psichikos sveikatos slaugos (psichikos sveikatos slaugą, vaikų ir paauglių psichikos sveikatos slaugą)
- vaikų slaugos (pediatrinę slaugą, chirurginę vaiko slaugą)
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojama 40 dalykų.
Praktinės studijos vyksta vienuolika etapų: vaiko bei pagyvenusio žmogaus sveikatos priežiūros, akušerinės, terapinės, geriatrinės, vaikų, bendruomenės, chirurginės, psichikos sveikatos slaugos, neatidėliotinos pagalbos ir intensyviosios slaugos praktika. Praktinių studijų trukmė – 59 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami slaugos plano sudarymo, slaugos, pacientų parengimo instrumentiniams ir laboratoriniams tyrimams ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu ir baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas slaugos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir bendrosios praktikos slaugytojo profesinė kvalifikacija.
Baigus bendrosios praktikos slaugos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo biomedicinos mokslų srities, slaugos studijų krypties programas.
Bendrosios praktikos slaugos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti bendrosios praktikos slaugytojais.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti slaugytoju.
Asmuo, įgijęs bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti vertinti gyvybinius paciento poreikius ir nustatyti jo savirūpos išgales, sudaryti paciento slaugos planą ir slaugyti pacientą, analizuoti ir vertinti slaugymo veiksmingumą, ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius, organizuoti ir įgyvendinti sveikatos tausojimo mokymą, integruoti pagrindinius sveikatos grąžinimo (reabilitacijos) ir stiprinimo principus bei metodus į praktinę slaugytojo veiklą, skleisti profesinę slaugymo patirtį, integruoti socialinio darbo organizavimo ir socialinės rūpybos principus į praktinę slaugytojo veiklą, dalyvauti atliekant arba pačiam atlikti mokslinius taikomuosius slaugos tyrimus, parengti pacientus instrumentiniams ir laboratoriniams tyrimams, paimti organizmo skysčių bei išskyrų tyrimams, atpažinti gyvybei pavojingas būkles, jas įvertinti ir į jas reaguoti, atlikti skiriamas gydymo procedūras
- žinoti sveikatos apsaugos reformos priežastis ir pagrindines reformos kryptis, slaugos teorijas ir modelius, asmens ir aplinkos higienos, aseptikos ir antiseptikos reikalavimus, slaugos mokslą reglamentuojančius dokumentus, komandinio darbo principus
- mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai ir savarankiškai, tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su pacientais bei jų šeimų nariais, kolegomis, dirbti komandoje
Bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal bendrosios praktikos slaugos studijų programą.
Norintiems siekti bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti bendrosios praktikos slaugytoju nėra pripažįstami.
Įgiję bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti bendrosios praktikos slaugytoju pirminio, antrinio ir tretinio lygio sveikatos priežiūros įstaigose, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, socialinių paslaugų institucijose – įvairaus amžiaus sveikų ir neįgaliųjų žmonių globos namuose, privačiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju