Mokymo programos
Anglų kalba
Valstybinis kodas: 653Q31001
Kodas pagal ISCED: 52122
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Humanitarinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti anglų kalbos vertėjus, kurie gebėtų versti iš anglų kalbos ir į anglų kalbą mokslinius-techninius, ekonominius-politinius tekstus raštu, tarpininkauti derybose su angliškai kalbančiais užsienio svečiais, referuoti, surinkti, apdoroti bei pateikti reikiamą informaciją.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji anglų kalbos specialistai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: kalbos kultūrą, lietuvių kalbos stilistiką, raštvedybą, kalbotyros įvadą, antrą užsienio kalbą (vokiečių ir prancūzų), psichologiją, informacines technologijas, teisės pagrindus, vadybos pagrindus, filosofiją; studijų pagrindų dalykus: anglų k. gramatiką, praktiką, fonetiką, leksikologiją, stilistiką, akademinį ir dalykinį rašymą, tekstų vertimą ir analizę, vertimo žodžiu pagrindus, anglų literatūrą bei specialiuosius profesinius dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos: anglų kalbos vertimo raštu arba anglų kalbos vertimo-referavimo.
Iš viso studijuojama 30 dalykų. Penki procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams.
Praktinės studijos vyksta dviem etapais: vertimo raštu ir baigiamoji praktika vertimo biuruose arba įmonėse ir organizacijos. Praktinių studijų trukmė – 20 savaičių. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami vertimo raštu, grožinės literatūros, publicistinių, ekonominių, techninių, teisinių tekstų vertimo ir analizės, biuro vadybos, dokumentų valdymo, dalykinių tekstų vertimo, analizės ir kiti gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu. Baigusiajam suteikiamas profesijos bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir vertėjo profesinė kvalifikacija.
Baigus anglų kalbos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo humanitarinių mokslų srities filologijos studijų krypties programas.
Anglų kalbos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti anglų kalbos vertėjais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Vertėjo referento kvalifikacija reikalinga norint dirbti anglų kalbos vertėju.
Asmuo, įgijęs vertėjo referento kvalifikaciją, turi:
- gebėti analizuoti, sisteminti ir įvertinti verčiamą tekstą, redaguoti, koreguoti bei stilistiškai tvarkyti verčiamą tekstą, versti mokslinius-techninius, ekonominius-politinius tekstus, vartoti oficialią dalykinę kalbą, laisvai diskutuoti, vesti pokalbį ir interpretuoti specialybės kalba, įvertinti kalbinę aplinką ir savo galimybes, analizuoti ir sisteminti darbo sferos veiklą;
- žinoti teisės aktus, reglamentuojančius pasirinktą veiklos kryptį, specialybės ir gimtosios kalbų sistemų ypatumus, kalbų tarpusavio ryšius, anglų filologijos ir angliškai kalbančių šalių civilizacijų ypatumus, vertimo teorinius pagrindus, ekonomikos, teisės, biuro vadybos pagrindus;
- mokėti atsakingai ir savarankiškai organizuoti savo darbą, sklandžiai, nuosekliai ir aiškiai reikšti savo mintis gimtąja ir užsienio kalba, būti mandagiu, komunikabiliu, tolerantišku, mokėti išlaikyti savitvardą ir efektyviai valdyti konfliktus.
Vertėjo referento kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal anglų kalbos studijų programą.
Norintiems siekti vertėjo referento kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti anglų kalbos vertėju referentu nėra pripažįstami.
Įgiję vertėjo referento kvalifikaciją asmenys gali dirbti anglų kalbos vertėjais raštu vertimų biuruose, leidyklose, įmonių vertimų skyriuose, anglų kalbos vertėjais referentais įmonėse, įstaigose, organizacijose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju

2011-01-12

Studentų priėmimas į Anglų kalbos prigramą nebevyksta. Ši programa nebevykdoma.