Mokymo programos
Socialinis darbas
Valstybinis kodas: 612L54001
Kodas pagal ISCED: 51176
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Socialinio darbo studijų programa skirta parengti aukštos asmeninės ir profesinės kompetencijos specialistus, galinčius profesionaliai veikti kintančiose šalies socialinio gyvenimo srityse, gebančius kvalifikuotai teikti socialines paslaugas, stiprinti individo, grupės ir bendruomenės prisitaikymo prie aplinkos gebėjimus, padedant atkurti bei stiprinti socialinius ryšius ir integruotis į visuomenę. Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir įvykdyti priėmimo į universitetą konkurso sąlygas. Studijų programos apimtis 210 kreditų, ji trunka 3,5 metų nuolatinėse studijose ir 5 metus ištęstinėse studijose.
Būsimieji socialiniai darbuotojai pirmame kurse studijuoja bendrojo universitetinio lavinimo ir gretutinių mokslo krypčių - psichologijos, teisės, sociologijos, edukologijos, etikos, filosofijos dalykų pagrindus bei pasirinktą užsienio kalbą. Didelis dėmesys antrame kurse skiriamas specialybės studijos. Studijuojami dalykai suteikia specifinių žinių, reikalingų antrais studijų metais atliekamai pirmajai mėnesio trukmės socialinio darbo praktikai. Trečiame kurse studijuojami dalykai padeda studentams įgyti sisteminį požiūrį į socialinę tikrovę ir jos pokyčius, skatina studentus tikslingai pasirengti antrajai socialinio darbo praktikai, orientuotai į darbą su grupe, ugdo studentų gebėjimus atkurti bei stiprinti klientų socialinius ryšius. Ketvirtame kurse giliau analizuojamas socialinis darbas su šeima, bendruomenės socialinės veiklos patirtis, tarptautinė žmogaus teisių apsauga, plėtojami gebėjimai rengti socialinius projektus ir programas, kurie būtini profesinei karjerai. Ketvirto kurso socialinio darbo praktika siekiama ugdyti studentų gebėjimus savarankiškai ir atsakingai įvertinti bendruomenės poreikius, rengti bei adaptuoti socialinių paslaugų vystymo programas integruojant socialinio darbo teorines žinias, įgūdžius ir vertybes.
Studentams siūloma pasirinkti vieną iš trijų studijų programos alternatyvų: "Bendrosios praktikos socialinio darbuotojo", "Socialinio darbo pataisos sistemoje" arba "Karjeros projektavimo" studijas. Tai padeda studentams modeliuoti ateities profesijai ir karjerai reikalingas žinias. Alternatyviai pasirenkami studijų dalykai suteikia studentams platesnį studijuojamos mokslo krypties turinio suvokimą, papildo ir leidžia lanksčiau formuotis specialiąją profesinę kompetenciją. Studijų programa baigiama bakalauro darbo gynimu.
Šią studijų programą taip pat galima studijuoti kaip pagrindinę kryptį (šaką) dvigubo laipsnio studijose. Pasirinkus programą kaip pagrindinę kryptį (šaką), greta jos galima studijuoti bet kurios kitos Universitete vykdomos I pakopos studijų programos gretutinių studijų variantą: Finansų ekonomikos, viešojo administravimo, verslo informatikos, psichologijos, teisės ar įgyti socialinio pedagogo kvalifikaciją Baigus dvigubo laipsnio studijas suteikiamas dvigubas - pagrindinės ir pasirinktos gretutinės krypties (šakos) bakalauro laipsnis. Dvigubo laipsnio studijos sudaro sąlygas įgyti platesnį išsilavinimą ir sėkmingiau konkuruoti darbo rinkoje. Derinti pagrindines ir gretutines studijas pareiškus tokį pageidavimą galima jau pirmame kurse.
Baigus socialinio darbo studijų programą studijas galima tęsti socialinio darbo, edukologijos, sociologijos, viešojo administravimo, o taip pat kitose socialinių mokslų srities magistrantūros programose.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Socialinio darbo bakalauro kvalifikacija reikalinga norint dirbti socialinio darbuotojo darbą.
Asmuo, įgijęs socialinio darbo bakalauro kvalifikaciją, turi:
- gebėti užmegzti ir plėtoti etiškus, teisėtus ir partneriškus santykius su vaikais, paaugliais, jaunuoliais, neįgaliais, pagyvenusiais ir senais žmonėmis, bedarbiais, iš įkalinimo įstaigų sugrįžusiais, smurtą bei skurdą patyrusiais ir kitais socialinės globos reikalingais žmonėmis, konsultuoti asmenis, patiriančius atskirtį, smurtą, skurdą ar jų grupes, kurti saugią emocinę bendravimo ir konsultavimo aplinką, analizuoti socialines problemas, atpažinti asmens, šeimos ar grupės poreikius, numatyti, kokios pagalbos šiems asmenims reikia, planuoti ir organizuoti pagalbos teikimą, pasitelkiant kitas organizacijas, įvertinti, atlikti veiklos analizę, numatyti, planuoti, bendradarbiauti su kitomis socialinės pagalbos įstaigomis, koordinuoti pagalbos teikimą, atlikti tyrimus, naudoti tyrimų įrodymais pagrįstas žinias, tobulinant socialinio darbo praktiką
- žinoti Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos įstatymus ir kitus teisinius aktus, reglamentuojančius asmenų laisves ir teises, pagrindines ir dažniausiai pasitaikančias asmens, šeimos problemas ir poreikius, jų sprendimo būdus, politinius sprendimus, paslaugų plėtotės ir prevencijos projektus, socialinio ir ekonominio teisingumo užtikrinimo būdus, praktinės patirties vystymo ir socialinio funkcionavimo stiprinimo metodus
- mokėti dirbti atsakingai ir savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai bendrauti su klientais
Socialinio darbo bakalauro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal socialinio darbo studijų programą.
Norintiems siekti socialinio darbo bakalauro kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti socialiniu darbuotoju nėra pripažįstami.
Įgiję socialinio darbo bakalauro kvalifikaciją asmenys gali dirbti socialiniais darbuotojais socialinės apsaugos, švietimo, sveikatos priežiūros, teisėsaugos institucijose: socialinės rūpybos skyriuose, vaikų, žmonių su negalia, pagyvenusių žmonių dienos centruose, bendruomenės centruose, vaikų, senų žmonių globos namuose, žmonių su negalia pensionatuose, ligoninėse, mokyklose, kalėjimuose, įvairiose nevyriausybinėse organizacijose, bendruomenėse.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Mykolo Romerio universitetas Vilnius Ateities g. 20
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju

2012-07-07

Koks minimalus balas i mokama sia studiju programa? ar butina buti islaikius visus reikalingus egzaminus? as neturiu uzsienio kalbos egzamino.