Mokymo programos
Lietuvių gestų kalbos vertimas
Valstybinis kodas: 653T94001
Kodas pagal ISCED: 52122
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Humanitarinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti gestų kalbos profesinius bakalaurus, kurie žinotų vertimo teorijos ir praktikos principus, gebėtų sukurti prielaidas gestų kalbos vertėjo paskirties ir misijos suvokimui, vertybių ir nuostatų formavimuisi.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji gestų kalbos specialistai studijuoja bendruosius koleginius studijų dalykus: filosofijos įvadą ar sociologiją, informacines technologijas, darbo teisę ir civilinę saugą, mokslinio darbo pagrindus ar projektų vadybą, sportinę saviugdą ar sveikos gyvensenos pagrindus; pagrindinius studijų krypties dalykus: studijų įvadą, socialinius tyrimus ar socialinio darbo pagrindus, bendrąją ir asmenybės psichologiją bei raidos psichologiją ir socialinę psichologiją, profesinę etiką ar kurčiųjų kultūrą ir istoriją, užsienio kalbą, kalbos kultūrą ir raštvedybą, kalbotyros įvadą, lietuvių kalbos normas, lietuvių kalbos teksto stilistiką ir leksikologiją. Taip pat studijuoja lietuvių gestų kalbą, gestotyrą, vertimo teoriją ir praktiką, surdologijos pagrindus. 5 procentai studijų programos apimties yra skirta laisvai pasirenkamiems dalykams.
Iš viso studijuojami 24 dalykai.
Praktinės studijos vyksta šiais etapais: pažintinė, mokomoji ir keturių etapų profesinės veiklos praktika. Praktinių studijų trukmė - 25 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami vertimo tarp lietuvių ir gestų kalbų, bendravimo su kurčiaisiais ir kiti gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu ir baigiamuoju darbu (projektu).
Baigusiajam suteikiamas gestų kalbos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis.
Gestų kalbos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti gestų kalbos profesiniais bakalaurais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Gestų kalbos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis reikalingas norint dirbti gestų kalbos vertėjo darbą.
Asmuo, įgijęs gestų kalbos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį, turi:
- gebėti taisyklingai ir tiksliai vartoti bei suprasti lietuvių gestų kalbą ir jos variantus, gerai mokėti lietuvių kalbą, suvokti kalbų funkcionavimo principus, išmanyti bendrosios kalbotyros ir gestotyros pagrindus;
- išmanyti bendravimo su kurčiaisiais specifiką, suvokiant klausos sutrikimo įtaką žodinės kalbos formavimuisi;
- gebėti atlikti įvairius vertimo variantus, atsižvelgiant į gestų kalbos vertimo specifiką ir vertimo moralinius ir juridinius aspektus;
- gebėti įvertinti socialines ir psichologines kliento ypatybes, padedant kurčiajam integruotis į visuomenę, tarpininkaujant tarp kurčiojo, jo aplinkos ir socialinių institucijų;
- pažinti kurčiųjų bendruomenę, kurčiųjų organizacijas bei su jais susijusias institucijas, gebėti vykdyti švietėjišką veiklą.
Gestų kalbos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį galima įgyti Vilniaus kolegijoje.
Norintiems siekti gestų kalbos profesinio bakalauro kvalifikacinio laipsnio reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję gestų kalbos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį asmenys gali dirbti gestų kalbos vertėjais gestų kalbos vertėjų centruose, Lietuvos kurčiųjų draugijos įstaigose ir organizacijose, rajonų ir miestų socialinės globos skyriuose, įvairiose globos įstaigose, mokymo institucijose ir kt.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus kolegija Vilnius J. Jasinskio g. 15
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju